LG OLED65E8 review + SK10Y review

Author: Share:

 OLED E8 + SK10Y: Θεάσεις και ακροάσεις

 

Μπορεί η LG να ξεπεράσει τον εαυτό της;

 Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα εικόνας μιας OLED TV της LG του 2017. Και αν ναι, πόσο και σε ποιους τομείς;

Ενώ για άλλους κατασκευαστές, η βελτίωση της ποιότητας της εικόνας στα μοντέλα τους, χρόνο με το χρόνο, είναι σχεδόν αυτονόητη, λόγω των περιθωρίων που υπάρχουν, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και για την LG. Όταν η ποιότητα των OLED TV της εταιρίας, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, είναι κορυφαία και ασυναγώνιστη, σε καθοριστικούς τομείς επιδόσεων, πώς μπορεί μια LG OLED TV 2018 να αποδειχθεί αισθητά καλύτερη;  Θα μπορούσε, άραγε, η LG να ξεπεράσει τον εαυτό της;

Με αυτά τα ερωτήματα να κυριαρχούν στη σκέψη μας, ξεκινήσαμε την αποσυσκευασία μιας ολοκαίνουριας OLED E8 65 ιντσών, για τις ανάγκες της δοκιμής που τώρα διαβάζετε. Έπρεπε να κάνουμε υπομονή όμως. Μετά το απαραίτητο στρώσιμο της τηλεόρασης που διήρκεσε περίπου μια εβδομάδα, θα ήμασταν σε θέση να διαμορφώσουμε άποψη για τις OLED TV της LG για το 2018, μέσω ενός αντιπροσωπευτικού μοντέλου, της OLED65E8 . Φυσικά, τα σχόλιά μας, που ακολουθούν, ισχύουν κατά 100% για το συγκεκριμένο μόνο μοντέλο, όμως περιγράφουν, με μεγάλη προσέγγιση, αυτό που μπορεί να περιμένει κάποιος στην εικόνα, από τη σειρά OLED E8 και τις LG OLED TV 2018 με επεξεργαστή α9, γενικότερα.

lg oled tv e8
H OLED65E8 εμφανίζεται βελτιωμένη σε καίριους τομείς που καθορίζουν την απόδοσή της εικόνας, σε σχέση με τις OLED TV της εταιρίας του προηγούμενου έτους. (φωτό: LG)

  

H εικόνα της OLED E8

Έχοντας δοκιμάσει διεξοδικά την E7, η επαφή μας με την E8 ήταν αποκαλυπτική για τα φετινά επιτεύγματα της LG στις τηλεοράσεις OLED. H σαφώς πιο κομψή παρουσία της OLED Ε8 στο χώρο, συνοδεύεται με εικόνα που σε εντυπωσιάζει για τους σωστούς λόγους. Η φωτεινότητά της είναι υψηλή, σαφώς υψηλότερη από εκείνη της E7. Η εικόνα εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση, λόγω της αύξησης της φωτεινότητας του πάνελ. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά οδηγούν σε ακόμη πιο κορεσμένα και πιο “στακάτα” χρώματα – για να χρησιμοποιήσω έναν όρο από τα έντυπα περιοδικά.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε την ολοκληρωμένη εργασία που έχει κάνει η LG με στόχο να βελτιώσει την άριστη εικόνα της OLED E7, καθώς είναι σαφές ότι, οι μηχανικοί της εταιρίας δεν έχουν αρκεστεί σε βελτιώσεις του πάνελ OLED. Έχουν επιτύχει, να αυξήσουν τον χρωματικό κορεσμό και ταυτόχρονα και την ακρίβεια των χρωμάτων. Οι διαβαθμίσεις τους είναι περισσότερες από πριν και πιο σαφείς. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση του συστήματος HDR Tone. Η ενεργοποίηση του συστήματος, μέσα από τα μενού της OLED E8, κάνει εμφανή, σε κάποιον που δεν έχει τη σχετική εμπειρία, την αναβάθμιση στη χρωματική ακρίβεια που επιτυγχάνει το νέο μοντέλο. H πληροφορία χρώματος που λαμβάνει ο θεατής είναι πλουσιότερη και περισσότερο απολαυστική.

