Αναμένεται αύξηση τιμών στις κάρτες γραφικών από το νέο έτος

Author: Δημήτρης Παπαδόπουλος Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Αναμένεται αύξηση τιμών στις κάρτες γραφικών από το νέο έτος

Η TSMC ίσως αυξήσει το κόστος παραγωγής των ημιαγωγών της κάτι που σημαίνει αύξηση των τιμών στις κάρτες γραφικών.

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει πως κομμάτια hardware όπως οι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών είναι πιο ακριβά από ποτέ. Από ότι φαίνεται οι τιμές τους θα ανέβουν ακόμα πιο πάνω μιας και η TSMC ίσως αυξήσει το κόστος παραγωγής των ημιαγωγών της.

Σύμφωνα με το Wall Street Journal, η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) κοιτάζει να αυξήσει τις τιμές του κόστους παραγωγής της εώς και 20% για να εξισορροπήσει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για chips. Ενώ οι χρήστες PC νιώθουν ήδη τις αλλαγές μιας και η απόκτηση μίας κάρτας γραφικών έχει γίνει υπερβολικά δύσκολη, η παγκόσμια έλλειψη chip θα επηρεάσει τα πάντα, από iPhone μέχρι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τώρα περιμένουμε να δούμε πόση θα είναι η αύξηση τιμών από την TSMC, αλλά σύμφωνα με τις πηγές του WSJ οι τιμές θα ανέβουν κατά 10% για τα πιο ανεπτυγμένα chip και 20% για τα chip που χρησιμοποιούν παλαιότερη τεχνολογία. Ευτυχώς, οι κάρτες γραφικών και οι επεξεργαστές χρησιμοποιούν την υψηλότερη τεχνολογία για την κατασκευή τους οπότε η αύξηση στην τιμή τους θα είναι συγκριτικά λιγότερη σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Επιπλέον, δεν ξέρουμε αν οι κατασκευαστές μεταβιβάσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, αλλά είναι συνετό να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο θα γίνει.

Λόγω της τωρινής έλλειψης hardware, οι τιμές είναι ήδη αυξημένες. Ενώ εκτιμήσαμε την κίνηση της Nvidia να διαθέσει την GeForce RTX 3080 σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της RTX 2080 όταν κυκλοφόρησε, δεν πήρε πολύ καιρό στους resellers να εκτοξεύσουν την τιμή της στα ύψη.

Ενώ η Nvidia GeForce RTX 3080 υπάρχει στην αγόρα για έναν χρόνο, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί μία που πωλείται στα 700 δολλάρια δηλαδή στην αρχική τιμή της που είχε ορίσει η Nvidia τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Nvidia ίσως δεν επηρεαστεί από την αύξηση τιμών της TSMC μιας και προμηθεύεται από την Samsung για τις Nvidia Ampere κάρτες της, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει τις AMD Radeon κάρτες γραφικών.

Previous Article

Windows 11: Δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος

Next Article

Το νέο Apple Watch Series 7 γίνεται μεγαλύτερο