iPhone X: Η Apple ρίχνει το γάντι στους κατασκευαστές Android

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Με το iPhone X η Apple δείχνει ότι θέλει να καταφέρει μόνη της όσα μπορούν μεμονωμένα όλοι μαζί οι κορυφαίοι κατασκευαστές Android. Μπορεί να τα καταφέρει;

Stathis AspiotisΤα τελευταία χρόνια η Apple έδειχνε να προκαλεί τους φίλους της τεχνολογίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την εξελικτική προσέγγιση Apple. Στα μάτια πολλών, του υπογράφοντα συμπεριλαμβανομένου, η εταιρεία φαινόταν να κινείται προς τα εμπρός σχεδόν αποκλειστικά από την κεκτημένη ταχύτητα των επιτυχημένων επιλογών του αείμνηστου Steve Jobs. Ο Jobs κατάφερε να προσφέρει στον πλανήτη την περισσότερο δημοφιλή συσκευή τεχνολογίας της τελευταίας δεκαετίας, το smartphone. Έκτοτε, οι κατασκευαστές συσκευών Android, γνωρίζοντας ότι η Apple προηγείτο εξελικτικά και διέθετε μεγάλο μερίδιο χρηστών, επένδυσαν σημαντικά στο hardware των συσκευών του δικού τους οικοσυστήματος. Κακά τα ψέματα, οι καλές και ακριβές συσκευές Android μέχρι την 12/9 υπερτερούσαν κατά κράτος του iPhone 7. Από τις 12/9 όμως αυτό έχει πάψει να ισχύει. Η Apple κοιτά τους κορυφαίους κατασκευαστές Android κατάματα με το iPhone X. Με το “10” πολλά μπορούν να αλλάξουν στην αγορά των smartphone και αν ψάχνετε τους λόγους θα τους βρείτε στην επόμενη παράγραφο.

 

Γιατί το iPhone X είναι ένα ξεχωριστό iPhone

Η οθόνη Super Retina του iPhone X χρησιμοποιεί νέες τεχνικές και τεχνολογία για να ακολουθεί με ακρίβεια τις καμπύλες του σχεδιασμού έως τις στρογγυλεμένες γωνίες. (φωτό: Apple)
Η οθόνη Super Retina χρησιμοποιεί νέες τεχνικές και τεχνολογία για να ακολουθεί με ακρίβεια τις καμπύλες του σχεδιασμού, έως τις στρογγυλεμένες γωνίες. (φωτό: Apple)

Το iPhone X διαθέτει Super Retina HD display που υλοποιείται με πάνελ OLED, με ελάχιστο πλαίσιο γύρω της. Διαθέτει δυνατότητα απεικόνισης HDR και υποστήριξη ευρείας χρωματικής γκάμας (P3). H ανάλυση της οθόνης του iPhone X είναι 2.436×1.125pixel, 458ppi.

Μεγάλη διαγώνιος, 5,8″. Παραμένουμε στην οθόνη για να παρατηρήσουμε ότι η Apple για πρώτη φορά παρουσιάζει smartphone με διαγώνιο οθόνης σχεδόν 6 ίντσες. H ενεργή διαγώνιος οθόνης του iPhone X είναι 5,8 ίντσες και η συνολική 5,85 ίντσες. Για όσους δεν παρακολουθείτε τα τεκτενόμενα από κοντά -μεταξύ μας, δεν χάνετε και τίποτα ουσιαστικό- να διευκρινίσουμε ότι για μερικούς, εκ πεποιθήσεως ανώνυμους, φανατικούς φίλους της Apple, η χρήση smartphone με οθόνη περί της 6 ίντσες είναι (ήταν;) αστείο. Ειδικότερα δε, η τηλεφωνική κλήση χωρίς hands-free με συσκευές στην κατηγορία των 6 ιντσών ήταν ταμπού. Ξεπεράστηκαν, άραγε, τα ταμπού μετά την 12/9/2017;

  Η Info Quest Technologies πιστοποιείται ως «Best Workplace 2023»

To Α11 Bionic chip είναι 64-bit και, σύμφωνα με τον CEO της Apple, Tim Cook, είναι «το ισχυρότερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε smartphone» έως την 12/9/2017, οπότε και ανακοινώθηκε το iPhone X.

Το iPhone X διαθέτει εμπρόσθια κάμερα 7Mpixel TrueDepth. Η πίσω κάμερα είναι12MP με OIS και διπλό φακό - ευρυγώνιο και τηλεφακό. (φωτό: Apple)
Η πίσω κάμερα του iPhone X είναι 12Mpixel με OIS και διπλό φακό – ευρυγώνιο και τηλεφακό. Το iPhone X διαθέτει εμπρόσθια κάμερα 7Mpixel, TrueDepth. (φωτό: Apple)

Το iPhone X χρησιμοποιεί διπλή κάμερα 12MP – με ευρυγώνιο και τηλεφακό – και αισθητήρα που επιτρέπει στην εικόνα να εμφανίζει λιγότερο θόρυβο. Τα είδωλα στις επιφάνειες των αισθητήρων είναι οπτικά σταθεροποιημένα.

