Η Apple εξηγεί πώς μας παρακολουθούν οι εφαρμογές – video

Author: No Comments Share:
apple app tracking transparency

Η Apple εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται περισσότερα δεδομένα χρηστών, από όσα είναι απαραίτητα, για την προβολή διαφημίσεων.

Ανησυχείτε για το πώς σας παρακoλουθούν οι εφαρμογές; Με την κυκλοφορία της νέας έκδοσης iOS 14.5, το App Tracking Transparency της Apple ενισχύεται δίνοντας την επιλογή στους χρήστες να εμποδίσουν τους προγραμματιστές την παρακολούθηση εφαρμογών και ισοτόπων. Η Apple εξηγεί σε νέο βίντεο τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές παρακολουθούν τις προτιμήσεις των χρηστών, με σκοπό την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων.

Το App Tracking Transparency είναι ένα χαρακτηριστικό που δίνει την δυνατότητα επιλογής του τρόπου με τον οποίο οι εφαρμογές χρησιμοποιούν και μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών”, διευκρινίζεται στο βίντεο. “Δεδομένα που αφορούν την ηλικία, την τοποθεσία, πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση υγείας, που ξοδεύετε τα λεφτά σας και το ιστορικό περιήγησής σας”.

Η Apple λέει ότι η συλλογή δεδομένων μπορεί να είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση μιας διαδρομής που κάνατε ή για να αφήσετε την συσκευή να σας δείξει εκπτώσεις στα κοντινά καταστήματα, αλλά λέει ότι “ορισμένες εφαρμογές λαμβάνουν περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται”, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πώληση των δεδομένων σας σε τρίτους. Εξηγεί, επίσης, ότι “οι εφαρμογές μαζεύουν χιλιάδες πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, δημιουργώντας ένα προφίλ για τον καθένα”, που μπορεί να πωληθεί αργότερα σε διαφημιστικές εταιρείες για σκοπούς στοχευμένων διαφημίσεων, όπως επίσης και για “πρόβλεψη και επιρροή συμπεριφορών και αποφάσεων

App Tracking Transparency – ποιες εφαρμογές θα συλλέγουν δεδομένα

Το σημαντικό κομμάτι του συγκεκριμένου βίντεο είναι η διαφάνεια που δείχνει η Apple σχετικά με το θέμα της συλλογής δεδομένων, ενημερώνοντας τους χρήστες σχετικά με πιθανές κακόβουλες χρήσεις αυτών. Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι δίνει την επιλογή απενεργοποίησης αυτής της λειτουργίας, μέσω των ρυθμίσεων της έκδοσης iOS 14.5.

Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή συλλογής δεδομένων από εφαρμογές μέσω των ρυθμίσεων του App Tracking Transparency θα πρέπει να έχετε ενημερώσει την συσκευή σας με την έκδοση iOS 14.5 ή iPadOS 14.5. Αφού κατεβάσετε την ενημέρωση, μετά από την εγκατάσταση κάθε νέας εφαρμογής θα εμφανίζεται ένα παράθυρο με μια ειδοποίηση για την συλλογή δεδομένων, δίνοντας την επιλογή ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης της συλλογής δεδομένων.

Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας, μέσω των ρυθμίσεων. Για να βρείτε τις ρυθμίσεις του App Tracking Transparency μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις“, ύστερα στο “Απόρρητο” και μετά στην επιλογή “Παρακολούθηση“. Εκεί θα βρείτε μια λίστα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα συλλέγουν δεδομένα και ποιες όχι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απενεργοποίηση της παρακολούθησης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας μιας εφαρμογής και υπάρχει πιθανότητα ορισμένες εφαρμογές να μην λειτουργούν σωστά, έως καθόλου. Επίσης, το App Store πλέον ενημερώνει για το τι είδους δεδομένα συλλέγουν οι εφαρμογές, ώστε οι χρήστες να το γνωρίζουν προτού τις κατεβάσουν.

Previous Article

Samsung Galaxy Fresh & Galaxy Wise: μήπως ετοιμάζεται η αλλαγή σε Wear OS;

Next Article

Η νέα λειτουργία των Windows 10: “Ειδήσεις και Ενδιαφέροντα”