Huawei Mate 20 Pro review – Android smartphone

Author: Share:

 Εντυπώσεις χρήσης

To Mate 20 Pro είναι ένα ευχάριστο στη χρήση smartphone παρά το σχετικά μεγάλο του μέγεθος. Σε αυτό συμβάλει η μεγάλη κάλυψη από την οθόνη – κατά 84% – της εμπρόσθιας επιφάνεια της συσκευής και ο λόγος πλευρών της, οποίος είναι 19,5:9. Η διαγώνιος της οθόνης είναι 6,39″.

H ποιότητα της κατασκευής είναι καλή, όπως αναμένει κανείς από μια συσκευή με τόσο υψηλό κόστος. Ευχάριστη είναι η αίσθηση στο χέρι και σαφώς στα θετικά σημεία της νέα συσκευής είναι ότι δεν γλιστρά. Τα δακτυλικά αποτυπώματα παραμένουν λίγο ορατά στο φινίρισμα της συσκευής με Midnight Blue της δοκιμής. Το βάρος του είναι σχετικά μεγάλο, χαρακτηριστικό στο οποίο συμβάλει και η μεγάλη μπαταρία, οπότε γίνεται ευκολότερα αποδεκτό.

Η χρήση του Mate 20 Pro έχει ροή και μπορέσαμε να προσαρμοστούμε σε αυτό εύκολα. Δεν είμαστε (ακόμη) φίλοι του ελέγχου με νοήματα, οπότε δεν θα εκφέρουμε γνώμη για το αντίστοιχο σύστημα στο smartphone της Huawei για να μην το αδικήσουμε.

Αυτό που δεν μας άρεσε, τουλάχιστον με βάση το μέγεθος των δικών μας δακτύλων (που έχουμε την εντύπωση ότι δεν απέχει πολύ από με μέσο όρο), είναι η υπερβολικά κοντινή απόσταση μεταξύ των πλήκτρων ρύθμισης της στάθμης και on-off. Δεν ήταν λίγες η φορές που εντοπίσαμε το σωστό πλήκτρο ψηλαφίζοντας, ή αφού πριν είχαμε πατήσει λάθος.

 Η οθόνη του Mate 20 Pro

Σε μεγάλης διάρκειας περιηγήσεις στο διαδίκτυο το βάρος της συσκευής θα γίνει αντιληπτό στο χέρι. Αντίθετα, η οθόνη υποστηρίζει το μακροχρόνιo web surfing και δεν νιώσαμε να μας κουράζει ιδιαίτερα σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Σε φωτεινές συνθήκες, η οθόνη OLED του Mate 20 Pro τα πηγαίνει καλά και είναι σχεδόν πάντα ευδιάκριτη, ακόμη και κάτω από άμεσο ηλιακό φως. Το Mate 20 Pro πλασάρεται εύκολα πίσω από τα iPhone X και Samsung S9+ που είναι τα δύο καλύτερα από αυτά που έχουμε δοκιμάσει, σε ό,τι αφορά τον τομέα της άνεσης που προσφέρει η οθόνη.

  Η ασφάλεια

Επικροτούμε με κάθε τρόπο τη μετακίνηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων από την πλάτη της συσκευής, καθώς η θέση αυτή είναι βολική μόνο όταν η συσκευή είναι ήδη στα χέρια του χρήστη και όχι όταν είναι τοποθετημένη σε ένα γραφείο. Ιδανική θέση θεωρούμε ότι είναι η πλαϊνή, καθώς βολεύει σε κάθε περίσταση. Η τοποθέτηση του αισθητήρα επί της οθόνης –λίγο πιο χαμηλά από κέντρο της – είναι, επίσης, μια επιλογή που βολεύει, καθώς το ξεκλείδωμα μπορεί να γίνει και με τον αντίχειρα. Η ταχύτητα ξεκλειδώματος του αισθητήρα είναι καλή, αλλά υπολείπεται των κλασικών υλοποιήσεων στο πίσω μέρος της συσκευής, έτσι όπως αυτές υπάρχουν σε άλλες συσκευές υψηλού κόστους της Huawei και άλλων εταιριών. Πάντως, η εταιρία έχει “μασκάρει” τον χρόνο που απαιτείται για το ξεκλείδωμα με έξυπνο τρόπο, μέσω του εφέ σταγόνας που εφαρμόζει κατά τη διαδικασία.

