Huawei MateBook D16 2024 — Μobile powerhouse

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Huawei MateBook D16 2024 review — Μobile powerhouse

Το Huawei MateBook D16 2024 δίνει λύσεις σε μερικές από τις πάγιες απαιτήσεις που έχει σχεδόν κάθε χρήστης ενός φορητού υπολογιστή που είναι κατασκευασμένος, κυρίως, για εργασίες γραφείου, ενώ δεν αποκλείει τα gaming διαλείμματα.

Μας άρεσανΘα θέλαμε
+ Η μεγάλη οθόνη 16″, 16:10
+ To μέγεθος σαν 15,6″
+ H ισχύς
+ Το IPS LCD, Low Blue
+ DC Dimming
+ Το Soft Landing πληκτρολόγιο
+ Η λήψη Wi-Fi και η χαμηλή ακτινοβολία
+ Οι ηχητικές βελτιώσεις συνδιάσκεψης και εγγραφής
+ Η αυτονομία και η φόρτιση
– Δεύτερη θύρα USB-C

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Huawei MateBook D16 2024

 • Τιμή: €1399
 • Διάθεση: Huawei Ελλάδος
 • Οθόνη: 16″, Λόγος οθόνη προς σώμα: 90%, 1920 x 1200 pixels, 141 PPI, 16:10, 100% sRGB, αντίθεση 200:1, μέγιστη φωτεινότητα 300 nits
 • CPU: 13th Gen Intel Core i9 13900H
 • RAM: 16GB LPDDR4x
 • SSD: 1TB PCIe

Πλήκτρα και συνδέσεις:

 • Πλήκτρο ισχύος με δακτυλικό αποτύπωμα
 • USB-C x 1 (δεδομένα, φόρτιση,DisplayPort)
 • USB-A (USB 2.0) x 1
 • USB-A (USB 3.2 Gen 1)x 1
 • HDMI 1.4 x 1
 • OS: Windows 11 Home 64-bit
 • Διαστάσεις: 356,7 × 248,7 × 18 mm (17 mm στο λεπτότερο σημείο)
 • Βάρος: 1,72 kg
 • Χρώματα: Space Grey, Mystic Silver

Ζητούμενα είναι το ποιοτικό hardware και οι επιδόσεις, καθώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που εν τέλει κάνουν τη διαφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χρήσης. Το τρίπτυχο των απαιτήσεων συμπληρώνει η λογική τιμή

Γενικά, είναι σχετικά εύκολο για έναν κατασκευαστή να παρουσιάσει ένα laptop κορυφαίων επιδόσεων, πολύ καλά εξοπλισμένο, με αστρονομικό κόστος. 

Huawei MateBook D16 2024 review
[Huawei]

Όσοι παρακολουθούν τη Huawei γνωρίζουν όμως ότι αυτό εδώ δε συμβαίνει. Η εταιρεία εστιάζει σε προϊόντα με άριστο λόγο απόδοσης / τιμής, τα οποία είναι σχεδιασμένα με προσοχή για να δίνουν καλά μελετημένες απαντήσεις σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, χωρίς φλυαρία. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του MateBook D 16 2024. Στο review που διαβάζετε, θα διερευνήσουμε τη σχεδιαστική προσέγγιση της εταιρείας προς αυτό τον στόχο.

FullView Display design με bezels 4,6 mm

Είναι προφανές ότι στη σχεδίαση του MateBook D16 2024 κυριαρχεί, με καλή έννοια, η μεγάλη οθόνη 16 ιντσών που δεν απαγορεύει στο laptop της Huawei να έχει μέγεθος ενός τυπικού υπολογιστή 15,6 ιντσών. Αυτό επιτυγχάνεται με τα πολύ λεπτά bezel γύρω από αυτή, τα οποία επίσης οδηγούν σε έναν λόγο οθόνης/σώματος 90%

Huawei MateBook D16 2024 review λεπτά πλασία οθόνης
Τα πλαίσια μόλις 4,6 mm γύρω από την οθόνη οδηγούν σε λόγο οθόνης προς σώμα περί το 90% που είναι εντυπωσιακός για laptop. [Electronicanto]

Πλέον αυτών, τα κυκλώματα της οθόνης είναι τοποθετημένα εντός του μεντεσέ, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό ακόμη περισσότερο το πλάτος του laptop.

Η οθόνη μπορεί να ανοίγει έως και 180 μοίρες κάνοντας δυνατή την τοποθέτηση του υπολογιστή εντελώς ανοικτού σε επίπεδη επιφάνεια, χαρακτηριστικό που βολεύει σημαντικά σε παρουσιάσεις. 

Huawei MateBook D16 2024 review, flat open
To MateBook D16 ανοίγει κατά 180 μοίρες και γίνεται επίπεδο. Η επίπεδη θέση βολεύει στις παρουσιάσεις γιατί μπορούν και βλέπουν όλοι γύρω την οθόνη LCD IPS 16″ με την ευρεία γωνία θέασης. [Electronicanto]

Εξάλλου, αυτό καθίσταται δυνατό χάρη στο IPS πάνελ της οθόνης, το οποίο διατηρεί τον χρωματικό κορεσμό για ευρεία γωνία θέασης.

