Ένα βήμα πιο κοντά στο Κβαντικό Internet

Author: No Comments Share:
Κβαντικό Internet Quantum Internet

Επιστήμονες επέδειξαν κβαντική επικοινωνία μέσω οπτικών ινών (fiber) σε απόσταση μεγαλύτερη των 600km. Το Κβαντικό Internet (Quantum Internet) μπορεί να γίνει πράξη.

Ο όρος Κβαντικό Internet (Quantum Internet) περιγράφει ένα παγκόσμιο δίκτυο από κβαντικούς υπολογιστές συνδεδεμένους με μεγάλης απόστασης κβαντικά communication links. Αναμένεται να λύσει πολύπλοκα προβλήματα βελτιστοποίησης του cloud, να δημιουργήσει ένα πιο ακριβές παγκόσμιο σύστημα συγχρονισμού και να αναπτύξει ασφαλέστερες τηλεποικοινωνίες. Πολλές μέγαλες κυβερνήσεις πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν το κβαντικό internet, ανάμεσα τους οι Η.Π.Α, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα.

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημιουργία του κβαντικού internet, είναι το πώς θα γίνει η μετάδοση κβαντικών bits μέσα από μεγάλες οπτικές ίνες. Μικρές αλλαγές στην θερμοκρασία μπορούν να διαστέλλουν ή να συστέλλουν τις οπτικές ίνες με αποτέλεσμα να προκαλλούν ζημιές στα bits.

Quantum Internet, Quantum Key Distribution, QKD
(Toshiba)

Επίδειξη Quantum Key Distribution σε πάνω από 600km, για πρώτη φορά στα χρονικά, από την Toshiba

To Cambridge Research Laboratory της Toshiba Europe κατάφερε να επιτύχει αποστάσεις-ρεκόρ για τις κβαντικές τηλεποικοινωνίες παρουσιάζοντας μία “dual band” τεχνική σταθεροποίησης, στέλνοντας δύο οπτικά σήματα, με διαφορετικά μήκη κύματος, για τα ελαχιστοποιήσει τις αυξομειώσεις των οπτικών ινών σε μεγάλες αποστάσεις. Μετά την αξιοποίηση της τεχνικής η Toshiba διαπίστωσε ότι είναι πιθανό να κρατήσουν σταθερό το κβαντικό σήμα, με μία ακρίβια των 10 nanosecond, ακόμα και μέτα απο αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η πρώτη εφαρμογή για τη dual band σταθεροποίηση θα είναι για τη διανομή κβαντικών κλειδιών σε μεγάλες αποστάσεις (Quantum Key Distribution, QKD). Τα εμπορικά συστήματα QKD περιορίζονται στα 100 με 200 χιλιόμετρα οπτικών ινών. Το 2018, η Toshiba πρότεινε το Twin Field QKD protocol σαν μία λύση για την αύξηση της απόστασης και δοκίμασε την αντοχή του χρησιμοποιώντας κοντές ίνες και εξασθενητές (attenuators). Με την dual band σταθεροποίηση, η Toshiba εφάρμοσε το Twin Field QKD σε μεγάλες οπτικές ίνες και έκανε επίδειξη του QKD σε πάνω από 600 χιλιόμετρα για πρώτη φορά.

Κβαντικό Internet (Quantum Internet) και Κβαντική κρυπτογραφία

Το QKD επιτρέπει στους χρήστες του να ανταλλάσουν απόρρητες πληροφορίες με μεγάλη ασφάλεια μέσα από ένα κανάλι τηλεπικοινωνιών που δεν είναι ασφαλές όπως είναι το Internet. Όλο αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας ένα κοινό κλειδί στους χρήστες που θέλουν να επικοινωνήσουν, το οποίο χρησιμοποιείται για να κρυπτογραφήσει τις πληροφορίες που μοιράζονται. Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες ασφάλειας, η ασφάλεια της κβαντικής κρυπτογραφίας προκύπτει απευθείας από τους νόμους της φυσικής και για αυτόν τον λόγο δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο από την ανάπτυξη των μαθηματικών και των υπολογιστών.

Previous Article

Η μαζική παραγωγή των Samsung Galaxy Z Flip 3 και Galaxy Z Fold 3 ξεκίνησε

Next Article

Γιατί τα Windows 11 ίσως θα είναι δωρέαν για τους χρήστες των Windows 10