Η ARM εγκαταλείπει τη Huawei; – Αβέβαιο το μέλλον του 5G για τους Κινέζους

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
kirin 980 soc

Εσωτερικό έγγραφο στην ARM κάνει λόγο για συμμόρφωση του σχεδιαστή chip με τους περιορισμούς από τις ΗΠΑ και διακοπή συνεργασίας με τη Huawei.

Η εταιρεία ARM, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχει τις σχεδιαστικές βάσεις για όλους τους επεξεργαστές για φορητές συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με δεδομένο αυτό, το εσωτερικό έγγραφο (company memo) που κυκλοφόρησε στην ARM, το οποίο έχει στη διάθεσή του το BBC, είναι μεγίστης σημασίας. Παρά το γεγονός ότι η ARM έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι σχεδιάσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ – “US origin technology“.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν ισχύσει ο περιορισμός χρήσης των τεχνολογιών της ARM για τη Huawei, εκτιμάται ότι το εμπόδιο θα είναι “ανυπέρβλητο” για την κινεζική εταιρεία, καθώς θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητά της να αναπτύσσει τα δικά της chip.

Τα chip της Huawei βασίζονται σε τεχνολογίες της ARM και για τη χρήση τους καταβάλλονται τέλη αδειοδότησης. Τα chip αυτά χρησιμοποιούνται στους σταθμούς 5G της Huawei, στους servers της και, φυσικά, στα smartphone.

H ARM ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν την ανάληψή της από ιαπωνικό fund. Διαθέτει 6.000 εργαζομένους και έχει έξι υποκαταστήματα στις ΗΠΑ.

Σε δήλωση που εξέδωσε η ARM την Τετάρτη είπε:

“Η ARM συμμορφώνεται με τους πιο πρόσφατους περιορισμούς που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση και διεξάγει συνεχείς συζητήσεις με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι παραμένουμε συμμορφούμενοι.

“Η ARM εκτιμά τη σχέση της με τη μακροχρόνια συνεργάτη της HiSilicon και είμαστε αισιόδοξοι για την ταχεία επίλυση αυτού του ζητήματος”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Huawei:

“Εκτιμούμε τις στενές σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας, αλλά αναγνωρίζουμε την πίεση που υφίστανται ορισμένοι από αυτούς, ως αποτέλεσμα πολιτικά παρακινημένων αποφάσεων”.

“Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η λυπηρή αυτή κατάσταση μπορεί να επιλυθεί και προτεραιότητά μας παραμένει να συνεχίσουμε να παραδίδουμε τεχνολογία και προϊόντα παγκόσμιας κλάσης στους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο”.

Previous Article

LG TV 2019 με Amazon Alexa

Next Article

Honor 20 Pro: Επίσημη παρουσίαση – hands-on