Το iPhone X μπορεί και κάνει λήψη 4K video, όπως και άλλα smartphone με premium προδιαγραφές. Η εικόνα και εδώ είναι οπτικά σταθεροποιημένη. H εμπρόσθια κάμερα είναι 7Mpixel, TrueDepth, και χρησιμεύει στη λειτουργία Face ID.  Τα δεδομένα από την κάμερα TrueDepth και τις οπίσθιες κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας.

 Το iPhone X υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση με βάση το σύστημα Qi.

 To iPhone X ξεκλειδώνει όταν το κοιτά ο ιδιοκτήτης του με χρήση του συστήματος Face ID. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου κάνουν, κατά κανόνα, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για να επιτύχουν επιδόσεις που πλησιάζουν αυτές του ανθρώπου. Ο A11 Bionic με Neural Engine αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον τομέα για το επετειακό iPhone. 

To σώμα του iPhone X είναι πιστοποιημένο κατά IP67 και μπορεί να παραμείνει στο νερό σε βάθος 1m για 30΄.

Το iPhone X είναι απαλλαγμένο από το αναχρονιστικό πλήκτρο Home στο κάτω μέρος της οθόνης.

Γιατί είναι η Apple

Η τιμή διάθεσης του iPhone X ξεκινά από $999. Η υψηλή τιμή της συσκευής δίνει στην Apple τη δυνατότητα να ενσωματώσει σε μια συσκευή σχεδόν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μεμονωμένα διαθέτουν άλλες κορυφαίες συσκευές στο Android. To όνομα του brand, που ακόμη και σήμερα έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό και τις κριτικές που έχει δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια, επιτρέπει στην Apple να παρουσιάσει όλες αυτές τις κορυφαίες δυνατότητες σε μια μόνο συσκευή. Αυτό θεωρούμε ότι ήταν αδύνατο για κάποιον άλλο κατασκευαστή smartphone μέχρι σήμερα.

  What's the Matter in Smart Home?

iPhone X

H παγίδα του iPhone X για την Apple

Μπορεί να είναι το X το απόλυτο smartphone; Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι πολύ δύσκολο. H κύρια δυσκολία εντοπίζεται στο γεγονός ότι το iOS είναι ένα κλειστό σύστημα, σε αντίθεση με το ανταγωνιστικό Android. Τίποτα δεν αποκλείεται, όμως.

Επίσης, το iPhone X αναμένεται να αποκτηθεί από αρκετούς λόγω της υψηλής του τιμής. Αναφερόμαστε σε εκείνους που μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ το σύνολο των λειτουργιών του. Μερικοί από αυτούς δε, μπορεί να μη στείλουν ποτέ ούτε ένα email από τη νέα τους συσκευή. Όπως κάνουν έως σήμερα με το iPhone 7 Plus που κατέχουν.

Αυτό που θεωρώ ως τη μεγαλύτερη παγίδα για το iPhone X είναι ακριβώς η πληθώρα των δυνατοτήτων του. Δεν αποκλείεται, ένα τόσο καλά εξοπλισμένο smartphone να μπορεί να κάνει πολλά, αλλά να μην μπορεί να ξεπεράσει άλλα κορυφαία smartphone σε επιμέρους τομείς στους οποίους εμφανίζουν εξειδίκευση. Ακριβώς λόγω της πληθώρας των δυνατοτήτων του. Είναι αναμενόμνο, όπως έχει συμβεί όλα τα τελευταία προηγούμενα χρόνια, πολλοί να αρχίσουν να πανηγυρίζουν μόλις πάρουν το iPhone X στα χέρια τους, καθώς θα έχουν ακουμπήσει αυτό που δεδομένα και άκριτα θεωρούν το «καλύτερο smartphone στον πλανήτη». Όπως άλλωστε πανηγύρισαν με το iPhone 7, με το iPhone 6, κ.ο.κ. Εμείς θα δώσουμε υπεύθυνη απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς, και που ενδεχομένως να είναι και δικοί σας, όταν δοκιμάσουμε το iPhone X.

Στο παραπάνω video του The Telegraph από την παρουσίαση του iPhone X βλέπετε τι συμβαίνει όταν η εμπρόσθια κάμερα TrueDepth “δει” πολλά πρόσωπα διαδοχικά. Σύμφωνα με την Apple, αυτό συνέβει πριν το live demo του Craig Federighi. Η συσκευή δεν ξεκλειδώνει με το Face ID και για λόγους ασφαλείας ζητά τον κωδικό του χρήστη. Να υποθέτουμε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί κατά τη χρήση της συσκευής σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο;  

Previous Article

Η ΖΤΕ στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Next Article

LG sound bar SJ3 με Adaptive Sound Control – ASC