LG OLED65E8 review + SK10Y review

Author: Share:

 LG OLED E8: Οι κύριες τεχνολογίες 

Βασικά γνωρίσματα της OLED E8, όπως και όλων των OLED TV της εταιρίας για το 2018 είναι το πυκνό μαύρο και ο υψηλός χρωματικός κορεσμός. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ποιοτική βάση, στην οποία βασίζονται σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν πάνελ OLED. Όμως, τα χαρακτηριστικά αυτά, ενώ δίνουν ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα της εικόνας, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι από μόνα τους είναι αρκετά.

Η LG, συν τω χρόνω, εξελίσσει τις τεχνολογίες που κάνουν συνεχώς περισσότερο ανταγωνιστικές τις OLED τηλεοράσεις της, με στόχο οι τελευταίες να αποτελούν σύγχρονες συσκευές που ενσωματώνονται σε ένα έξυπνο οικοσύστημα.

Η LG λαμβάνει υπόψη της, επίσης, τον παράγοντα αισθητική, και ήδη, από το παρελθόν, έχει δώσει τηλεοράσεις που όχι μόνο ενσωματώνονται εύκολα, αλλά επιπλέον τιμούν τον χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένες.

Εξάλλου, για να επιστρέψουμε στα θέματα απόδοσης, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός, καλά μελετημένος και πάντα υπολογίσιμος, παρά πολύ, παρά τα αδιαμφισβήτητα δυνατά σημεία των OLED TV.

LG OLED E8
Η σχεδίαση της OLED E8 μπορεί να χαρακτηριστεί “διάφανη”. To πλαίσιο γύρω από το πάνελ της OLED E8 είναι ελάχιστο. (φωτό: LG)

 

Ο επεξεργαστής α9

Η επεξεργασία του σήματος αποδεικνύεται σημείο κλειδί για τις επιδόσεις των τηλεοράσεων της LG που ανακοινώθηκαν το 2018, υπό την έννοια του δύσκολου έργου που πρέπει να επιτελεστεί για τη βελτίωση της ποιότητας των OLED TV της εταιρίας, έτσι όπως τη γνωρίζουμε από τα μοντέλα 2017.

 Όπως είδαμε στην έκθεση LG InnoFest 2018, o α9 έχει την ισχύ να κάνει τις τηλεοράσεις της LG εξυπνότερες, όντας ενταγμένες σε ένα οικοσύστημα συσκευών με χρήση προσωπικών βοηθών, όπως η Google Assistant. Όμως, ο α9 έχει τη δύναμη να κάνει περισσότερα από αυτά: Φροντίζει, με συγκεκριμένες διεργασίες, που έχουν αναπτυχθεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, να βελτιώνει το σήμα εικόνας που δέχεται η OLED E8 στην είσοδό της. Αυτό γίνεται μέσω των ευρύτερα γνωστών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία εικόνας, αλλά και νέων, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναγνώριση της σκηνής και τη βελτιστοποίηση της εικόνας, με βάση το περιεχόμενό της.

LG α9
Ο έξυπνος επεξεργαστής α9 είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις δυνατότητες και την εικόνα της OLED E8. (φωτό: LG)

Βέβαια, παρόμοιους ισχυρισμούς έχουμε διαβάσει στο παρελθόν και από άλλους κατασκευαστές, με τη διαφορά ότι στην LG OLED E8, η βελτίωση της εικόνας είναι ολοφάνερη. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τον τρόπο επίδρασης του α9 στο ειδικό άρθρο μας.

 OLED E8 και Cinema HDR

 H OLED E8 είναι εξοπλισμένη με το σύστημα Dolby Vision, το οποίο, σήμερα, είναι το θεωρητικά καλύτερο σύστημα HDR. Τον τελευταίο καιρό έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την παρουσίαση συστημάτων με παρόμοιες δυνατότητες και επιδόσεις με το Dolby Vision, τόσο σε οικιακό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά τα συστήματα αυτά βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια εξέλιξής τους και εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν φόβητρο, στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον, για το σύστημα HDR της Dolby.

