Kirin 980: Με Dual NPU AI σε λιθογραφία 7nm

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
kirin 980

Εξοπλισμένο με νέες CPU, GPU και Dual NPU AI, το Kirin 980 είναι το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο SoC, κατασκευασμένο στα 7nm από την TSMC. 

LG Corporate banner

Τον Kirin 980 παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Καταναλωτικών Συσκευών της Huawei, Richard Yu, στην ομιλία του στην IFA 2018, με θέμα “Η Απόλυτη Ισχύς της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Φορητές Συσκευές”. Πέρυσι, η Huawei είχε παρουσιάσει στην IFA 2017 τον Kirin 970, o οποίος χρησιμοποιήθηκε στα Mate 10 Pro και Mate 10 lite, όπως και στα P20 Pro και P20.

kirin 980 soc
(φωτό: Huawei)

Τα χαρακτηριστικά του Kirin 980

Η τεχνολογία αιχμής των 7 νανομέτρων της Taiwan Semiconductor Manufacturer Company (TSMC) επιτρέπει στον Kirin 980 να ενσωματώνει 6,9 δισεκατομμύρια transistors ανά 1cm2, 1,6 φορές περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο επεξεργαστή. Συγκρίνοντας την επεξεργασία των 10nm με αυτή των 7nm, επιτυγχάνεται 20% βελτίωση στην επίδοση του SoC και 40% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Ο Kirin 980 είναι επίσης το πρώτο SoC που ενσωματώνει πυρήνες CortexA76, οι οποίοι είναι κατά 75% πιο ισχυροί και κατά 58% πιο αποδοτικοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους προηγούμενης γενιάς. Το υποσύστημα Kirin CPU χρησιμοποιεί έναν έξυπνο μηχανισμό Flex-Schedule, ο οποίος δημιουργεί μια αρχιτεκτονική ενεργειακής απόδοσης τριών επιπέδων που αποτελείται από δύο πολύ μεγάλους πυρήνες βασισμένους στον Cortex-A76, δύο μεγάλους πυρήνες βασισμένους στον Cortex-A76 και τέσσερις μικρούς πυρήνες Cortex-A55. 

Για την πλήρη αξιοποίηση αυτής της διάταξης, η Huawei ανέπτυξε το καινοτόμο Kirin CPU subsystem με τεχνολογία FlexScheduling που κατανέμει με ευελιξία τις επεξεργαστικές απαιτήσεις στους κατάλληλους πυρήνες. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, οι πολύ μεγάλοι πυρήνες, υψηλών επιδόσεων, καλούνται να διαχειριστούν “επείγουσες και βαριές εφαρμογές, οι μεγάλοι πυρήνες, με υψηλή απόδοση, καλούνται να εξασφαλίσουν μακροχρόνια λειτουργία και οι μικροί πυρήνες μέγιστης αποδοτικότητας καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, απλές δραστηριότητες με μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Εκτελώντας τις διεργασίες σε πρωτόγνωρα υψηλή ταχύτητα, σε σύγκριση με μοντέλα προηγούμενης γενιάς, ο Kirin 980 επιτρέπει την ταχύτερη εκκίνηση εφαρμογών, καλύτερης multitasking εμπειρίας χρήσης. H Huawei διευκρινίζει ότι, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Kirin 980 δεν αντιπροσωπεύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τηλεφώνου που θα χρησιμοποιεί το chip. Εξάλλου, όλα τα δεδομένα και συγκριτικά αποτελέσματα είναι βασισμένα σε εσωτερικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

  Sony Xperia 10 Plus review - 21:9 Android smartphone

Για να εξυπηρετήσει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις γραφικών στα παιχνίδια που αναπτύσσονται για φορητές συσκευές, η Huawei ενσωμάτωσε στον Kirin 980 την GPU MaliG76. Η MaliG76 που κάνει ντεμπούτο της με τον Kirin 980, προσφέρει κατά 46% μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και κατά 178% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση συγκριτικά με μοντέλα προηγούμενης γενιάς. Η Huawei λέει ότι αυτό επιτυγχάνεται “με την ενσωμάτωση της καινοτόμου τεχνολογία clock boosting που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για την έξυπνη ταυτοποίηση του όγκου διεργασίας gaming και την κατάλληλη προσαρμογή κατανομής πόρων για την καλύτερη απόδοση του gaming”.

kirin 980 dual npu ai
(φωτό: Huawei)

Η πρώτη διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης στον Kirin 980

Ο Kirin 980 δημιουργεί νέα δεδομένα στο OnDevice AI. Με διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Dual NPU) αναβαθμίζει την εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης στην συσκευή με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και εφυία. 

