OLED πάνελ: 320% αύξηση έως το 2022 – κινέζικη απειλή για τους Κορεάτες;

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

LG OLED tunnel IFA 2017

Oι οθόνες OLED χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε UHD TV και smartphone.  Μπορεί ισχυροποίηση της ικανότητας παραγωγής RGB OLED στην Κίνα να ερμηνευτεί ως απειλή για τους κατασκευαστές της Νότιας Κορέας;

Καθώς οι οθόνες OLED χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε UHD TV και smartphone, οι κατασκευαστές πάνελ επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέες γραμμές παραγωγής. Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα AMOLED – συμπεριλαμβανομένων των RGB OLED και των λευκών OLED (WOLED) – προβλέπεται να αυξηθεί κατά 320% από 11,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2017 σε 50,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2022, σύμφωνα με την IHS.

Οι δύο κυρίαρχοι της αγοράς σήμερα – η LG Display και η Samsung Display – ακολουθούν μονοπάτια: η Samsung επικεντρώνεται σε πάνελ RGB OLED για κινητά και η LG σε WOLED για τηλεοράσεις. Σε συμφωνία με το trend που θέλει τις οθόνες LCD να αντικαθίστανται σταδιακά από OLED RGB, η LG Display ξεκίνησε να παράγει αυτόν τον τύπο πάνελ το 2017. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή της LG παίζει η ζήτηση για OLED για full screen και εύκαμπτα OLED στα smartphone.

Ομοίως, οι Κινέζοι κατασκευαστές πάνελ, συμπεριλαμβανομένων των BOE, ChinaStar, Tianma, Visionox, EverDisplay, Truly και Royole, επεκτείνουν τη δυνατότητα παραγωγής τους σε πάνελ RGB OLED, με στόχο την αγορά κινητής τηλεφωνίας.

RGB OLED vs WOLED production capacity
Σύγκριση της παραγωγικής ικναότητας RGB OLED και WOLED. (γράφημα: IHS)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IHS, τα πάνελ της Samsung θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν με RGB OLED τα περισσότερα smartphone. Η δυναμικότητα παραγωγής RGB OLED θα αυξηθεί από 7,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2017 σε 16,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2022, αναφέρει η IHS Markit. Παρόλο που πολλοί κατασκευαστές κινεζικών πάνελ επενδύουν σε νέες μονάδες παραγωγής RGB OLED, η παραγωγική τους ικανότητα παραμένει πολύ μικρότερη από αυτή της Samsung Display. Λόγω του χάσματος στις παραγωγικές ικανότητες θα υπάρχει διαφορετική στόχευση πελατών: Η Samsung Display θα επικεντρωθεί κυρίως σε δύο μεγάλους πελάτες – τη Samsung Electronics (Galaxy) και την Apple (iPhone), ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές θα απευθύνονται στους Κινέζους κατασκευαστές smartphone σε μικρότερη κλίμακα. Ανάμεσα στους κατασκευαστές smartphone βρίσκονται οι Huawei, Xiaomi, Vivo, Oppo, Meizu, Lenovo και ZTE και άλλοι μικρότεροι.

Οι κατασκευαστές πάνελ της Νότιας Κορέας υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας AMOLED για το 2017 και το μερίδιό τους αναμένεται να μειωθεί στο 71% το 2022. Οι Κινέζοι κατασκευαστές θα έχουν το 26% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022 (BOE, ChinaStar, Tianma, Visionox, EverDisplay και Royole), από 5% το 2017.

Συνιστούν οι Κινέζοι απειλή για την κυριαρχία των Κορεατών στα RGB OLED;

Πολλοί ερμηνεύουν την ισχυροποίηση της ικανότητας παραγωγής RGB OLED στην Κίνα ως απειλή για τους κατασκευαστές της Νότιας Κορέας. Και είναι πράγματι είναι. Ωστόσο, ενώ οι εταιρείες της Νότιας Κορέας διαθέτουν μονάδες υψηλής παραγωγικής ικανότητας με υψηλή απόδοση, τα εργοστάσια OLED της Κίνας είναι σχετικά μικρά και διασκορπισμένα σε πολλές περιοχές και ανήκουν σε πολλές επιχειρήσεις, επισημαίνει η IHS. Λύση για τους Κινέζους δεν φαίνεται να είναι ούτε οι κυβερνητικές επιχορηγήσεις, καθώς η λειτουργική απόδοση των πάνελ εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους τους κατασκευαστές. Πόσο καιρό θα χρειαστούν για να πιάσουν οι Κινέζοι τις επιδόσεις των Κορεατών στον τομέα μένει να το δούμε στην πράξη.

Previous Article

Διαθέσιμο 3/11 το iPhone X – οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν

Next Article

Νέες λύσεις ασφάλειας ESET με έμφαση στο IoT