Καινοτόμο game-based πρόγραμμα εκμάθησης για παιδιά

Author: Δημήτρης Χατζής Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
game-based e-learning

Σχεδιασμένο από πρωτοπόρους της εκπαίδευσης και ψυχολογίας από τα πανεπιστήμια MIT, Harvard και UCL, το ‘NXTLVL’ είναι μια εξωσχολική, online και διαδραστική εμπειρία μάθησης μέσω της οποίας παιδιά ηλικίας 8-14 εξελίσσουν κρίσιμες δεξιότητες για το μέλλον μέσα από complex, game-based learning. Τα παιδιά, μέσα σε μικρές ομάδες, συμμετέχουν μία φορά την εβδομάδα σε online sessions διάρκειας 1 ώρας. Μέσα από τη συνεργασία εξελίσσουν και εξασκούν δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων και επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων υπό το συντονισμό ειδικών, εκπαιδευτικών facilitators.

Όλα γύρω μας αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν κόσμο που
θα διαφέρει ριζικά από αυτόν που γνωρίζουμε λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.
Θα έχουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν ακόμα και θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις που μόλις
έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε. Παρόλα αυτά, το σύστημα εκπαίδευσης δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά για δεκαετίες. Για να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για αυτό το απρόβλεπτο μέλλον, η εκπαίδευση χρειάζεται μία νέα αποτελεσματική προσέγγιση.

Γι ́αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε το NXTLVL, το καινοτόμο εξωσχολικό game-based learning πρόγραμμα που βοηθά τα παιδιά να εξελίξουν σήμερα τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν τις συνθήκες του αύριο.

H φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία του NXTLVL

NXTLVL game-based e-learning
(NXTLVL)

Ο Κωνσταντίνος Παπαζαφειρόπουλος, ιδρυτής και CEO του NXTLVL, εξηγεί πως “Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2050 με εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του 1950. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προσφέρει σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον και τις ευκαιρίες που τα παιδιά χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε έναν κόσμο πιο σύνθετο από ποτέ. Οι δεξιότητες αυτές μαθαίνονται μόνο στην πράξη.”

“Έχοντας ως βασική φιλοσοφία ότι τα παιδιά είναι κρίσιμο να εκπαιδεύονται για το ΠΩΣ να σκέφτονται, αντί για το ΤΙ να σκέφτονται, το NXTLVL φέρνει μια νέα και σύγχρονη προσέγγιση
στην εκπαίδευση όπου τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την πράξη. Μαθαίνουν να λύνουν
προβλήματα του πραγματικού κόσμου χωρίς εμφανείς λύσεις και όχι να περνούν τυποποιημένα
τεστ, πως να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις, πως να συνεργάζονται αποτελεσματικά σε
καταστάσεις αβεβαιότητας, να εκλαμβάνουν τα λάθη ως ευκαιρίες, να αποδέχονται και να
διαχειρίζονται με αυτοπεποίθηση κάθε αποτέλεσμα, είτε επιτυχία είτε αποτυχία,”
, συμπληρώνει
ο Κωνσταντίνος.

Κάθε session αποτελείται από εκπαιδευτικά πολύπλοκα παιχνίδια βασισμένα σε mental models που απαιτούν διάλογο και συνεργασία

Για μία ώρα κάθε εβδομάδα, οι μαθητές μπαίνουν σε έναν κόσμο εκπαιδευτικών πολύπλοκων παιχνιδιών που προσομοιάζουν σύνθετα περιβάλλοντα και πρωτότυπες καταστάσεις που θα ζήσουν στην πραγματική τους ζωή. Χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες των παιχνιδιών, τα παιδιά διαμορφώνουν αρχικές υποθέσεις και τις δοκιμάζουν, αποτυγχάνουν, αξιολογούν τι πήγε λάθος και διορθώνουν τις επόμενες κινήσεις τους για να καταλήξουν στις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Τα παιδιά ενεργοποιούν την περιέργειά τους και ενθουσιάζονται με την πολυπλοκότητα των παιχνιδιών.

Τα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια είναι βασισμένα στα πιο σημαντικά mental models από διαφορετικούς τομείς, όπως first principles thinking, probabilistic thinking, systems thinking μεταξύ άλλων. Τα mental models είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αποκωδικοποιείς σύνθετα περιβάλλοντα και να παίρνεις έξυπνες αποφάσεις.”, προσθέτει ο Κωνσταντίνος.

Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων sessions, τα παιδιά είναι αυτά που καθοδηγούν τη συζήτηση, ενώ ο ειδικός εκπαιδευτικός facilitator ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν, εξασκήσουν και εξελίξουν τις δεξιότητές τους μέσα από ανοιχτού τύπου ερωτήσεις. Γιατί το πιστεύεις αυτό; Πώς ξέρεις ότι είναι αλήθεια; Αν σκεφτείς το αντίθετο; Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά πάντα έχουν τον έλεγχο της μάθησής τους.

Τέλος, για να μπορούν να λύνουν τα σύνθετα προβλήματα του αύριο, τα παιδιά είναι απαραίτητο να συνεργάζονται αποτελεσματικά ακόμα και μέσα σε χαοτικές συνθήκες, όπως χρειάζεται να κάνουμε όλοι στην πραγματική ζωή. Γι’ αυτό τον λόγο σε κάθε εβδομαδιαίο session τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, καταλαβαίνουν και δέχονται τις διαφορές στην προσωπικότητα κάθε παιδιού και να εκμεταλλεύονται τις διαφορετικές δυνάμεις τους για να πετύχουν έναν κοινό σκοπό.

Μετά από το αρχικό λανσάρισμα στα αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά, το ‘NXTLVL’ ξεκινάει τα πρώτα ελληνικά sessions τον Οκτώβριο του 2022.

Previous Article

Η Tesla εισέρχεται στο mobile industry

Next Article

Asus Laptops 2022 – Intel Performance Day: Στην τριπλέτα OLED, επιδόσεις, ποιότητα κατασκευής ποντάρει η εταιρεία