Κβαντικοί υπολογιστές σε ένα chip: η νέα ψηφιακή επανάσταση

Author: No Comments Share:
quantum computer chip seeqc

Η εφεύρεση του chip για κβαντικούς υπολογιστές συγκρίνεται με τη μετάβαση στα desktop PC της δεκαετίας του 1960.

Στιγμή θριάμβου για την τεχνολογία, μιας και το μέγεθος των κβαντικών υπολογιστών έφτασε σε επίπεδο chip από τα δωμάτια γεμάτα καλώδια και μηχανήματα!

Η εξέλιξη αυτή ηγήθηκε από τη Riverlane, μια εξειδικευμένη εταιρεία με βάση το Cambridge, μαζί με την εταιρεία κβαντικών υπολογιστών Seeqc με βάση την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Είναι οι πρώτοι που αξιοποίησαν ένα κβαντικό chip με ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα για ροή εργασιών και διαχείριση των qubit (τα qubit μπορούν να συγκριθούν με τα transistors αλλά μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να μοιραστούν πληροφορίες άμεσα μέσω κβαντικών καταστάσεων και παράλληλα να αναπαριστούν και 0 και 1). Την τελευταία φορά που ο άνθρωπος πέτυχε μία τέτοια σμίκρυνση ξεκίνησε η ψηφιακή επανάσταση. Τώρα, αναμένεται και μία κβαντική επανάσταση και ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.

Οι εταιρείες ευελπιστούν να διαμορφώσουν τον σχεδιασμό με την αύξηση της επιφάνειας και των qubit. Ο στόχος είναι ο αριθμός των qubit να φτάσει τα εκατομμύρια, κάτι που απέχει κατά πολύ από τα τωρινά συστήματα των 76 qubit που βοήθησαν την Κίνα να καταλάβει τον Κβαντικό θρόνο. Ένα λειτουργικό σύστημα είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το Deltaflow.OS.

deltaflow.os
Το Deltaflow.OS επιτρέπει τη διάθεση της κβαντικής μηχανικής σε μια αφηρημένη διεπαφή διαχείρισης. (Riverlane)

Deltaflow.OS – το πρώτο hardware agnostic λειτουργικό για κβαντικούς υπολογιστές που τρέχει στο chip της Seeqc

Το Deltaflow.OS είναι ένα κομμάτι hardware και OS που λειτουργεί παντού (κάτι σαν το Linux, που καλύπτει τα πάντα, από smartphones μέχρι supercomputers), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ο βασικός μηχανισμός για διάφορες κβαντικές τεχνολογίες. Αν και πολλές ανεξάρτητες εταιρείες κυνηγούν μόνες τους τον θρόνο στην κβαντική τεχνολογία, το Deltaflow.OS της Riverlane είναι ένα open-source λειτουργικό σύστημα που είναι διαθέσιμο στο Github.

Οι περισσότεροι κβαντικοί υπολογιστές που υπάρχουν στον κόσμο λειτουργούν πάνω σε ανεξάρτητα λειτουργικά συστήματα. Ένα OS σαν το Deltaflow.OS θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου πάνω στις εφαρμογές  που εκμεταλλεύονται την δύμαμη των κβαντικών υπολογιστών. Τα συστήματα των 76 qubit στην Κίνα, ήδη μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο ορισμένων εργασιών κατά εκατομμύρια φορές σε σχέση με τους supercomputers του τύπου Turing.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο, ηRiverlane κατάφερε να δημιουργήσει ένα Digital Quantum Management SoC (System-On-Chip) το οποίο ενώνει τις κλασσικές υπολογιστικές ικανότητες με την κβαντική μηχανική. Τα διαγράμματα της εταιρείας δέιχνουν έναν SFQ (Single Flux Quantum) co-processor σαν τα θεμέλια του design, ο οποίος επιτρέπει την εμφάνιση του OS στους developers με ένα φιλικό interface για την αλληλεπίδραση με τα qubits.

Διάγραμμα του DQM SoC του Seeqc - quantum chip design
Διάγραμμα του DQM (Digital Quantum Management) SoC του Seeqc. (Seeqc)

Οι κβαντικοί υπολογιστές για πολύ καιρό είναι ο μεγαλύτερος στόχος όσον αφορά στη πορεία των νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα αυτού του εγχειρήματος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Οι φυσικοί νόμοι για τους κβαντικούς υπολογιστές γράφονται όσο η τεχνολογία προχωράει, κάτι που πουθενά αλλού δεν συμβαίνει τόσο πολύ όσο εδώ.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που σχετίζονται με την σχέση των κβαντικών υπολογιστών με τους κλασικούς υπολογιστές. Πλέον, χάρη στις προσπάθειες του Riverlane και του Seeqc, το οικοσύστημα των κβαντικών υπολογιστών μπορεί επιτέλους να συγχρονιστεί και να συλλογικά να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Στην κύρια εικόνα του άρθρου, το wafer που αναπτύχθηκε από τη Seeqc ελέγχει μια έκδοση του Deltaflow.OS της Riverlane. (Seeqc)

Previous Article

Wind SimpleFi router 4G & 5G με απεριόριστα Data

Next Article

Green Panda και iStorm: έως €600 για την επιστροφή iPhone