Πώς να ενεργοποιήσετε την λειτουργία Live Caption στο Google Chrome

Author: No Comments Share:
live caption google chrome

Η Google δίνει πλέον την δυνατότητα του Live Caption για ζωντανούς υπότιτλους κατά τη διάρκεια βίντεο και ήχου στο Google Chrome.

Η Google παρουσίασε για πρώτη φορά την δυνατότητα Live Caption το 2019, κάνοντάς την διαθέσιμη αρχικά στις συσκευές Pixel με την έκδοση Android 10, ενώ στη συνέχεια υποστήριξαν την λειτουργία και άλλες συσκευές Android. Όπως δηλώνει το όνομα, η λειτουργία Live Caption παρέχει στους χρήστες υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο, σε βίντεο και ήχο, podcasts, ακόμη και σε τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτή η λειτουργία μπορεί να λύσει τα χέρια σε πολλούς, είτε έχουν προβλήματα ακοής, είτε θέλουν απλώς να παρακολουθήσουν χωρίς ήχο, περιεχόμενο που δεν έχει υπότιτλους.

Παρόλο που η λειτουργία ήταν διαθέσιμη μέχρι τώρα μόνο σε επιλεγμένες συσκευές Android, με την τελευταία έκδοση του Google Chrome για υπολογιστές, η εταιρεία φέρνει την λειτουργία Live Caption και στο γραφείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει υποστήριξη για την Ελληνική γλώσσα, οπότε οι Έλληνες χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα μόνο στα Αγγλικά, ωστόσο η Google σκοπεύει στο μέλλον συμπεριλάβει περισσότερες γλώσσες.

Ενεργοποιήστε το Live Caption στο Google Chrome

Αρχικά, ελέγξτε αν ο browser είναι ενημερωμένος στην τελευταία έκδοσή του, το Chrome 89. Για να το δείτε αυτό, μεταβείτε στο μενού πάνω δεξιά, και επιλέξτε “Βοήθεια” και “Σχετικά με το Google Chrome”. Θα εμφανιστεί μια σελίδα που δείχνει την παρούσα έκδοση του Chrome και την επιλογή για ενημέρωση, εάν δεν είναι ενημερωμένος στη νεότερη.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή των ζωντανών υπότιτλων, θα πρέπει ο browser να είναι στην Αγγλική γλώσσα, διαφορετικά δεν εμφανίζεται καθόλου η επιλογή του Live Caption. Εάν ο Chrome σας είναι ήδη στην Αγγλική γλώσσα ή ξέρετε πως να κάνετε την αλλαγή από Ελληνικά σε Αγγλικά, μπορείτε να προσπεράσετε αυτό το βήμα.

google chrome ρυθμισεις γλωσσες

Για να αλλάξετε την γλώσσα μεταβείτε στο μενού πάνω δεξιά, και επιλέξτε τις “Ρυθμίσεις”. Ύστερα, βρείτε αριστερά την καρτέλα “Σύνθετες” και ανοίξτε την, εκεί θα βρείτε την επιλογή “Γλώσσες”.

google chrome αγγλικη γλωσσα

Στην μέση της οθόνης θα εμφανιστεί ένα μενού με τις διαθέσιμες γλώσσες του browser, αν δεν υπάρχει η Αγγλική, πατήστε “Προσθήκη γλωσσών” και μετά, στη δεξιά μεριά πατήστε το κουμπί με τις τρεις κουκίδες και επιλέξτε “Να εμφανίζεται το Google Chrome σε αυτήν τη γλώσσα”. Θα πρέπει να επανεκκινήσετε τον browser ώστε να δεχθεί την αλλαγή της νέας γλώσσας.

google chrome live caption

Αφού ανοίξετε τον browser ξανά και δείτε πως έχει αλλάξει η γλώσσα στα Αγγλικά, μεταβείτε ξανά στο μενού πάνω δεξιά και βρείτε την επιλογή “Settings”. Στη νέα καρτέλα που θα σας ανοίξει, μεταβείτε αριστερά στην επιλογή “Advanced” και συνεχίστε στην επιλογή “Accessibility”. Από εκεί, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την λειτουργία Live Caption. Αφού ο Chrome κατεβάσει τα απαραίτητα αρχεία, θα μπορείτε να δείτε ζωντανούς υπότιτλους σε οποιοδήποτε βίντεο ή αρχείο ήχου αναπαράγεται μέσω του browser.

google chrome greek language

Αν θέλετε να αλλάξετε ξανά την γλώσσα του Chrome σε Ελληνικά, μεταβείτε αριστερά στην επιλογή “Languages”, πατήστε την πρώτη καρτέλα “Language – English” στην μέση της οθόνης, στην επιλογή “Greek” πατήστε το κουμπί με τις τρεις κουκίδες δεξιά και τσεκάρετε το “Display Google Chrome in this language” για να επανέλθει ο browser στην Ελληνική γλώσσα. Η λειτουργία Live Caption θα παραμείνει, απλώς θα υποστηρίζει μόνο Αγγλικά βίντεο και ήχο.

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε την λειτουργία μπορείτε να το κάνετε από τις “Ρυθμίσεις > Σύνθετες > Προσβασιμότητα > Ζωντανοί υπότιτλοι”. Επίσης, η Google δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης της εμφάνισης των υπότιτλων, δίνοντας την επιλογή να αλλαχθεί το μέγεθος, η γραμματοσειρά και το φόντο που εμφανίζονται. Για να κάνετε αλλαγές στην εμφάνιση πατήστε τις “Προτιμήσεις υπότιτλων” για να μεταβείτε σε νέο παράθυρο των Windows όπου δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής.

Previous Article

Poco F3: ίσως το πιο προσιτό flagship-killer

Next Article

Samsung Neo QLED: “έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα”