Επαναστατική τεχνολογία μπαταριών solid-state αποκάλυψε η Xiaomi

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Επαναστατική τεχνολογία solid-state μπαταριών αποκάλυψε η Xiaomi - Xiaomi solid state battery technology

Η Xiaomi αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία μπαταριών solid state. Αυτή η νέα τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης της Xiaomi φαίνεται να έχει τη δυναμική να μεταμορφώσει τον επιχειρηματικό κλάδο των μπαταριών. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, αυτή η νέα τεχνολογία μπαταρίας είναι μια μεγάλη πρόοδος για τα smartphone και αυτό συμβαίνει γιατί έχει υψηλή ενεργειακή χωρητικότητα και είναι ασφαλέστερη από τις συμβατικές μπαταρίες.

Η κατάσταση του ηλεκτρολύτη είναι μια από τις βασικές διακρίσεις μεταξύ των μπαταριών solid state και των συμβατικών μπαταριών. Οι μπαταρίες solid state αντικαθιστούν πλήρως ή μερικώς τον ηλεκτρολύτη με ηλεκτρολύτες στερεάς κατάστασης. Αυτό αυξάνει την αντοχή τους στις κρούσεις και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας μπαταριών solid state της Xiaomi

  • Η ενεργειακή τους πυκνότητα υπερβαίνει τα 1000 Wh/L.
  • Οι επιδόσεις αποφόρτισης σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνεται κατά 20%.
  • Το ποσοστό επιτυχίας έναντι μηχανικών κραδασμών (δοκιμή εισαγωγής βελόνας) αυξάνεται σημαντικά.
Επαναστατική τεχνολογία solid-state μπαταριών αποκάλυψε η Xiaomi - Xiaomi solid state battery technology - Σύγκριση δομής συμβατικής μπαταρίας με μπαταρία solid state
Σύγκριση δομής συμβατικής μπαταρίας με μπαταρία solid state.(chargedevs.com)

Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών στερεάς κατάστασης είναι ένα βασικό πλεονέκτημα. Η βιομηχανία χημικών μπαταριών έχει αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην ενίσχυση της ενεργειακής πυκνότητας. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης έχουν ενεργειακή πυκνότητα δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των υλικών οξειδίου του πυριτίου λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας αποθήκευσης.

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι επίσης κατασκευασμένες για να είναι πιο ανθεκτικές. Αυτό μειώνει δραματικά τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος στο εσωτερικό της μπαταρίας.

Η τεχνολογία μπαταριών της Xiaomi απέχει πολύ ακόμα από το να μπει σε μαζική παραγωγή. Ο λόγος είναι οι σοβαροί περιορισμοί ανάπτυξης και παραγωγής. Η ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών στερεάς κατάστασης, ωστόσο, αγγίζει τα 1000 Wh/L, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες της Xiaomi. 

Επαναστατική τεχνολογία solid-state μπαταριών αποκάλυψε η Xiaomi - Xiaomi solid state battery technology - δοκιμή διάτρησης με βελόνα - δοκιμή αντοχής
Δοκιμή διάτρησης μπαταρίας με βελόνα – δοκιμή αντοχής

Εξάλλου, η Xiaomi έχει προσφέρει ένα hint για να γίνει κατανοητή η αύξηση της χωρητικότητας του οδηγεί η εφαρμογή της τεχνολογίας της σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης: Τα πρωτότυπα Xiaomi 13 χρησιμοποιούσαν μπαταρία στερεάς κατάστασης εξαιρετικά μεγάλης χωρητικότητας 6000 mAh από την Xiaomi. Το τελικό προϊόν ενσωματώνει την κανονική μπαταρία 4500 mAh, στον ίδιο όγκο. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στη χωρητικότητα των μπαταριών solid state στην οποία οδηγεί η νέα τεχνολογία της Xiaomi είναι της τάξης του 30%.

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες 

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι πιο αξιόπιστες κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της βελτίωσης κατά 20% στην επίδοση εκφόρτισης σε χαμηλή θερμοκρασία. Το ιξώδες του υγρού που χρησιμοποιείται στις συμβατικές μπαταρίες αυξάνεται δραματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση των ιόντων. Σε αυτό οφείλεται το ότι οι συμβατικές μπαταρίες εξαντλούνται σημαντικά χειρότερα σε κρύες συνθήκες. 

Αντίθετα, οι ηλεκτρολύτες στερεάς κατάστασης είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση της απόδοσης εκφόρτισης ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα επόμενα χρόνια, πολλά μοντέλα smartphone Xiaomi θα χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης της εταιρείας. Η ικανότητα της νέας τεχνολογίας να μειώνει σημαντικά το μέγεθος των μπαταριών υψηλής χωρητικότητας έτσι ώστε να μειώνεται σημαντικά το πάχος του τηλεφώνου, για την ίδια χωρητικότητα, είναι το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της.

Η αποκάλυψη της νέας τεχνολογίας solid state μπαταριών από την Xiaomi έγινε στο Weibo.

  Samsung Galaxy S24 Ultra - Χωρίς αντίπαλο
Previous Article

«Τεχνολογική όαση» η παρουσία της Huawei στο MWC 2023

Next Article

H Samsung στο MWC 2023: Οι καινοτομίες της στο Mobile eXperience Business