Χάρη στη διπλή μονάδα NPU, ο Kirin 980 μπορεί να αναγνωρίσει έως και 4500 εικόνες το λεπτό, ικανότητα αυξημένη κατά 120% συγκριτικά με τον Kirin 970, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την πρωτοπορία της Huawei στον μηχανισμό OnDevice AI. Επιπλέον, ο Kirin 980 υποστηρίζει τα κοινά πλαίσια τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) όπως Caffee, Tensorflow και Tensorflow Lite, ενώ παρέχει μια γκάμα εργαλείων που απλοποιεί την δυσκολία του μηχανισμού OnDevice AI, επιτρέποντας στους προγραμματιστές την εύκολη πρόσβαση στην κορυφαία ισχύ επεξεργασίας του Dual NPU.

Πλήρως Εξοπλισμένος ISP στον Kirin 980

Επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή φωτογραφική εμπειρία για smartphone, η Huawei έχει ενσωματώσει στο SoC έναν μοναδικό ISP (Image Signal Processor) 4ης γενιάς. Επιτυγχάνοντας αύξηση 46% στην επεξεργασία συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο, ο νέος ISP προσφέρει καλύτερη υποστήριξη, καθώς και νέα τεχνολογία χρωματικής αναπαραγωγής HDR που μπορεί να ρυθμίσει την αντίθεση της εικόνας και να φωτίσει αντικείμενα σε διάφορα σημεία της εικόνας. Επιπλέον, ο Kirin 980 χρησιμοποιεί multipass λύση μείωσης θορύβου και αφαιρεί με ευστοχία αντικείμενα χωρίς όμως να επηρεάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αναφέρει η ανακοίνωση Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό του ISP είναι ο βελτιωμένος εντοπισμός κίνησης. Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να τραβήξει μια φωτογραφία ενός ανθρώπου εν κινήσει, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως το αντικείμενο με ακρίβεια που αγγίζει το 97,4%.

  MWC 2018: Η Huawei ανακοίνωσε το πρώτο 5G chip για κινητά

 Η αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή βίντεο, ανέδειξε την ανάγκη για αυξημένες δυνατότητες λήψης βίντεο. Ο Kirin 980 υιοθετεί μία νέα φόρμουλα επεξεργασίας λήψης βίντεο, επιτρέποντας στην κάμερα να βιντεοσκοπεί με κατά 33% μικρότερη καθυστέρηση.

Παγκόσμιας Κλάσης Συνδεσιμότητα και Kirin 980

Για να προσφέρει την καλύτερη συνδεσιμότητα στους χρήστες των συσκευών που διαθέτουν τον Kirin 980, η Huawei ενσωμάτωσε το πρώτο modem παγκοσμίως που υποστηρίζει LTE Cat.21 με μέγιστη ταχύτητα λήψης τα 1,4Gbps. Επιπρόσθετα ο Kirin 980 υποστηρίζει λειτουργία carrier aggregation, ακόμα και σε ζώνες συχνοτήτων, ώστε οι χρήστες να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους φορείς κινητής τηλεφωνίας της προτίμησής τους απολαμβάνοντας την ίδια κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, λέει η ανακοίνωση.

Η πρώτη σειρά smartphone της Huawei με τον Kirin 980 θα είναι η Mate 20.

Εμπνευσμένο από τη φύση

Στο περιθώριο της IFA 2018, η Huawei ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση δύο νέων χρωματικών εκδόσεων της σειράς Huawei P20: Morpho Aurora και Pearl White, διευρύνοντας τη γκάμα των χρωματικών αποχρώσεων στις τέσσερις. Για τη δημιουργία αυτών των αποχρώσεων, η Huawei είχε έμπνευση ακόμα μια φορά από την ίδια τη φύση. Το Morpho Aurora είναι εμπνευσμένο από την πεταλούδα Morpho, ενώ το Pearl White αποπνέει την ίδια κομψότητα όπως η ιριδίζουσα πέρλα. Τα νέα χρώματα θα είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένες αγορές.

 

Previous Article

Nikon D3500: entry-level dSLR με ανάλυση 24,2Mpixel

Next Article

WIND VISION: Εμπειρία και περιεχόμενο