Huawei MateBook D16 – Ένα μεγάλο laptop για όλους

Author: No Comments Share:
Huawei MateBook D 16 review ελλάδα

Για ακόμη μια φορά η Huawei ντεμπουτάρει μια νέα τεχνολογία ή ένα trend της αγοράς. Αυτή τη φορά στο πεδίο ενδιαφέροντος είναι τα μεγάλα laptop με οθόνη 16″, αλλά με εξωτερικές διαστάσεις όπως εκείνα των 15,6”, υψηλή ποιότητα κατασκευής, με μεταλλικό σασί και μεγάλη αυτονομία. Το προϊόν που επίσημα εισάγει όλα τα παραπάνω με κόστος οικονομικά προσιτό στην ελληνική αγορά είναι το Huawei MateBook D16.

ΣυνΠλην
+ Πολύ καλή οθόνη
+ Μικρό σχετικά μέγεθος και μικρό βάρος
+Δυνατός φορτιστής 90W
+ Πλήρες πληκτρολόγιο και μεγάλο touchpad
+ Λογική τιμή
– Θα θέλαμε τα πλήκτρα να έχουν καλύτερη αίσθηση και μεγαλύτερη διαδρομή

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Huawei MateBook D16

 • Τιμές: Huawei Matebook D16 53013DAW (Intel Core i7-12700H / 16GB RAM, 512 SSD): €1.299, Huawei Matebook D16 53013DLC (Intel Core i5-12450H / 8GB RAM/ SSD 512GB): €899
 • Χρώμα: Space Gray
 • Λειτουργικό σύστημα: Windows 11 Home
 • Διαστάσεις: Μήκος 356,7 χιλ. x Βάθος 248,7 χιλ. x Ύψος18,4 χιλ.Βάρος
 • Βάρος: Σχεδόν 1,7 kg
 • Οθόνη: 16 ίντσες, IPS LCD, 16:10, 920 × 1200, 142 ppi, φωτεινότητα 300 nits, 100% sRGB Χρωματική. Αντίθεση: 1:1200
 • Επεξεργαστής: Intel Core i5-12450H ή Intel Core i7-12700H
 • Γραφικά: Intel UHD Graphics ή Ιntel Iris X Graphics
 • RAM: 8 GB ή 16 GB
 • Αποθήκευση: 512 GB NVMe PCIe SSD
 • Μπαταρία: Πολυμερές λιθίου, 60 Wh
 • Φορτιστής: 90W
 • Συνδεσιμότητα: WLAN: IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4 GHz και 5 GHz2 × 2 MIMOWPA / WPA2 / WPA3, Bluetooth 5.1
 • Θύρες: USB-C × 1 (υποστηρίζει δεδομένα, φόρτιση και DisplayPort), USB-C × 1 (υποστηρίζει δεδομένα, φόρτιση), USB3.2 Gen1 × 1USB2.0 × 1HDMI × 13,5 mm headset και μικρόφωνο 2-in-1 jack × 1
 • Πληκτρολόγιo και touchpad: Full-size φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, αριθμητικό πληκτρολόγιο
 • Power button με δακτυλικό αποτύπωμα
 • Κάμερα: 1080p FHD
 • Ήχος: 4xΜικρόφωνα, 2x Ηχεία
 • Επιλεγμένες Εφαρμογές: Huawei PC Manager, Display Manager (Eye Comfort Mode), Huawei Factory Reset

Δείτε τα πλήρη χαρακτηριστικά του Huawei MateBook D16 στην επίσημη ιστοσελίδα της Huawei.

Ποιότητα κατασκευής – Η μεγαλοπρεπής οθόνη του Huawei MateBook D16 

Η μεγαλοπρεπής οθόνη του Huawei MateBook D16 
Η Huawei κατάφερε να ενσωματώσει μια μεγάλη οθόνη 16″, με υψηλή φωτεινότητα και καλή χρωματική απόδοση σε ένα όσο το δυνατόν μικρότερο σασί, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία και τις επιδόσεις σε υψηλά επίπεδα για το είδος του υπολογιστή. (Huawei)

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς στο MateBook D16 είναι το σκούρο μεταλλικό χρώμα space gray, το οποίο αποπνέει κύρος και εμπνέει για την ποιότητα της κατασκευής του μεγάλου laptop, ή καλύτερα του laptop με τη μεγάλη οθόνη (σκέτο). Αναλαμβάνοντας το ανά χείρας, μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε: Το βάρος του laptop είναι αρκετά μικρότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή με αυτό το μέγεθος και μεταλλική κατασκευή. Στην πράξη, το βάρος των 1,7kg του MateBook D16 ανήκει, τυπικά, στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία laptop, εκείνη που περιλαμβάνει τα δημοφιλή (λόγω κόστους και μόνο) laptop των 15,6”. 

