Nikon Coolpix P1000 vs Huawei P30 Pro

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
huawei p30 pro vs nikon coolpix p1000

Δύο νικητές – κανένας ηττημένος: Η Nikon και η Huawei δείχνουν ποια πρέπει να είναι η εξέλιξη των ειδών, μέσω δύο μοναδικών, στις κατηγορίες τους, προϊόντων.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές – και έχει υιοθετηθεί και αναπαραχθεί ευρέως – ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών οδηγεί σε καλύτερα προϊόντα για τους καταναλωτές. Αυτό μέχρι πρότινος φαινόταν να ισχύει μεταξύ συσκευών στις ίδιες κατηγορίες. Όμως, ο συγκερασμός των τεχνολογιών δείχνει ότι, επιτέλους, μπορεί να επηρεάσει έμμεσα ανταγωνιστικούς κλάδους προϊόντων. Λέμε “επιτέλους” γιατί ο κανιβαλισμός που έχουν δεχθεί οι φωτογραφικές μηχανές από τα smartphone την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, είναι άνευ προηγούμενου, με τους κατασκευαστές καμερών να κοιτούν με σταυρωμένα χέρια.

Η αντίδραση έχει αργήσει να έρθει και η Nikon φαίνεται ότι είναι ένας καταξιωμένος κατασκευαστής που έχει αποφασίσει να αναλάβει δράση και να δείξει πώς το πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Όχι μόνο γιατί μπορεί, αλλά και γιατί φαίνεται ότι, σε διοικητικό επίπεδο, έχει την ικανότητα να κάνει τις επιλογές που απαιτούνται. Να παράξει, δηλαδή, προϊόντα που εξυπηρετούν ανάγκες που δεν μπορούν, εκ φύσεως, να ικανοποιήσουν τα smartphone και, επιπλέον, να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν για να κάνει τις μηχανές της περισσότερο εύχρηστες, ευέλικτες και φιλικές στον χρήστη, με εφαρμογές όπως το Snapbridge που συνδέει τη λειτουργία της κάμερας με το smartphone. Η Nikon P1000 είναι προϊόν του ανταγωνισμού των smartphone απέναντι στις φωτογραφικές μηχανές dSLR και compact.

Huawei P30 Pro – Nikon Coolpix P1000: Δύο κόσμοι διαφορετικοί

huawei p30 pro vs nikon p1000
To P30 Pro της Huawei είναι μια συσκευή που σκοπό έχει να κάνει τις φωτογραφίες να δείχνουν όσο το δυνατό πιο όμορφες. Για το λόγο αυτό επιστρατεύει πολλές τεχνολογίες, με κύρια την χρήση ΑΙ κατά την ανάπτυξη του συστήματος αναγνώρισης σκηνής, με στόχο τη βελτίωση των χρωμάτων. Η Nikon Coolpix P1000 είναι ένα αμιγώς φωτογραφικό προϊόν που στόχο δεν έχει να κάνει τις φωτογραφίες να δείχνουν όμορφες, αλλά την κατά το δυνατό πιο αληθοφανή αποτύπωση της πραγματικότητας. Δύο συσκευές που εκπροσωπούν δύο κόσμους διαφορετικούς, οι οποίοι εμφανίζονται ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ, είναι η άγνοια των διαφορών από ένα πολύ μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού. (φωτό: Electronicanto)

Απέναντι σε ένα κινητό με x5 οπτικό zoom και x10 υβριδικό, όπως είναι το P30 Pro, μια κόμπακτ μηχανή δεν έχει καμία τύχη. Τύχη δεν φαίνεται να έχουν ούτε οι ογκωδέστερες… και μονοδιάστατες λειτουργικά οικονομικές dSLR, καθώς τα δύο βασικά πλεονεκτήματά τους, η ποιότητα της εικόνας και η απεικόνιση του βάθους πεδίου – με όρους marketing τουλάχιστον – προσφέρονται και από τα υψηλού και μέσου κόστους φωτογραφικά smartphone. Για το video δεν χρειάζεται καν να κάνουμε λόγο, η μάχη για τις μη επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές φαίνεται να έχει χαθεί… από τα αποδυτήρια, καθώς είναι μάλλον αυτονόητο για τον καταναλωτή ότι θα κάνει λήψη video με το κινητό του και μετά θα το κάνει share με φίλους και συγγενείς μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

huawei p30 pro vs nikon coolpix p1000
(φωτό: Electronicanto)

Για τους παραπάνω λόγους, από την πρώτη στιγμή που πήραμε στα χέρια μας την P1000, λίγες μέρες μόνο μετά τη δοκιμή του εξαιρετικού φωτογραφικού smartphone P30 Pro της Huawei, αντιληφθήκαμε τη σχέση που έχουν αυτά τα δύο προϊόντα. Αν θέλετε, ως ακραίοι εκπρόσωποι δύο ανταγωνιστικών μεταξύ τους κατηγοριών συσκευών, που η μία εμπνέει την άλλη και την οδηγεί – όπως πρέπει να κάνει – σε νέα μονοπάτια εξέλιξης. Τα κινητά έχουν εξαφανίσει τις κόμπακτ φωτογραφικές μηχανές, καθώς προσφέρουν πολλαπλάσιες δυνατότητες από αυτές, ενώ ταυτόχρονα εμπνέονται ως προς την εξέλιξη τους από αυτές. Η υψηλή ευαισθησία που δίνει δυνατότητα λήψης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η ενσωμάτωση οπτικού zoom είναι τα νέα χαρακτηριστικά που επιδιώκουν να ενσωματώσουν τα κινητά τηλέφωνα. Από την άλλη μεριά, οι περισσότερο εξελιγμένες κόμπακτ φωτογραφικές μηχανές –μόνο αυτές έχουν λόγο ύπαρξης, πλέον – τονίζουν τα δυνατά τους σημεία, όπως είναι το οπτικό zoom και χρησιμοποιούν μέρος των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα smartphone για να μοιράσουν τις λήψεις τους ευκολότερα και ταχύτερα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της P1000 μέσω του Snapbridge app της Nikon. Η εξέλιξη των ειδών είναι μονόδρομος και στις ηλεκτρονικές συσκευές και μόνο αυτές με το καταλληλότερα προσαρμοσμένο DNA θα επιβιώσουν και θα διαδοθούν. Τόσο η Nikon P1000, όσο και το Huawei P30 Pro είναι αντιπροσωπευτικές συσκευές της εξέλιξης των ειδών μέσω της… φυσικής επιλογής που κάνουν στο κατάστημα οι καταναλωτές.

Για να μάθετε περισσότερα για την κόμπακτ κάμερα με το ισχυρότερο οπτικό zoom στον κόσμο και την προηγμένη συνεργασία με smartphone, μπορείτε να διαβάσετε το review της Nikon Coolpix P1000.

Για να μάθετε περισσότερα για το smartphone με το ισχυρότερο υβριδικό zoom στον κόσμο και… φόβητρο των φωτογραφικών μηχανών μπορείτε να διαβάσετε το review του Huawei P30 Pro.

Previous Article

Philips E1: Οθόνες σε αναλύσεις Full HD, Quad HD & 4K UHD

Next Article

LG UBK80 4K Blu-ray player με HDR 10