AMD και MediaTek ετοιμάζουν από κοινού Νotebook SoC

Author: Δημήτρης Παπαδόπουλος Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Η AMD και η MediaTek ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία notebook SoC

Φήμες θέλουν την AMD και την MediaTek να δουλεύουν μαζί πάνω σε notebook SoC με ενσωματωμένο Wi-Fi 6, 5G και ενσύρματα controllers υψηλού bandwidth.

Φήμες θέλουν την AMD και την MediaTek να δουλεύουν μαζί πάνω σε notebook SoC με ενσωματωμένο Wi-Fi 6, 5G και ενσύρματα controllers υψηλού bandwidth. Η AMD θα μπορούσε επιπλέον να χρησιμοποιήσει τους πυρήνες ARM της MediaTek σε συνδυασμό με τις κάρτες γραφικών RDNA για τους high-end notebook επεξεργαστές.

H AMD σχεδιάζει να επεκταθεί σε αρκετές αγορές. Η συνεργασία της με την Samsung φέρνει τις RDNA κάρτες γραφικών για τα smartphone του 2022 μαζί με το Exynos 2200 SoC. Με την πρόσφατη απόκτηση της Xilinx, η εταιρεία θα μπορέσει να προσπεράσει την Intel στις αγορές datacenter και cloud computing. Από ότι φαίνεται όμως θα υπάρξει μία νέα συνεργασία, αυτήν την φορά με την MediaTek. Η AMD θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την MediaTek ως κοινοπραξία.

Το προηγούμενο έτος η MediaTek έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip για smartphone, αλλά η κοινοπραξία με την AMD δεν θα εστιάσει στον συνδυασμό των RDNA καρτών γραφικών με τα MediaTek SoCs. Αντίθετα, η AMD σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ειδίκευση της MediaTek στην ασύρματη σύνδεση και 5G για να κατασκευάσει νέα SoC για την αγορά των notebook.

Το computerbase.de σημειώνει πως οι δύο εταιρείες ήδη δουλεύουν μαζί, όμως σε μικρότερη κλίμακα, μιας και το MediaTek MT7921K Wi-Fi controller χρησιμοποιείται από την AMD με το όνομα RZ608 σε μερικά μοντέλα notebook. Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών πιθανότατα θα εξασφαλίσει την δυνατότερη παρουσία της MediaTek στην αγορά notebook, ενώ η AMD θα λάβει σημαντικές γνώσεις για την ενσωμάτωση των Wi-Fi 6 και 5G στα μελλοντικά της προϊόντα. Από την στιγμή που η AMD ανέφερε πως ξεκίνησε να προμηθεύει περισσότερες λύσεις για τα ARM-based chip της σε σημαντικούς πελάτες, πιθανότατα για να ανταγωνιστούν τους M επεξεργαστές της Apple, δεν θα μας έκανε εντύπωση να δούμε στο μέλλον μερικά high-end SoC να συνδυάζουν τους πυρήνες ARM της MediaTek με τις κάρτες γραφικών RDNA της AMD.

  H Acer αναβαθμίζει τη σειρά laptop Swift X

H DigiTimes εκτιμά πως η AMD με την MediaTek θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα notebooks με ενσωματωμένο Wi-Fi 6, 5G και ενσύρματη σύνδεση το 2024. Πάντως οι δύο εταιρείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα τις φήμες.

Previous Article

Το Xiaomi Civi μόλις κυκλοφόρησε με selfie κάμερα 32ΜΡ και οθόνη AMOLED των 120Hz

Next Article

Διέρρευσαν renders του Samsung Galaxy S22 Ultra – διάδοχος του Galaxy Note;