  Διαθέσιμο το Huawei MediaPad M5

Πολλαπλά σενάρια χρήσης

Η μεγάλη οθόνη και το σχετικά μικρό μέγεθος του υπολογιστή της Huawei κάνουν εφικτά μια σειρά από σενάρια χρήσης τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να ταλαιπωρηθεί αρκετά ο χρήστης  για να τα επιτύχει, ή να κάνει πολλούς συμβιβασμούς. 

Έτσι, η μεγάλη οθόνη διευκολύνει και κάνει απολαυστικότερη τη δημιουργία γραφιστικού περιεχομένου, ενώ ακόμη και η εργασία γραφείου είναι απλούστερη με πολλαπλά ανοικτά παράθυρα υλοποιώντας στην καλύτερη του μορφή το mobile office.

Huawei MateBook D16 2024 review
Όχι απλά laoptop, αλλά γραφειάρα! [Electronicanto]

Ίσως, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η ψυχαγωγία στη μεγάλη οθόνη του Laptop είναι καλύτερη από ό,τι σε μια μικρή, πόσο μάλλον όταν η πρώτη διαθέτει την ποιότητα αυτής του MateBook D16 2024. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία Low Blue Light, πιστοποιημένη από την TÜV Rheinland, φροντίζει για την ελαχιστοποίηση της κόπωση των ματιών και τα προστατεύει κατά την πολύωρη θέαση περιεχόμενου multimedia. Σε αυτό συμβάλλει και η τεχνολογία DC Dimming για τη ρύθμιση της φωτεινότητας, η οποία εξουδετερώνει το flickering.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Huawei έχει φροντίσει για την ουδετερότητα της εμφάνισης του MateBook D16 2024, με τον muted space gray χρωματισμό

Αφρόκρεμα τεχνολογιών στο Huawei MateBook D 16 2024 για επιδόσεις 

H Huawei δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη και έχει εξοπλίσει το MateBook D16 2024 με την αφρόκρεμα των τεχνολογιών σε τομείς που μπορούν να οδηγήσουν την εργασία και τη διασκέδαση του χρήστη να είναι γρηγορότερες, ανετότερες και ποιοτικότερες.

Huawei MateBook D16 2024 review ανάγλυφο λογότυπο HUAWEI στο καπάκι πίσω
Μεγάλο και ανάγλυφο, ασημί λογότυπο HUAWEI [Electronicanto]

Εξοπλισμένο με επεξεργαστή 13th Gen Intel Core i9 και έναν αρκετά γρήγορο SSD 1ΤΒ, το MateBook D16 2024 εκτελεί κάθε εργασία με άνεση για λογαριασμό του χρήστη του. Μαζί με τις επιδόσεις επεξεργασίας έρχεται και η πρώτη κεραία Wi-Fi με πιστοποιημένη λήψη πέντε αστέρων. Πέρα από την πιστοποίηση, στην καθημερινή πράξη, το MateBook D16 2024 λαμβάνει κάθε σήμα Wi-Fi χωρίς πρόβλημα – στα σενάρια των πραγματικών δοκιμών μας, τουλάχιστον – χωρίς να κάνει υπέρ-εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να επηρεάσει άτομα με ικανότητα αντίληψης στον τομέα.

Πληκτρολόγιο – υπόδειγμα άνεσης

Huawei MateBook D16 2024 review πληκτρολόγιο, touchpad
Η διαδρομή των πλήκτρων είναι 1,5mm, υπάρχει οπίσθιος φωτισμός δύο επιπέδων, ενώ το Soft Landing υπόβαθρο είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην άνετη η πληκτρολόγηση. Δεξιότερα υπάρχει πλήρες αριθμητικό πληκτρολόγιο. [Electronicanto]

Μεγάλη βαρύτητα έχει δώσει η Huawei στη σχεδίαση του πληκτρολογίου αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που αυτό έχει κατά την εργασία. Παρά το μικρό πάχος του λάπτοπ, μόλις 17mm, η Huawei κατάφερε να εξασφαλίσει διαδρομή 1,5mm για τα πλήκτρα, και συνδυασμό με ένα ειδικά σχεδιασμένο υπόβαθρο με ελαστικότητα για το πληκτρολόγιο. Το τελευταίο προσφέρει μεγάλη άνεση κατά την πληκτρολόγηση – σύμφωνα με τις επιταγές της τεχνολογίας Soft Landing.

Huawei MateBook D16 2024 review ports right, fingerprint, power button, διακόπτης on/off με δακτυλικό αποτύπωμα
Στην πάνω όψη και δεξιά του πληκτρολογίου βρίκσεται το πλήκτρο on / off με ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στη δεξιά μεριά του MateBook D16 2024 υπάρχει μια θύρα USB-A 2.0. {Electronicanto]

Huawei MateBook D16 2024 review ports left
Στην αριστερή πλευρά του MateBook D16 2024 υπάρχουν μια θύρα USB-C πλήρης δυνατοτήτων, μια USB-A 3.2 Gen 1 και ένα HDMI 1.4. Δεν απουσιάζει το mini-jack για τη σύνδεση ακουστικών – μικροφώνου. [Electronicanto]

Το πληκτρολόγιο είναι πλήρες, υπό την έννοια του αριθμητικού πληκτρολογίου, δίπλα από το αλφαβητικό, όπως στα κανονικά desktop keyboard. 