Huawei MateBook D 16 review, build quality, laptop closed
Το γκρι μεταλλικό φινίρισμα του MateBook D16 εμπνέει εμπιστοσύνη για την ανθεκτικότητα και τη μακροζωϊα του laptop, ενώ κάνει την εμφάνισή του ενδιαφέρουσα και σίγουρα με τον τρόπο που αντανακλά το φως υπό διαφορετικές γωνίες. (Electronicanto)

Η πρώτη επαφή προσφέρει μία σωστά υπολογισμένη πρόγευση για αυτό που απαντά ο χρήστης του MateBook D16 όταν το ξεδιπλώνει. Μπροστά του ανοίγεται μία μεγαλοπρεπής οθόνη με πολύ στενά πλαίσια (bezels) γύρω της και τα οποία εξηγούν το πώς η Huawei έχει καταφέρει να σχεδιάσει ένα λάπτοπ 16” με το μέγεθος ενός 15,6”. Η εκκίνηση της συσκευής δίνει φως στη μεγάλη οθόνη η οποία, παρά τα μικρά πλαίσια που την περιβάλλουν, διακρίνεται για την καλή ομοιογένεια του οπίσθιου φωτισμού της. Σύμφωνα με τη Huawei, η οθόνη του MateBook D16 καταφέρνει να καλύψει κατά 100% το χρωματικό εύρος sRGB. Πρόκειται για μια οθόνη με πάνελ IPS LCD, 1920×1200 pixel, 60Hz, κατασκευασμένη από τη BOE. Πολύ ευχάριστη στα δικά μας μάτια είναι η επιλογή ματ επιφάνειας για την κάλυψη της. Φανταστείτε τι θα γίνονταν με τις αντανακλάσεις πάνω στην τεράστια αυτή οθόνη (για τα δεδομένα των laptop), η οποία πέρα από τον ελεγχόμενο χώρο του γραφείου (μαθητικού ή επαγγελματικού) θα κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε εξωτερικούς χώρους, σε café, ή ακόμη και κάτω από έμμεσο ηλιακό φως, αναλόγως των συνθηκών. Η γωνία θέασης της οθόνης είναι μεγάλη και διευκολύνει τη συνεργασία μαθητών ή εργαζομένων μπροστά της, ενώ η φωτεινότητά της επαρκεί οριακά για εργασία σε εξωτερικό χώρο, όχι όμως υπό άμεσο ηλιακό φως.

Στην πολύωρη εργασία, η οθόνη του MateBook D16 δεν μας κούρασε καθώς είναι DC dimming, κάτι που συνεπάγεται παντελή απουσία flicker σε κάθε επίπεδο φωτεινότητας. Επίσης, μάλλον μέσω επιλογής του κατάλληλου τύπου LED Backlight, το χρώμα που εκπέμπει δεν διακρίνεται για τη γνωστή μπλε χροιά που είναι ιδιαίτερα ενοχλητική ειδικά τις βραδυνές ώρες (και δεν διορθώνεται με τίποτα).

matebook d 16 bezels
Τα στενά πλαίσια γύρω από την οθόνη, προσδίδουν στο MateBook D 16 μικρό μέγεθος για την ονομαστική του διάσταση των 16″ και ευελιξία στη μεταφορά. (Electronicanto)

Ο λόγος πλευρών 16:10 είναι ιδιαίτερα βολικός για εργασίες γραφείου και δίνει μια επιπλέον αίσθηση ελευθερίας εργασίας στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος αντιλαμβάνεται το “τι έχανε” με τις στάνταρ οθόνες με τυπικό λόγο πλευρών 16:9, ο οποίος εγκλωβίζει οριζόντια το οπτικό πεδίο του. 

matebook d 16 in 15,6" backpack
Ενώ η οθόνη του MateBook είναι 16″, τα μικρά πλαίσια γύρω από αυτή, όπως και ο λόγος πλευρών 16:10, κάνουν δυνατή τη μεταφορά του με backpack που προρίζονται για laptop 15,6″. Στην εικόνα, η δοκιμή στο backpack μας των 15,6″. (Electronicanto)

Στον ηχητικό τομέα, το MateBook D16 δεν απογοητεύει, αρκεί ο χρήστης του να γνωρίζει για τα όρια των laptop στον τομέα. Η Full HD κάμερα είναι τοποθετημένη στο σωστό σημείο, ψηλά, άνωθεν της οθόνης και δίνει καλές εικόνες, ενώ υποστηρίζεται από AI για να δώσει κάποιες ευκολίες, όπως θόλωση του υπόβαθρου.