Παράλληλα με τα εμπλουτισμένα χρώματα, η E8 προσφέρει πολύ υψηλή ευκρίνεια. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι στον τομέα, οι βελτιώσεις της LG είναι ακόμη πιο θεαματικές. Αυτή είναι η υψηλότερη ευκρίνεια που μπορεί να δει κάποιος σε μια 4Κ OLED TV, σήμερα.

Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι, δεν αρκεί ένα πάνελ υψηλής ανάλυσης για την απόδοση εικόνας με υψηλή ευκρίνεια. Ρόλο παίζουν παράμετροι όπως το είδος του πάνελ, αλλά και το τι κάνει ο κατασκευαστής με το πάνελ που έχει στη διάθεσή του. Ποιες επεξεργασίες εφαρμόζει στο σήμα εικόνας και πώς το μεταφέρει στο display – πάνελ OLED εν προκειμένω. H εικόνα της E8 είναι μια από τις ευκρινέστερες που μπορείτε να δείτε σήμερα, ενώ έχει κάθε λόγο να είναι η ευκρινέστερη και σε ανάλυση 4K.

Σπάνιο χαρακτηριστικό, που συναντάμε στην Ε8, είναι η αίσθηση του βάθους που επιτυγχάνει. Η επιλεκτική εφαρμογή οξύτητας, ο περιορισμός του θορύβου, (όπως θα δούμε παρακάτω), σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ικανότητα παράθεσης λεπτομερειών, απογειώνουν τα χρώματα και οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου οπτική αναπαράσταση.

 

LG OLED E8
(φωτό: LG)

 

OLED E8 και YouTube

Στην αποτύπωση που περιγράψαμε παραπάνω, καθοριστικό ρόλο παίζει η αποτελεσματική μείωση του θορύβου, από τον α9. Η επέμβασή του αφορά κάθε σήμα εικόνας. Αν επιχειρούσαμε μια παρομοίωση, θα λέγαμε ότι, η νοημοσύνη του α9 χειρίζεται ένα πρόγραμμα, όπως το Photoshop, σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να βελτιώνει την εικόνα, ανάλογα με το περιεχόμενό της. Στα σήματα υπέρ-υψηλής ανάλυσης HDR, με καλή ποιότητα, η δύναμη του επεξεργαστή χρησιμοποιείται για να οδηγήσει στην τρισδιάστατη αίσθηση της εικόνας που περιγράψαμε παραπάνω.

Όταν το σήμα είναι χαμηλότερης ανάλυσης, ή και χαμηλότερης ποιότητας, γενικότερα – κάτι που συμβαίνει κατά κόρον με τα videο στο δημοφιλές YouTube –, ο α9 αναλαμβάνει μια διαφορετική, νέα αποστολή. Η συμπίεση του θορύβου στα χαμηλής ποιότητας video και η βελτιστοποίησή της ποιότητάς τους, ώστε να αποδοθούν με τρόπο σωστό και αποδεκτό από το “αδέκαστο” στην περιγραφή OLED πάνελ, είναι αξιοθαύμαστη.

Η κίνηση παραμένει στα γνωστά υψηλά στάνταρ της LG. Καλό είναι να αποφευχθούν οι ακραίες θέσεις στα ρυθμιστικά blur και judder του TruMotion και να υιοθετηθούν μέσες τιμές. Στην περίπτωση αυτή, η απόδοσή της κίνησης από την OLED E8 είναι τόσο απροβλημάτιστη, όσο να μην ασχολείται ο θεατής με αυτή, αλλά με την ταινία, ή το εκάστοτε περιεχόμενο που προβάλλεται. 

  1. Εισαγωγή
  2. LG OLED E8: Οι κύριες τεχνολογίες 
  3. LG SK10Y: Οι κύριες τεχνολογίες 
  4. Εικόνα
  5. Ήχος
  6. Συμπέρασμα
  7. Τιμές – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε ακόμη