Η Compal παρουσιάζει rollable smartphone σε μορφή πάπυρου!

Author: No Comments Share:
compal scroll rollable smartphone

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Compal παρουσιάζει concept smartphone σε μορφή πάπυρου με rollable οθόνη και laptop με 99% screen-to-body ratio.

Η Compal έχει υπάρξει αρκετά δραστήρια όσον αφορά την παρουσίαση έξυπνων ιδεών τα τελευταία χρόνια και φέτος, στον διαγωνισμό IF Design Awards, η ταϊβανέζικη εταιρεία παρουσίασε μερικά αξιοσημείωτα σχέδια που περιλαμβάνουν rollable smartphone και έναν φορητό υπολογιστή με αναλογία 99% screen-to-body ratio.

Rollable smartphone σε μορφή πάπυρου!

Το concept smartphone ονομάζεται Scroll και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για το πως θα μπορούσε να είναι μια κυλιόμενη οθόνη σε κινητό. Σε αντίθεση με τα σχέδια της LG και της Oppo που βασίζονται σε μηχανισμούς που ουσιαστικά μετατρέπουν μια στενότερη οθόνη σε μέγεθος tablet, η ιδέα της Compal μοιάζει με αρχαίο πάπυρο, με ένα πλαίσιο σε σχέδιο κυλίνδρου που κρύβει μέσα του μια οθόνη αφής 10 ιντσών. Οι χρήστες θα μπορούν να ξετυλίξουν την οθόνη σε οποιοδήποτε μέγεθος θεωρούν κατάλληλο, δίνοντας στην συσκευή μέγεθος smartphone ή tablet.

compal scroll rollable smartphone papyros
Το Scroll είναι το νέο concept smartphone της Compal, με rollable οθόνη σε μορφή πάπυρου!(φωτό: IFWDG)

Η συσκευή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και χωρίς να ανοίξει η κυλιόμενη οθόνη, καθώς το σώμα της συσκευής έχει μια δευτερεύουσα επιμήκη οθόνη που εμφανίζει ειδοποιήσεις, ένα UI για αναπαραγωγή μουσικής και άλλα παρόμοια στοιχεία που μπορεί να παρουσιάζονται σε μια μπάρα ειδοποιήσεων ενός smartphone. Πάνω από την δευτερεύουσα οθόνη υπάρχει επίσης και μια κύρια κάμερα και η συσκευή διαθέτει επίσης ένα ηχείο.

Laptop ZeroEdge με σχεδόν 100% κάλυψη οθόνης

compa zeroedge laptop me othoni kalypsis 100%
Compal ZeroEdge (φωτό: IFWDG)

Όσον αφορά τον φορητό υπολογιστή που παρουσίασε η Compal, το concept μοντέλο ονομάζεται ZeroEdge και διαθέτει OLED πάνελ 14 ιντσών που τυλίγεται γύρω από την αριστερή και δεξιά άκρη της οθόνης. Τα bezels που βρίσκονται στην πάνω και κάτω πλευρά της οθόνης φαίνονται να είναι πολύ λεπτά με το επάνω μέρος να είναι το πιο αισθητό, καθώς χρησιμοποιείται για την τήξη της πίσω πλάκας με την οθόνη. Το κάτω μέρος της συνδέεται με έναν ειδικό μεντεσέ με το υπόλοιπο σώμα και δίνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση, επιτρέποντάς στην οθόνη να εμφανίζεται ως αιωρούμενη πάνω από το πληκτρολόγιο. Ακόμη, οι καμπύλες που βρίσκονται στις άκρες τις οθόνης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως επιπλέον αξιοποιήσιμος χώρος για έξτρα λειτουργίες σε εφαρμογές ή ακόμη και σαν μπάρα ειδοποιήσεων, όμοια με λειτουργίες που βλέπουμε σε smartphones με καμπύλες οθόνες.

Τα περισσότερα από τα σχέδια της Compal δεν υλοποιούνται ποτέ, επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορούσαμε να δούμε τέτοιους σχεδιασμούς σε συσκευές της στο άμεσο μέλλον. Ίσως, όμως, άλλες μεγαλύτερες εταιρείες καταλήξουν να εμπνευστούν από τέτοιες πρωτοποριακές ιδέες.

Previous Article

Android 12: βελτιώσεις στην ασφάλεια και στο Wi-Fi

Next Article

Samsung Galaxy Buds Pro review – εισαγωγή στα bionics