Ηuman interface

Huawei MateBook D 16 keyboard and touchpad
To πλήρες και μεγάλο πληκτρολόγιο, όπως και το ακριβές touchpad είναι δύο ακόμη δυνατά σημεία του MateBook D 16. (Electronicanto)

Το μεγάλο μέγεθος της οθόνης δίνει στη Huawei τη δυνατότητα να ενσωματώσει στο Huawei MateBook D16 ένα πλήρες αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο. Αυτός ο τύπος πληκτρολογίου, εκτός από την άνεση που προσφέρει κατά την πληκτρολόγηση, προσφέρεται για αριθμητικές πράξεις και υπολογισμους, με τους οποίους ασχολούνται λίγο ή πολύ μαθητές και φοιτητές. Βέβαια, είναι φωτιζόμενο, κάτι που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο σε ένα laptop που έχει σχεδιαστεί και για εργασία, πέρα από διασκέδαση. Αυτό που θα θέλαμε είναι λίγο καλύτερη αίσθηση στα πλήκτρα και λίγο μεγαλύτερη διαδρομή τους. Βέβαια, μετά από λίγο καιρό, η αίσθηση αυτή συνηθίζεται και σε συνδυασμό με το μέγεθος και τη διάταξη του δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την επίτευξη του όποιου στόχου υψηλής παραγωγικότητας έχει τεθεί. 

Huawei MateBook D 16 connections
Από τις συνδέσεις του MateBook δεν απουσιάζει κάποια που απαραιτήτως πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο… “πλανόδιος” φοιτητής ή εργαζόμενος. (Huawei)

Στην εμπειρία διάδρασης που προσφέρει το human interface του Huawei MateBook D16 συμβάλει το πολύ μεγάλο track pad, του οποίου η λειτουργία χαρακτηρίζεται από υψηλή ακρίβεια μετακίνησης του κένσορα. 

Αυτονομία-επιδόσεις

(Huawei)

To Huawei MateBook D16 ενσωματώνει μπαταρία 60Wh, η οποία αρκεί για ένα τυπικό οκτάωρο εργασίας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, είναι ο φορτιστής που συνοδεύει το laptop. Το μέγεθος του είναι μικρό, λίγο μεγαλύτερο από έναν fast charging φορτιστή ενός smartphone, ενώ η ισχύς του είναι 90W. Καταφέρνει να γεμίσει τη μπαταρία του Matebook D16 σε 1h, περίπου όταν αυτό βρίσκεται σε λειτουργία. 

To laptop που είχαμε στη διάθεσή μας για τη δοκιμή, ήταν η έκδοση με CPU Intel Core i7-12700H, 12ης γενιάς με 16GB RAM και SSD 512GB. Το MateBook D16 είναι, επίσης, διαθέσιμο με επεξεργαστή Intel Core i5-12450H 12ης γενιάς. Τα γραφικά είναι Intel Iris X Graphics, στην πρώτη εκδοχή CPU και Intel UHD Graphics στη δεύτερη εκδοχή, με τον Core i5. Η RAM μπορεί να είναι 8GB ή 16GB, LPDDR4x σε κάθε περίπτωση.

Στην ισχυρότερη του έκδοση το Huawei MateBook D16 εγγυάται στον ιδιοκτήτη του ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε εργασία γραφείου και σε υπολογιστικό multitasking περιβάλλον.

Βig size fits all

Με ποιότητα κατασκευής που ικανοποιεί πλήρως και προικισμένο με ένα πλούσιο μπουκέτο δυνατότήτων, το Huawei MateBook D16 αποτελεί το “big size fits all” των laptop. Το κόστος που εμφανίζεται άκρως ανταγωνιστικό, η στιβαρότητα της κατασκευής, το περιορισμένο βαρος και κυρίως οι “μαζεμένες” εξωτερικές διαστάσεις, καθιστούν το Huawei MateBook D16 μια πρώτης τάξεως καλή ευκαιρία να αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα μεγάλο laptop. Μια ευκαιρία που, επιπλέον, είναι διαθέσιμη στό σωστό timing, στην έναρξη της νέας σεζόν – σχολικής, φοιτητικής και επαγγελματικής.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Back2School με Huawei laptops και tablets και όφελος αγοράς

Next Article

5 χρόνια εγγύηση πάνελ στις LG Signature OLED 8K και LG OLED Evo G2 του 2022