IMAX Enhanced – Τι προσφέρει σε εικόνα και ήχο

Author: No Comments Share:
IMAX ENHANCED

Τι είναι το IMAX Enhanced, ποιες είναι οι απαιτήσεις για τον εξοπλισμό και τι προσφέρει, εν τέλει, στην αναπαραγωγή εικόνας και ήχου. To περιεχόμενο.

Στόχος του προγράμματος IMAX Enhanced είναι οδηγήσει σε ένα “νέο επίπεδο ποιότητας στην οικιακή ψυχαγωγία”, μέσω της καλύτερης απόδοσης σε εικόνα και ήχο. Φυσικά, για να γίνει εφικτός ο στόχος που θέτει το IMAX Enhanced πρέπει να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τόσο το περιεχόμενο προς αναπαραγωγή, όσο και τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό που καλείται να “παίξει” το περιεχόμενο. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι προσφέρει το IMAX Enhanced, ποιες είναι οι εταιρίες που συμμετέχουν στο ομώνυμο πρόγραμμα και σε τι είδους περιεχόμενο αφορά το νέο πρότυπο.

Sonos Roam banner

Εμπνευστές του προγράμματος είναι η DTS (Xperi Corporation) και η IMAX Corporation, οι οποίες έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την εμπειρία ψυχαγωγίας στο σπίτι, όπως αναφέρουν. Το πρόγραμμα βασίζεται στο αυθεντικό περιεχόμενο που είναι γνωστό από τα ντοκιμαντέρ IMAX, ενώ και ταινίες από στούντιο του Hollywood θα μπορούν να ωφεληθούν από αυτό.

(φωτό: IMAX)

To ΙΜΑΧ Enhanced είναι, αυτή τη στιγμή, στα αρχικά στάδια ανάπτυξής του με τη βασική εμπορική δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα στην Αμερική και λιγότερο στην Ευρώπη. Όμως, το σύστημα προορίζεται για παγκόσμια διάθεση. Εμφανίζεται, εν μέρη, ανταγωνιστικό με φορμά όπως το Dolby Atmos, το οποίο έχει ήδη αρκετά χρόνια διείσδυσης πίσω του. Το σύστημα των IMAX και DTS μοιάζει περισσότερο με την πιστοποίηση ΤΗΧ και με το νεότερο Netflix Calibrated mode. Όμως, καθώς δεν έχει ειδικές απαιτήσεις στο hardware αποκωδικοποίησης, μπορεί στο μέλλον να ενσωματωθεί εύκολα σε τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς και ενισχυτές A/V με αναβάθμιση firmware, αρκεί να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας και εξοπλισμού.

IMAX Enhanced: Προδιαγραφές και εξοπλισμός

Τι είναι όμως το IMAX Enhanced; Οι ΙΜΑΧ και DTS δεν έχουν ανακοινώσει ακριβείς προδιαγραφές για το σύστημά τους. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για κάποιο ξεχωριστό φορμά. Αντίθετα, βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα φορμά, όπως το HDR 10 και το HDR10+ για να δώσει καλύτερη εικόνα. Στον ήχο η συγγένεια με το DTS:X είναι στενή.

To ΙΜΑΧ Enhanced Ultra HD Blu-ray Disc, Journey to the South Pacific. (φωτό: Amazon)

Οι απαιτήσεις IMAX Enhanced από τον εξοπλισμό στην εικόνα

 • Υποστήριξη 4Κ HDR (HDR10 και HDR10+, επί του παρόντος)
 • Διαγώνιος τουλάχιστον 65 ίντσες
 • Ειδικό IMAX Enhanced mode εικόνας για την απόδοση της ανάλυσης, του χρώματος, της φωτεινότητας και την αντίθεσης της εικόνας.
 • Ο λόγος πλευρών του περιεχομένου θα είναι 1,9:1 ή 1,43:1, όπως του IMAX (ή κάτι κοντά σε αυτό)

Οι απαιτήσεις IMAX Enhanced από τον εξοπλισμό στον ήχο

 • Το IMAX Enhanced υποστηρίζει συστήματα 5.1 και 7.1 καναλιών, με τροποποιημένο codec του DTS:X.
 • Οι προτεινόμενες διατάξεις ηχείων είναι 5.1.4 και 7.2.4, δηλαδή με επτά ηχεία στον οριζόντιο άξονα, δύο υπογούφερ και τέσσερα ηχεία ύψους.
 • Για τους ενισχυτές A/V και τους επεξεργαστές, η ελάχιστη προδιαγραφή είναι η υποστήριξη 5.1.4 καναλιών. Στα μηχανήματα αυτά υπάρχει ειδικό IMAX mode.
 • Στα στερεοφωνικά συστήματα και στις τηλεοράσεις, ο ήχος του IMAX Enhanced μπορεί να αναπαραχθεί εικονικά, τόσο περιφερειακά, όσο και καθ’ ύψος με το DTS: X TV. To DTS:X TV χρησιμοποιείται επίσης κατά το streaming περιεχομένου και στις εκπομπές DVB στην Ευρώπη. Στα συστήματα έως 7.1 και στα Sound bar τα κανάλια ύψους επίσης μπορούν να αποδοθούν εικονικά μέσω του DTS Virtual: X.
 • Αναλυτικές απαιτήσεις για τα ηχεία δεν έχουν ανακοινωθεί. Ισχύει όμως ότι η απόκριση συχνότητας συστημάτων δορυφόρων-υπογούφερ πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον από 20Hz-20kHz. Ειδικά για τα ηχεία, η ευαισθησία τους προτείνεται να είναι, τουλάχιστον, 89dΒ και η απόκριση να κατεβαίνει στα 70Hz.

