Επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνολογία OLED tattoo!

Author: No Comments Share:
oled tattoo

Η τεχνολογία OLED tattoo αναπτύχθηκε από επιστήμονες του University College London και του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

OLED tatto; Και όμως, ευρωπαίοι επιστήμονες κατάφεραν να αξιοποιήσουν τεχνολογία αιχμής OLED για να παράγουν προσωρινά τατουάζ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση διάφορων μετρήσεων φυσικής απόδοσης στο ανθρώπινο σώμα, ή ακόμα και την φρεσκάδα των τροφίμων. Η συσκευή αναφέρεται ως το πρώτο τατουάζ που εκπέμπει φως και μπορεί να μεταφερθεί σε επιφάνειες με τη χρήση νερού και να ξεπλυθεί μόλις ολοκληρωθεί η χρήση της.

Μια ομάδα από το University College London (UCL) και το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας κατάφεραν να αναπτύξουν αυτήν την μέθοδο με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκπομπής φωτός που χρησιμοποιούν οι σημερινές τηλεοράσεις και smartphones. Ξεκίνησαν με ένα πολυμερές ηλεκτροφωταύγειας με πάχος μόλις 76 νανομέτρων που εκπέμπει φως όταν υποβάλλεται σε ηλεκτρικό πεδίο. Αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ηλεκτροδίων που προστατεύονται από ένα μονωτικό στρώμα, με τη συσκευή στη συνέχεια να εφαρμόζεται σε εμπορικό χαρτί τατουάζ.

oled tattoo
Το τατουάζ OLED που προκύπτει έχει πάχος 2,3 μικρομέτρων (φωτό: UCL)

Το τατουάζ που προκύπτει έχει πάχος μόλις 2,3 μικρομέτρων και μπορεί να εφαρμοστεί με τη βοήθεια νερού και πίεσης, όπως ένα προσωρινό τατουάζ. Η ομάδα το απέδειξε εφαρμόζοντας ένα πράσινο OLED tattoo σε ένα τζάμι, σε ένα πλαστικό μπουκάλι, σε ένα πορτοκάλι και σε μια χάρτινη συσκευασία.

Πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας OLED tattoo στη μόδα, τον αθλητισμό και την ιατρική

«Τα τατουάζ OLED που δείξαμε για πρώτη φορά μπορούν να φτιαχτούν σε μεγάλη κλίμακα και πολύ φθηνά», λέει ο καθηγητής του UCL, Franco Cacialli, επιβλέπων συγγραφέας του άρθρου. «Μπορούν να συνδυαστούν με άλλες μορφές ηλεκτρονικών τατουάζ για ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών χρήσεων. Αυτά θα μπορούσαν να είναι για τη μόδα – για παράδειγμα, παρέχοντας λαμπερά τατουάζ και νύχια που εκπέμπουν φως. Στα αθλήματα, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με έναν αισθητήρα ιδρώτα για να σηματοδοτούν την αφυδάτωση. Στην υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να εκπέμπουν φως όταν υπάρχει αλλαγή στην κατάσταση του ασθενούς – ή, εάν τα τατουάζ τοποθετούνταν από τη μέσα μεριά του δέρματος, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδυαστούν με ευαίσθητες στο φως θεραπείες για να στοχεύσουν καρκινικά κύτταρα, για παράδειγμα».

Άλλες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας περιλαμβάνουν την ειδοποίηση ενός χρήστη όταν βρίσκεται για πολύ ώρα στον ήλιο, ή την εφαρμογή των τατουάζ σε φρούτα με σκοπό την ενημέρωση για το αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Παρόλο που αυτά τα είδη εφαρμογών είναι ακόμη πολύ μακριά, οι επιστήμονες είναι θετικοί πως οι δυνατότητες της τεχνολογίας μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες. Μεταξύ των προκλήσεων, είναι η ενσωμάτωση μιας πηγής ισχύος στο σχεδιασμό, όπως μια μικρή μπαταρία ή ένας υπερσυμπιεστής και η ενθυλάκωση των OLED πιο αποτελεσματικά, ώστε να μην υποβαθμίζονται τόσο γρήγορα όταν εκτίθενται στον αέρα.

Previous Article

Διέρρευσαν τα χαρακτηριστικά και εικόνες των Xiaomi Redmi Note 10

Next Article

Διαθέσιμο το Nokia 5.4 στην Ελλάδα