What’s the Matter in Smart Home?

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
sonos move
matter logo

Το Matter εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συσκευών Smart Home. Καιρός δεν είναι;

Το Matter είναι ενα νέο πρωτόκολλο για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι συσκευές IoT, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. H ανάπτυξη του βασίζεται στην κοινή πεποίθηση ότι οι έξυπνες οικιακές συσκευές πρέπει να είναι ασφαλείς, αξιόπιστες και με απρόσκοπτη χρήση. Με βάση το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP), το Matter θα επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ έξυπνων οικιακών συσκευών, εφαρμογών για κινητά και υπηρεσιών cloud και θα ορίσει ένα συγκεκριμένο σύνολο τεχνολογιών δικτύωσης βασισμένες σε IP για την πιστοποίηση συσκευών.

Διαβάστε ακόμη:

matter wi-fi router
Δρομολογητής Wi-Fi Matter -Matter Wi-Fi router (CSA)

Σήμερα, τα έξυπνα σπίτια έχουν αρχίσει να γίνονται υπερβολικά έξυπνα για τους ανθρώπους – το setup των συσκευών είναι περίπλοκο και πρέπει να ξέρουμε αν οι συσκευές που έχουμε μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Είναι κατανοητό πως ίσως οι Alphabet, Amazon, Apple και Samsung θέλουν να «κλειδώνουν» τον κάθε χρήστη στο οικοσύστημα συσκευών τους για το σπίτι. Το αποτέλεσμα όμως είναι μια κατακερματισμένη αγορά, έλλειψη αυτοπεποίθησης για τον αγοραστή και σημαντικά προβλήματα για μικρότερες εταιρείες που πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να κάνουν τις συσκευές τους συμβατές με τα Google Nest, Alexa, Homekit και SmartThings, που είναι τα αντίστοιχα IoT προϊόντα των παραπάνω κατασευαστών.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, το Matter θα είναι έτοιμο και θα εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συσκευών Smart Home. Βρίσκοντας το λογότυπο Matter σε οποιαδήποτε συσκευασία θα γνωρίζετε πως αυτό που αγοράσατε θα λειτουργεί με οποιαδήποτε άλλη συσκευή Matter. Είναι σημαντικό πως οι Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft βρίσκονται μέσα στις 227 εταιρείες που υποστηρίζουν το νέο στάνταρ διαλειτουργικότητας στο ΙοΤ.

Subscribe to our newsletter!

Matter Smart Bulb
Έξυπνοι λαμπτήρες Matter – Matter Smart Bulbs (CSA)

«Με όλους τους προμηθευτές οικοσυστημάτων μαζεμένους πιστεύουμε πως αυτό που κάνουμε θα είναι επαναστατικό», δήλωσε η Michelle Mindala-Freeman, επικεφαλής Marketing στο Connectivity Standards Alliance, της εταιρείας που κρύβεται πίσω από το νέο πρωτόκολλο. «Πρόκειται για μία ενοποίηση και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι», πρόσθεσε o Tobin Richardson, διευθύνων σύμβουλος του CSA. Τα δύο στελέχη βρίσκονται στο Λονδίνο ως μέρος μίας Ευρωπαϊκής περιοδείας που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες όπου θα ενημερώσουν την Ευρώπη για τα features ασφαλείας και ιδιωτικότητας του Matter και στην Βαρκελώνη στο Mobile World Congress 2022. To νέο στανταρ θέλει να επεκταθεί και εκτός του σπιτιού, προς τις τεχνολογίες πρόσβασης – φανταστείτε να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε γραφεία ή γήπεδα και παράλληλα στο σπίτι σας. Τα πρώτα προϊόντα του Matter θα είναι έξυπνες κλειδαριές, αισθητήρες, πρίζες, θερμοστάτες, φώτα, κουρτίνες, smart τηλεοράσεις και γκαραζόπορτες. Οι κάμερες, ρομπότ σκούπες και άλλες οικιακές συσκευές θα έρθουν πιο μετά. Πολλές ήδη υπάρχουσες συσκευές θα μπορέσουν να γίνουν συμβατές μέσω αναβαθμίσεων λογισμικού.