Το 3D FaceUnlock δουλεύει άριστα και εμφανίζεται σημαντικά ταχύτερο από το αντίστοιχο του P20 Proεπιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό της Huawei για βελτίωση του συστήματος.

 Αυτονομία

Η αυτονομία της συσκευής είναι τεράστια. Στα δικά μας χέρια χρειαζόταν φόρτιση κάθε δύο ημέρες, κατά μέσο όρο. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η μπαταρία μπορεί να παραμένει στο 100% για αρκετές ώρες, αν η συσκευή βρίσκεται σε αδράνεια. Η φόρτιση γίνεται σε μικρό χρόνο -όπως αναφέραμε ήδη- και 45 λεπτά, σχεδόν, αρκούν για πλήρη φόρτιση της μπαταρίας. Εκτιμούμε ότι 30′ φόρτισης είναι αρκετά για να βγάλει ο μέσος χρήστης (όπως εμείς, δηλαδή) μια ημέρα.

 Video και φωτογραφίες στο Mate 20 Pro

“Ωραίες” φωτογραφίες, με υψηλό χρωματικό κορεσμό και εντυπωσιακές μπορεί να βγάλει και ένα smartphone μέσου ή και χαμηλού κόστους, εξοπλισμένο με το κατάλληλο λογισμικό και την κατάλληλη επεξεργασία. Ο λόγος που μπορεί να επενδύσει ένας χρήσης σε ένα smartphone που κοστίζει περισσότερα από 1000€ – όσο μια αξιοπρεπής dSLR – είναι γιατί θέλει να έχει δυνατότητες και ακρίβεια στο αποτέλεσμα.

Υπό αυτό το σκεπτικό, το Mate 20 Pro είναι ένα smartphone που προσφέρει δυνατότητες, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο σε περιπτώσεις που ζητούμενο είναι η χρωματική ακρίβεια και η ευχρηστία. Η προσθήκη ευρυγώνιου φακού ισοδύναμης (σε φιλμ 35mm) εστιακής απόστασης 16mm είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της κάμερας του Mate 20 Pro. Μάλιστα, η δυνατότητα λήψης macro από μόλις 2,5cm από τον φακό είναι πολύ δυνατό σημείο. Φυσικά, ευπρόσδεκτοι είναι και οι άλλοι δύο φακοί, οι οποίοι με την αρωγή της μεγέθυνσης επί του αρχείου και, φυσικά, της ψηφιακής επεξεργασίας δίνουν υβριδικό zoom που φτάνει τα 135mm ισοδύναμης εστιακής απόστασης. Το συνολικό zoom (μαζί με το ψηφιακό) 16mm-270mm μπορεί να είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τα smartphone, αλλά η ωφέλιμη εστιακή απόσταση, αυτή με αποδεκτή ποιότητα εικόνας είναι 16mm-135mm.

 

mate 20 pro 135mm shot
Λήψη tele με zoom στα 135mm (ισοδύναμα). (φωτό: Electronicanto)

 

mate 20 pro 80mm shot
Λήψη με zoom στα 80mm (ισοδύναμα). (φωτό: Electronicanto)

 

mate 20 pro 27mm shot
Λήψη με zoom στα 27mm (ισοδύναμα). (φωτό: Electronicanto)

 

mate 20 pro 16mm shot
Υπερευρυγώνια λήψη στα 16mm (ισοδύναμα). (φωτό: Electronicanto)

 Το ψηφιακό εφέ bokeh είναι αρκετά επιτυχημένο, αλλά όχι αλάνθαστο, καθώς -ανάλογα με το θέμα- μπορεί να ξεγελαστεί από σημεία που σβήνουν ομαλά, ενώ ανήκουν στο ίδιο επίπεδο, δεν απεικονίζουν διάσταση βάθους δηλαδή, όπου και το εν λόγω εφέ εμφανίζεται. 

