Η Vodafone για το 2018

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Vodafone_TV

Η ετήσια εορταστική συγκέντρωση που διοργανώνει η Vodafone, παρά το γεγονός ότι γίνεται σε χαλαρό κλίμα, πάντοτε “δίνει” μικρές ή μεγάλες ειδήσεις.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/12/2017 στην Αθήνα η ετήσια συνάντηση που διοργανώνει η Vodafone με καλεσμένους δημοσιογράφους και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Η «εορταστική» συγκέντρωση της Vodafone τείνει να γίνει πλέον θεσμός –αν δεν είναι ήδη– και παρά το γεγονός ότι γίνεται σε χαλαρό πλαίσιο, πάντοτε από αυτή προκύπτουν μικρές ή μεγάλες ειδήσεις. Είναι η εταιρεία, ο κλάδος δραστηριοποίησης και φυσικά… το φλέγμα του κυρίου Μπρουμίδη που, θέλει δεν θέλει, προκαλεί με τις δηλώσεις του υπέρμετρο ενδιαφέρον. Στο πάντα εγκάρδιο κλίμα – τουλάχιστον εγώ έτσι το εκλαμβάνω – που καταφέρνουν να δημιουργούν οι άνθρωποι της εταιρείας, ο κύριος Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, μοιράστηκε μαζί μας τις προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια στις τηλεπικοινωνίες. Ο κύριος Μπρουμίδης αναφέρθηκε στις τάσεις που έχουν οι εξελίξεις που θα επηρεάσουν την καθημερινή εμπειρία όλων τα επόμενα χρόνια. Αναπόφευκτα, υπήρξε ενημέρωση (κατόπιν αιτημάτων που διατυπώθηκαν από τους παρευβρισκομένους) σχετική με τις επιχειρηματικές κινήσεις της Vodafone στο ισχυρά ανταγωνιστικό, αλλά ευοίωνο (για την ίδια, τουλάχιστον) κοντινό μέλλον. Εδώ, εμείς θα αναφερθούμε μόνο στις τάσεις που διατυπώθηκαν και αφορούν το ευρύ κοινό, δηλαδή τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη Vodafone λοιπόν, τρεις είναι οι κύριες τάσεις που θα διαμορφώσουν και θα κάνουν περισσότερο ενδιαφέρουσα τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη αφορά την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών. O κύριος Μπρουμίδης αναφέρθηκε σε αριθμούς και προέβλεψε ότι σε 3 χρόνια από σήμερα το 75% του πληθυσμού της χώρας θα έχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητες μεγαλύτερες των 100Mbps. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε εδώ τον τρόπο με τον οποίο μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει ώθηση στις πιο απλές, αλλά και στις πιο σύνθετες συνήθειες μας, από την ενημέρωση και το downloading, έως τις premium υπηρεσίες και την ψυχαγωγία. 

Vodafone ftth Η πρώτη περιοχή, στην οποία θα ολοκληρωθεί δίκτυο FTTH (Fiber-to-the-Home), δηλαδή το δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει μέχρι το σπίτι , είναι ο Βύρωνας. Εκεί θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά, σε πραγματικές συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη.

Ο δεύτερος «πυλώνας τροποποίησης» της καθημερινότητας, σύντομα, θα είναι η IPTV. Εδώ δεν θα αναφερθούμε στην IPTV ως τεχνολογική εξέλιξη, αλλά στο περιεχόμενο που αυτή θα προσφέρει. Οι αποκλειστικότητες θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες στο μέλλον καθώς, από οικονομική άποψη, είναι πιο συμφέρον το παραγόμενο περιεχόμενο να μοιράζεται σε περισσότερους αποδέκτες.  Με τον τρόπο αυτό, τα έσοδα θα είναι υψηλότερα για τον παραγωγό και το κόστος χαμηλότερο για τον τηλεθεατή. Αυτή η εκτίμηση είχε ακουστεί και στην αντίστοιχη περσινή συνάντηση της Vodafone και φέτος θα γίνει πραγματικότητα: Τους επόμενους μήνες η Vodafone θα εγκαινιάσει νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV. Η νέα πλατφόρμα θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT), θα παρέχει, δηλαδή, τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών.

Πάντως, κοινός παρονομαστής θα εξακολουθήσει να παραμένει η ποιότητα του δικτύου που θα μεταφέρει την πληροφορία στον τηλεθεατή.

Ο τρίτος παράγοντας που θα διαμορφώσει ακόμη πιο καθοριστικά την εμπειρία μας τα επόμενα έτη είναι το 5G, λόγω των δυνατοτήτων που θα προσδώσει σε επίπεδο διασύνδεσης, κάνοντας εφικτό το μεγάλο ζητούμενο, το Internet of Things.

H Vodafone έχει ανακοινώσει ήδη σχετικά προγράμματα βασισμένα στα νέα δίκτυα οπτικών ινών, για επιχειρήσεις και για οικιακούς χρήστες. Σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο όμως, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τη διαχρονικά και, κατά κανόνα, στρεβλή εμπλοκή του επίσημου κράτους στις διαδικασίες. Αν σε κάποια επόμενη ετήσια συνάντηση ακούσουμε για το deployment δικτύου 5G και στο περιθώριο συζητήσεις για τους λόγους που εμποδίζουν τις οπτικές ίνες να φτάσουν στα σπίτια, δεν θα εκπλαγούμε.

Εν αναμονή του 2018, λοιπόν.  Συνδρομητική Τηλεόραση

Previous Article

Ο απολογισμός της Huawei για το 2017

Next Article

Σύστημα Home Cinema LG LHB655NW με Blu-ray player