Η LG, ήδη από το φθινόπωρο του 2017, έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Technicolor. Η τελευταία χρησιμοποιεί τηλεοράσεις της LG ως αναφορά στα στούντιό της,. Αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο εταιριών είναι η ενσωμάτωση του ρυθμού απεικόνισης Technicolor Expert στις τηλεοράσεις της LG. Ο ρυθμός αυτός χαρακτηρίζεται από την αποκαλυπτικότητα του, σε ό,τι αφορά τους χρωματικούς τόνους και τις αποχρώσεις του γκρι, όπως έχουμε διαπιστώσει από τις θεάσεις των τηλεοράσεων της LG και ειδικά τις OLED.

H LG αναβαθμίζει τα ευρέως διαδεδομένα γενικά πρότυπα HDR, HDR 10 και HGL, με τις δικές της αποκλειστικές τεχνολογίες. Έτσι, τα σήματα HDR 10 και HGL που συνοδεύονται από στατικά μεταδεδομένα, αναλύονται σε πραγματικό χρόνο και βελτιστοποιούνται με βάση το περιεχόμενο της κάθε σκηνής. Πρακτικά, τα συστήματα αυτά μετατρέπονται σε σήματα με δυναμική τονική χαρτογράφηση, με την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο που εφαρμόζουν οι τηλεοράσεις της LG, με την OLED E8 να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόδοσής τους. Τα αναβαθμισμένα συστήματα ξεχωρίζουν από τα πρωτότυπα με τις νέες ονομασίες HDR 10 Pro και HGL Pro.

LG OLED E8
H βάση της OLED E8 είναι σταθερή, από μέταλλο. Τα ηχεία είναι τοποθετημένα ανάμεσα στη βάση και το OLED πάνελ. (φωτό: LG)

 

 Το Dolby Atmos στην OLED E8

Παρά τη “διάφανη” αισθητική της, η OLED E8 καταφέρνει να ανατρέψει τα δεδομένα. Έτσι, αυτό που ήταν παλαιότερα κανόνας για τις “λεπτές” τηλεοράσεις, ο “φτωχός ήχος”, εδώ δεν έχει ισχύ. Η OLED E8 ενσωματώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι ηχεία που εκπέμπουν προς τον θεατή για την αναπαραγωγή ήχου κωδικοποιημένου με Dolby Atmos. H συνολική ισχύς του ηχητικού συστήματος είναι 60W, με τα 20W από αυτά να χρησιμοποιούνται για την οδήγηση δύο woofer.

Το Dolby Atmos αναλύει το εκάστοτε ηχητικό σήμα στην είσοδό του και αποδίδει την κίνηση όχι μόνο περιφερειακά, αλλά και καθ’ ύψος. Για το λόγο αυτό, η OLED E8 ενσωματώνει δύο επιπλέον ηχεία που είναι επιφορτισμένα με την αναπαραγωγή ισάριθμων καναλιών, αυτών του ύψους.

Ιδανικά, τα ηχεία που αναπαράγουν τα κανάλια ύψους πρέπει να είναι στραμμένα προς την οροφή, κάτι που ακόμη δεν έχουμε συναντήσει σε UHD TV.  To SK10Y Sound bar διαθέτει ειδικά ηχεία ύψους για το Dolby Atmos. Τα ηχεία αυτά είναι ένας από τους δεκάδες λόγους για τους οποίους, η προσθήκη ενός Sound bar με Dolby Atmos, με την κατάλληλη σχεδίαση, μπορεί να αναβαθμίσει τον ήχο μίας τηλεόρασης, η οποία ήδη είναι εξοπλισμένη με το συγκεκριμένο σύστημα της Dolby.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές ότι η ενσωμάτωση του Dolby Atmos στην OLED65E8 αναβαθμίζει το ηχητικό πεδίο της, τονικά και χωρικά, με κάθε είδους περιεχόμενο, δίνοντας στην OLED TV της LG ένα επιπλέον πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες συσκευές απεικόνισης χωρίς Dolby Atmos.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε τη συμβολή του συστήματος calibration του ηχητικού σήματος στη θέση ακρόασης (και θέασης) μέσω του ενσωματωμένου μικροφώνου στο Magic τηλεχειριστήριο.

LG OLED E8 - κάτοψη
H κάτοψη της LG OLED E8. (φωτό: LG)
  1. Εισαγωγή
  2. LG OLED E8: Οι κύριες τεχνολογίες 
  3. LG SK10Y: Οι κύριες τεχνολογίες 
  4. Εικόνα
  5. Ήχος
  6. Συμπέρασμα
  7. Τιμές – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε ακόμη