Σημαντική είναι η βελτίωση που έχει επιτύχει η Huawei – δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό συμμετέχει η Leica στην ανάπτυξη software για την κάμερα του Mate 20 Pro – σε ό,τι αφορά την αναγνώριση αντικειμένων με σκοπό την αυτόματη ρύθμιση. Το αντίστοιχο σύστημα Master ΑΙ στο 20 Pro είχε τις περισσότερες φορές επιτυχία, εδώ όμως τα λάθη έχουν μειωθεί σημαντικά.

mate 20 pro macro shot full size
Λήψη macro με το Mate 20 Pro. Κάντε κλικ για πλήρη μεγέθυνση. (φωτό: Electronicanto)

Το μεγάλο (ωφέλιμο) εστιακό εύρος, 16mm-135mm, είναι χρήσιμο στον φωτογράφο και προσφέρει επιπλέον δυνατότητες έκφρασης, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να έχει ο χρήστης μια compact μηχανή μαζί του, για να εξυπηρετήσει εκείνες τις καθημερινές περιστάσεις που ο φακός των άλλων smartphone δεν επαρκεί. Το σημείο που μπορεί να βελτιώσει η Huawei είναι η ομοιογένεια ανάμεσα στις λήψεις των φακών. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η εταιρία, σε συνεργασία με τη Leica, ήδη έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες εξομάλυνσης των διαφορών εικόνων που προέρχονται από διαφορετικούς φακούς και αισθητήρες. Όμως, καθώς η ακρίβεια των λήψεων αυξάνει, οι χρωματικές διαφορές και οι αποκλίσεις στην ομοιογένεια γίνονται ευκολότερα αντιληπτές, ανάλογα με το θέμα. Ίσως το smartphone με αποκλειστικά οπτικό zoom, έστω και μέσω ενός αξεσουάρ, να μην αργήσει να έρθει από τη Huawei.

mate 20 pro iso 2000 night shot
Αυτόματη λήψη με ευαισθησία ISO2000. (φωτό: Electronicanto)

Κατά τη χρήση, το γνωστό interface της κάμερας που χρησιμοποιεί η εταιρία δεν θα προβληματίσει τον χρήστη που θα εξοικιωθεί γρήγορα με αυτό. Θα θέλαμε όμως και προτείνουμε τα εξής: i) οι διάφορες επιλογές στο interface λήψης να είναι πιο αραιά τοποθετημένες και ii) να υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής της οθόνης από τα χειριστήρια – πλην, ίσως, του πλήκτρου απελευθέρωσης κλείστρου – κατά τη λήψη εικόνων στην αυτόματη λειτουργία.

Επίσης, με δεδομένο το μεγάλο zoom της κάμερας, θα ήταν ιδιαίτερα βολικό αυτό να μπορεί να ρυθμιστεί με τα πλήκτρα έντασης της στάθμης (αφού αυτά απομακρυνθούν από το πλήκτρο on-off). Επίσης, σε ένα φωτογραφικό smartphone αυτής της κατηγορίας τιμής, θα θέλαμε να υπάρχει αποκλειστικό πλήκτρο για την απελευθέρωση του κλείστρου.

Οι selfies είναι υψηλού επιπέδου, ενώ και οι νυχτερινές λήψεις με το δυνατό φλας είναι καλά φωτισμένες.

 Τα video εφέ που διαθέτει το smartphone, τα οποία βασίζονται σε εφαρμογή φίλτρων σε πραγματικό χρόνο, είναι διόλου ευκαταφρόνητα και δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν αν δεν υπήρχε στο εσωτερικό του Mate 20 Pro ο Kirin 980. Είναι ευχάριστο να τα έχει κανείς στη διάθεσή του, αλλά δεν θεωρούμε ότι από μόνα τους μπορούν να καθορίσουν την επιλογή του χρήστη στην κατηγορία των +1000€.

mate 20 pro iso 4000 auto
Αυτόματη λήψη με ISO4000 με zoom στα 135mm (ισοδύναμο). Παρατηρούμε ότι οι λεπτομέρειες της εικόνας έχουν πλέον χαθεί και τα πρόσωπα δεν διακρίνονται. (φωτό: Electronicanto)

 

  1. Εισαγωγή
  2. Οι κύριες τεχνολογίες
  3. Εντυπώσεις
  4. Συμπέρασμα
  5. Τεχνικά χαρακτηριστικά – Τιμή

Διαβάστε ακόμη