Ποιοι συμμετέχουν στο IMAX Enhanced program

Αυτοί τη στιγμή οι κατασκευαστές που έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα IMAX Enhanced είναι οι Arcam, Denon, Elite, Integra, Lexicon, Marantz, Onkyo, Pioneer, Sony, TCL και η Trinnov. Σε ό,τι αφορά τα στούντιο παραγωγής, αυτή τη στιγμή συμμετέχουν η Sony Pictures Home Entertainment και η Paramount Pictures. Όπως ήδη αναφέραμε, περιεχόμενο προσφέρει και η IMAX.

Οι πάροχοι περιεχομένου μέσω streaming που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι Tencent Video (Κίνα), FandangoNOW (Η.Π.Α.) και Rakuten TV (Ευρώπη).

To Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο IMAX Enhanced προέρχεται από ειδικό remaster του πρωτοτύπου το οποίο έχει διαφορετική επεξεργασία από τη συμβατική έκδοση. Ειδική βαρύτητα έχει δοθεί στη μείωση του θορύβου της εικόνας και των λάμψεων και στην οξύτητα της εικόνας.

Οι δημιουργοί του προγράμματος κάνουν λόγο για τέσσερις πυλώνες, στους οποίους βασίζεται το IMAX Enhanced. Αυτοί είναι:

 1. H ποιότητα της εικόνας. Το περιεχόμενο προέρχεται από ειδικό re-master του πρωτοτύπου το οποίο έχει διαφορετική επεξεργασία από τη συμβατική έκδοση. Ειδική βαρύτητα έχει δοθεί στη μείωση του θορύβου της εικόνας και των λάμψεων.
 2. Το μέγεθος της εικόνας. Οι λόγοι πλευρών που υιοθετούνται είναι 1,9:1 και 1,4:1.
 3. Ο ήχος.
 4. Το περιεχόμενο.
imax enhanced a beautiful planet bd
Το A Beautiful Planet είναι ο ένας από τους δύο πρώτα 4Κ Blu-ray Disc με IMAX Enhanced. (φωτό: Amazon)

Οι πρώτοι τίτλοι που διατέθηκαν είναι τα ντοκιμαντέρ της IMAX, Journey to the South Pacific και A Beautiful Planet. Οι τίτλοι αυτοί είναι τα πρώτα Ultra HD Blu-ray Disc IMAX Enhanced και κυκλοφόρησαν Δεκέμβριο 2018 και είναι διαθέσιμα και από το Amazon.

Η Sony Pictures έχει πει ότι θα κυκλοφορήσει 15 τίτλους σε ψηφιακή μορφή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι Spider-Man: Homecoming και Jumanji: Welcome to the Jungle. Οι δύο πρώτοι, Venom και Alpha αναμένονται Ιούνιο 2019.

Το streaming περιεχομένου γίνεται σε πιστοποιημένες συσκευές, με την έναρξη να έχει παραγραμματιστεί για την αρχή του 2019. Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Privilege 4K θα παρέχει κωδικοποιημένο περιεχόμενο μέσω stream σε τηλεοράσεις της Sony, από το 2019.

Το streaming περιεχoμένου IMAX Enhanced είναι αποκλειστικά 4Κ HDR, για όλο τον κόσμο.

Οι συσκευές Audio / Video IMAX Enhanced

Αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες συσκευές IMAX Enhanced είναι ελάχιστες, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Τηλεοράσεις

Επί του παρόντος, οι διαθέσιμες IMAX Enhanced certified τηλεοράσεις διαθέτει μόνο η Sony. Αυτές είναι οι A1, AF8, AF9, XF90.

hxos eikona show 2018 sony oled af8 af9
Οι Sony AF8 και AF9 OLED TV. (φωτό: Electronicanto)

Η TCL θα κάνει παρουσιάσει την πρώτη πιστοποιημένη τηλεόρασή της μέσα στο 2019.

Βιντεοπροβολείς IMAX Enhanced

Sony VPL-VW995ES, VPL-VW695ES, VPL-VW295ES, VPL-VW285ES, VPL-VW385ES, VPL-VW675ES, VPL-VW885ES, VPL-VZ1000ES, VPL-VW5000ES.

Σημειώνεται ότι οι οθόνες προβολής, πέρα από τις προδιαγραφές ποιότητας, θα πρέπει να υποστηρίζουν τους λόγους πλευρών IMAX.

Ραδιοενισχυτές A/V

Σήμερα, πιστοποιημένους ραδιοενισχυτές A/V, εξ όσων γνωρίζουμε, διαθέτουν οι Sony, Denon και Marantz.

Tα μοντέλα ενισχυτών με πιστοποίηση IMAX Enhanced είναι:

Denon AVR-X4500H, AVR-X6500H, AVR-X8500H

Marantz SR-6013, SR7013

Sony STR-ZA5000ES, STR-ZA3100ES, STR-ZA1100ES (μέσω firmware update)

Marantz SR7013
A/V Receiver Marantz SR7013 (φωτό: Marantz)

Πιστοποιημένους IMAX Enhanced (IMAX Enhanced-certified) ραδιοενισχυτές A/V έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν μέσα στο 2019 οι Arcam, Lexicon, Onkyo (Integra), Pioneer (Elite) και Trinnov.

Previous Article

Ψηφιακή Ευημερία Google: Δωρεάν εργαλεία

Next Article

Android Q με δυνατότητα απεγκατάστασης ενημερώσεων;