  Huawei Watch FIT 2: H νέα γενιά smartwatch! 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποδίδουν και προσφέρουν άνετη και γρήγορη πληκτρολόγηση, με ξεκάθαρα “πατήματα”, τόσο στα κείμενα όσο και κατά τις αριθμητικές πράξεις και τη συμπλήρωση Excel.

Η μπαταρία του MateBook D16 2024 της δοκιμής, μας έδωσε αυτονομία που υπερκάλυψε επανειλημμένα τις απαιτήσεις μιας εργάσιμης ημέρας. Ταυτόχρονα με τη γρήγορη φόρτιση που διαρκεί κάτι περισσότερο από 2 ώρες, όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται, το MateBook D16 2024 προσφέρει την ελευθερία κινήσεων που θα μπορούσε να αναμένει ένας χρήστης Ultrabook 13 ή 14 ιντσών.

Όσο και να πιέσαμε το MateBook D16 2024, ανεμιστήρες ψύξης δεν ακούσαμε – πλην της μη δόκιμης πρακτικής… της αφούγκρασης του laptop.

Διασκέψεις σε ησυχία

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα συστήματα ηχητικής βελτίωσης που έχει ενσωματώσει η Huawei στο MateBook D16 2024:

 • To Personal Voice Enhancement (noise cancellation) λειτουργεί με τη σύνδεση εξωτερικού headset και “ξεκαθαρίζει” τη φωνή του ομιλητή από τις φωνές τριγύρω, ενώ καταστέλλει τον θόρυβο. 
 • Το Clean Voice βελτιώνει την εμπειρία συνομιλίας όταν οι ομιλητές είναι περισσότεροι του ενός.
 • Tο Sound TrueHD παρέχει φυσική, καθαρή εγγραφή όλων των τύπων ήχου.

H κάμερα 720p διαθέτει επαρκή ανάλυση για video κλήσεις και η απουσία 1080p δε μας επηρέασε.

 Να αγοράσω το Huawei MateBook D 16 2024;

Ναι, αν ζητάτε ένα έξυπνα σχεδιασμένο laptop που εστιάζει σε πειστικές απαντήσεις στα βασικότερες απαιτήσεις του χρήστη που χρειάζεται μαζί του έναν υπολογιστή με ισχυρές επιδόσεις στον οποίο μπορεί να βασίζεται για εργασίες επεξεργασίας κειμένου, φωτογραφιών (ακόμη και video σε λογικά πλαίσια). 

Huawei MateBook D16 2024 review
Το Space Gray “πάει” με όλους και με όλα [Huawei]

Η Huawei εστιάζει στα καθοριστικά σημεία της εμπειρίας του χρήστη εν κινήσει, ο οποίος χρειάζεται, πρώτα από όλα, μια οθόνη με ικανή αντίθεση, με σωστά κορεσμένα χρώματα και με ευρεία γωνία θέασης, Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο το καλύτερο – αρκεί να μη στερεί από τη φορητότητα της μονάδας.

Ζητά επίσης ένα αξιόπιστο, εύχρηστο, άνετο και ευχάριστο στη χρήση πληκτρολόγιο και touchpad – και το MateBook D 16 2024 είναι εξοπλισμένο με δύο από τα καλύτερα στα είδη τους. Ο εν κινήσει χρήστης θέλει ο υπολογιστής του να φορτίζει όσο τα δυνατόν ταχύτερα και να έχει μεγάλη αυτονομία – συνθήκη που και αυτή ικανοποιείται γενναιόδωρα από τη Huawei.

Θέλει επίσης ταχύτητα και ασφάλεια κατά το login στα Windows, καλές δυνατότητες επικοινωνίας με εικόνα και ήχο. 

Ο χρήστης που “φέρει” τον υπολογιστή του, θέλει αυτός να είναι γερός, αξιόπιστος και χωρίς ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό.

Η Huawei με το MateBook D 16 του 2024 προσφέρει όλα τα παραπάνω και το κάνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα laptop ιδανικό για εργασίες, με υψηλές επιδόσεις σε κάθε κρίσιμο τομέα και σε τιμή-πρόκληση.

Τι διαφορετικό από το Huawei MateBook D 16 2024 θα μπορούσε να ζητήσει κανείς σε αυτά τα χρήματα, σε αυτή τη διαγώνιο; Τίποτα. 

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Ομιλία της κυρίας Έφης Κουτσουρέλη στην Βουλή Ελλήνων για τη Γυναικεία Ηγεσία

Next Article

Είναι πανίσχυρα: Νέα MacBook Air 13 και 15 ιντσών με M3 chip