Έλληνας δημιούργησε μετα-υλικό που ενισχύει σημαντικά το σήμα του Wi-Fi

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
sonos move
Έλληνας δημιούργησε μετα-υλικό που ενισχύει σημαντικά το σήμα του Wi-Fi

Ένας Έλληνας ερευνητής στον Καναδά δημιούργησε πρωτοποριακό μετα-υλικό το οποίο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το σήμα του Wi-Fi.

Ένας Έλληνας ερευνητής στον Καναδά δημιούργησε πρωτοποριακό μετα-υλικό το οποίο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το σήμα του Wi-Fi. Ανακλαστήρες κατασκευασμένοι από αυτό το υλικό επιτρέπουν στο φως να μεταδώσει περισσότερα ασύρματα δεδομένα μέσω μίας αποκλειστικής συχνότητας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά με επικεφαλής τον Γιώργο Ελευθεριάδη, δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Communications ένα άρθρο που αναφέρει πως κατασκεύασαν μία smart μετα-επιφάνεια, η οποία διπλασιάζει τον αποθηκευτικό χώρο των υπαρχόντων ασυρμάτων δικτύων επικοινωνίας. Έτσι «ανοίγεται ο δρόμος για την επόμενη γενιά του Wi-Fi.»

Ο κύριος Ελευθεριάδης μαζί με τους συνεργάτες του, ευελπιστούν πως το νέο υλικό που κατασκεύασαν θα βρει μεγάλη απήχηση και έτσι μεγάλη πρακτική εφαρμογή. Έτσι, ήδη ίδρυσαν την εταιρεία τους, LATYS Intelligence στο Μόντρεαλ.

«Είναι κάτι που πράγματι συμβαίνει. Μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια αυτή η τεχνολογία θα υιοθετηθεί», δήλωσε ο κύριος Ελευθεριάδης.

Ο κύριος Γεώργιος Ελευθεριάδης

Τι είναι τα μετα-υλικά

Τα μετα-υλικά αποτελούνται από «λίθους» μικρότερους από τα μήκη κύματος του φωτός και έτσι μπορούν να «χειραγωγηθούν». Το υλικό που χρησιμοποιείται από την ομάδα ερευνητών αποτελείται από μονάδες των 20 χιλιοστών. Για τα μικροκύματα, που είναι μεγαλύτερα από τα μήκη κύματος του φωτός, το μετα-υλικό σχηματίζει μία ομοιογενή επιφάνεια (μετα-επιφάνεια).

Τα μικροκύματα ανακλώνται πάνω στη μετα-επιφάνεια με ιδιαίτερο τρόπο, καθώς εμφανίζουν την ιδιότητα της μη αμοιβαίας απόκρισης (nonreciprocity). Όταν οδηγείς και κοιτάζεις τον πίσω καθρέφτη, βλέπεις τον οδηγό πίσω σου, ο οποίος μπορεί επίσης να σε δει, επειδή το φως ανακλάται στον καθρέφτη και ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι προς τα πίσω. Αυτό που είναι ασυνήθιστο με το nonreciprocity, είναι ότι είναι διαφορετικό το μονοπάτι του κύματος προς τα πίσω. Βασικά, μπορείς να δεις κάποιον, αλλά αυτός δεν μπορεί να σε δει» εξηγεί ο Ελευθεριάδης.

«Στην καθημερινή εμπειρία», λέει ο Ελευθεριάδης, «ένα μικροκύμα που εκπέμπεται από ένα πύργο, φθάνει στο στόχο του, π.χ. σε ένα μόντεμ, και μετά επιστρέφει στον τηλεπικοινωνιακό σταθμό. Αυτό εξηγεί γιατί, όταν κανείς μιλάει στο τηλέφωνο, δεν μιλάει και δεν ακούει στο ίδιο κανάλι. Αν αυτό συνέβαινε, τα σήματα θα μπλέκονταν και δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς τη φωνή του από τη φωνή του συνομιλητή του».

Η διαφορά με την σημερινή τεχνολογία

Τα σημερινά δίκτυα 5G χρησιμοποιούν μόνο συνδέσεις half-duplex, όπου το σήμα χρησιμοποιεί ελάχιστα διαφορετικές συχνότητες ή την ίδια συχνότητα σε ελάχιστα διαφορετικό χρόνο. Η νέα, πιο εξελιγμένη full-duplex που ανέπτυξε η ομάδα του Ελευθεριάδη επιτρέπει στον χρήστη να μιλάει και να ακούει ταυτόχρονα στο ίδιο κανάλι, διπλασιάζοντας έτσι τη χωρητικότητα του συστήματος. Τα full-duplex συστήματα υπάρχουν ήδη σε ορισμένα στρατιωτικά ραντάρ, αλλά ο σχεδιασμός τους δεν τους επιτρέπει την είσοδο στην γενική αγορά. «Προτείνουμε έναν τελείως διαφορετικό μηχανισμό» τονίζει ο Ελευθεριάδης, «στον οποίο όλα γίνονται με χρήση τυπωμένων κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων από πυρίτιο όπως τα τρανζίστορ». Ο ίδιος μάλιστα οραματίζεται «την ενσωμάτωση αυτών των μετα-επιφανειών στους τοίχους των κτιρίων».

Previous Article

Η D-Link ανακοινώνει το router R15 Eagle Pro Wi-Fi 6

Next Article

Το ECDM Conference North 2021 στην Θεσσαλονίκη

sonos move