matter smart lock
Έξυπνη κλειδαριά Matter -Matter Smart Lock (CSA)

Πλεονεκτήματα του Matter

  • Αξιόπιστη και ασφαλής σύνδεση. Το Matter ενοποιεί τη βιομηχανία του Smart Home υποσχόμενο αξιόπιστη, ασφαλή συνδεσιμότητα. Αποτελεί εγγύηση, κατά κάποιο τρόπο, για τη διαλειτουργικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές Matter θα λειτουργούν απρόσκοπτα μεταξύ τους, σήμερα και αύριο. Το Matter δημιουργεί περισσότερες συνδέσεις μεταξύ περισσότερων συσκευών, απλοποιεί την ανάπτυξη για τους κατασκευαστές και αυξάνει τη συμβατότητα για τους καταναλωτές.
  • Συμβατότητα. Το Matter είναι η “σφραγίδα έγκρισης” που λέει ότι οι έξυπνες συσκευές που τη φέρουν συνεργάζονται αξιόπιστα – απαλείφοντας τις εικασίες από τη διαδικασία αγοράς. Αυτή η εμπιστοσύνη στους καταναλωτέςς να επιλέξουν από ένα ευρύτερο φάσμα των brand και σας προσφέρει την άνεση ενός ασφαλούς και απρόσκοπτου συνδεδεμένου σπιτιού.
  • Διεύρυνση του IoT. Είναι αξιόπιστο πρότυπο συμβατότητας IoT που οδηγεί στην ανάπτυξη της κατηγορίας απλοποιώντας τη διαδικασία αγοράς, επεκτείνοντας την αγορά του Smart Home κάνοντας την προσιτή σε περισσότερους λιανοπωλητές και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.
  • Απλοποιεί την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων. Το Matter είναι ένα ενοποιητικό πρωτόκολλο συνδεσιμότητας βασισμένο σε IP, δηλαδή σε δοκιμασμένες τεχνολογίες, το οποίο βοηθά τους προγραμματιστές να μην ασχολούνται με τον τρόπο σύνδεσης, αλλά να επικεντρώνουν τις εργασίες τους για την ανάπτυξη αξιόπιστων, ασφαλών οικοσυστημάτων IoT, επιταχύνοντας παράλληλα την εμπορική τους διάθεση.

Open-source

Τα μέλη της Συμμαχίας έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτού του νέου, ενοποιημένου πρωτοκόλλου συνδεσιμότητας. Χρησιμοποιούν τις καλύτερες λύσεις που είναι διαθέσιμες από τις τεχνολογίες Smart Home, τεχνολογίες που είναι δοκιμασμένες στην αγορά, όπως αυτές της Amazon, της Apple, της Google, της Connectivity Standards Alliance και άλλων. Με την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών, τα μέλη που συμμετέχουν στη Συμμαχία είναι σε θέση να επιταχύνουν την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου και να προσφέρουν οφέλη σε κατασκευαστές και καταναλωτές ταχύτερα.

Βασισμένο στο IP

Το Matter διευκολύνει την κατασκευή συσκευών που είναι συμβατές με έξυπνες οικιακές και φωνητικές υπηρεσίες όπως το Alexa της Amazon, το Siri της Apple, το Google Assistant και άλλες. Η πρώτη έκδοση προδιαγραφών του νέου πρωτοκόλλου θα εκτελείται σε επίπεδα δικτύου Wi-Fi και Thread και θα χρησιμοποιεί Bluetooth Low Energy κατά την έναρξη λειτουργίας.

Previous Article

Το MIUI 13 έρχεται στο Xiaomi 11T

Next Article

Galaxy S22 & Tab S8: Ξεκινά η παγκόσμια διάθεση των σειρών με ρεκόρ προ-παραγγελιών

sonos move