Google TV: apps, δυνατότητες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
google tv logo

Google TV, ένα νέο αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα για smart τηλεοράσεις, βασισμένο στο Android TV – το αναλύουμε.

Η πρώτη χρήση του ονόματος Google TV είχε παρουσιαστεί στις αρχικές πλατφόρμες smart ΤV που είχαν κυκλοφορήσει το 2010 από την Intel, Sony και Logitech και αργότερα μετονομάστηκε σε Android TV.

Πλέον, το Google TV έχει επιστρέψει και παρουσιάστηκε ξανά στα τέλη του 2020 με το ντεμπούτο του Chromecast with Google TV ως ένα νέο UI βασισμένο στο λειτουργικό Android TV 10, το πιο πρόσφατο, αυτή τη στιγμή, λειτουργικό Android TV. Όμως, που μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε ποιούς απευθύνεται;

Είναι το Google TV απλά ένα νέο, εξελιγμένο Android TV;

Παρόλο που η επωνυμία είναι διαφορετική, το Google TV τρέχει στην πλατφόρμα Android TV 10 και είναι ουσιαστικά μια επέκταση του, με εξελιγμένο και πιο εύκολο για το χρήστη περιβάλλον. Η εμπειρία που προσφέρει είναι παρόμοια με αυτή του Apple TV με μεγαλύτερη διαφορά την υποστήριξη της υπηρεσίας Netflix.

Οι χρήστες, με τη σύνδεσή τους στις third-party εφαρμογές, έχουν πρόσβαση στην καρτέλα “For You”, μια καρτέλα που περιέχει προτάσεις βασισμένες σε περιεχόμενο που παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν. Στη συνέχεια, κάτω από την λίστα εφαρμογών, εμφανίζονται δύο καρτέλες “Continue Watching” και “Trending on Google”. Συνεχίζοντας, εμφανίζεται μια ενότητα που περιλαμβάνει σειρές προτάσεων που βασίζονται αποκλειστικά στο είδος του περιεχομένου που παρακολουθούν οι χρήστες. Αυτή είναι μια ρευστή λίστα προτάσεων που αλλάζει από συνεδρία σε συνεδρία και γίνεται πιο συγκεκριμένη ανάλογα με το πόσες third-party υπηρεσίες είναι συνδεδεμένες με το Google TV.

google tv for you card
Η καρτέλα “For You” περιέχει προτάσεις της Google βασισμένες σε περιεχόμενο που παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει οι χρήστες στο παρελθόν (φωτό: Google)

Ακόμη, υπάρχουν οι ενότητες “Film” και “Shows”, οι οποίες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο είτε για ταινίες είτε για σειρές και μία ενότητα “Apps” που αφήνει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του Android TV 10. Στο τέλος της λίστας υπάρχει η ενότητα “Library” όπου οι χρήστες λαμβάνουν προτάσεις σχετικά με ταινίες και σειρές που παρέχονται από την Google επί πληρωμή.

Αν κάποια σειρά ή ταινία είναι διαθέσιμη σε κάποια υπηρεσία που ο χρήστης έχει ήδη συνδρομή, η ανακατεύθυνση γίνεται αυτόματα. Η ίδια λογική ακολουθείται και από την μηχανή αναζήτησης, με κύριο προσόν την πρόταση των δωρεάν επιλογών στο πάνω μέρος της σελίδας. Αν υπάρχει παραπάνω από μια δωρεάν επιλογή η μηχανή αναζήτησης προτείνει αυτή που διατίθεται σε υψηλότερη ανάλυση.

Σύνδεση του Google TV με Google Home και Google Assistant

Το Google TV στοχεύει να συνδεθεί με την πλατφόρμα smart home καθώς υποστηρίζει το Google Home και Google Assistant. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές επιπλέον λειτουργίες ενσωματωμένες στο UI του Google TV σχετικά με την αλληλεπίδραση των χρηστών με αυτές τις υπηρεσίες. Όσον αφορά το περιεχόμενο, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες από το Google TV σχετικά με σειρές και ταινίες συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, σκηνοθετών, τοποθεσιών και οποιονδήποτε άλλων πληροφοριών που μπορεί να ζητήσουν.

Υπάρχουν, επίσης, πολλές επιλογές για λειτουργίες σχετικά με προβολή έργων τέχνης ή φωτογραφιών από τη συλλογή των χρηστών μέσω Google Photos, όταν η τηλεόραση είναι αδρανής. Το Google TV μπορεί ακόμη να ταξινομήσει και να ειδοποιήσει για συμβάντα ημερολογίου, να δώσει εντολές για αναπαραγωγή μουσικής, να ενημερώσει σχετικά με τον καιρό ή ακόμα και να αλλάξει τον φωτισμό. Αν ο χρήστης έχει κάμερα ασφαλείας συνδεδεμένη με το Google Home, μπορεί να χρησιμοποιήσει την οθόνη της τηλεόρασης για να προβάλει την εικόνα που καταγράφει η κάμερα, προσφέροντας όλα τα πρόσθετα που θα περίμενε κανείς από ένα έξυπνο οικιακό σύστημα.

Ποιες εφαρμογές είναι διαθέσιμες στο Google TV;

Αφού το Google TV είναι ουσιαστικά ένα νέο περιβάλλον βασισμένο σε εκδόσεις Android TV 10 ή μεταγενέστερες, παρέχει πρόσβαση σε πάνω από 6500 εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις γνωστές εφαρμογές (Disney Plus, Netflix, Prime Video, Rakuten, ESPN+, Hulu, BT Sport, Youtube, Peacock TV, HBO Max, iPlayer, Spotify, Deezer, Tidal) ανάλογα με την τοποθεσία των χρηστών όπως και ένα σύνολο πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών streaming και παιχνιδιών.

Υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα κενά στη λίστα των εφαρμογών όπως BT TV, All 4, Twitch, Amazon Music και Now TV, αλλά επειδή η πλατφόρμα διαθέτει ενσωματωμένο Chromecast, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιοήσουν τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet τους με οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές για να τις προβάλλουν στην οθόνη. Όλα αυτά, χωρίς να καταναλώνουν δεδομένα στις φορητές συσκευές τους.

Ωστόσο, η Apple δεν επιτρέπει την αναμετάδοση του Apple Music και του Apple TV μέσω του Chromecast. Αυτό σημαίνει πως, αν οι χρήστες θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να στραφούν προς άλλη κατεύθυνση.

google tv λιστα παρακολουθησης
Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ενότητες με ταινίες και σειρές από διάφορες υπηρεσίες, με την λίστα παρακολούθησης του Google TV (φωτό: Google)

Κρατήστε μία λίστα παρακολούθησης για όλες τις υπηρεσίες

Η λειτουργία λίστας παρακολούθησης του Google TV αφήνει τους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους ενότητες προσθέτοντας ταινίες, σειρές και τηλεοπτικές εκπομπές από διάφορες υπηρεσίες, όλες σε μια λίστα.

Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να ανατρέχουν σε κάθε εφαρμογή για να δουν αν κυκλοφόρησε κάποιο νέο επεισόδιο από την αγαπημένη τους σειρά ή εκπομπή καθώς το Google TV συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες σε μια λίστα. Σε κάθε σειρά ή ταινία υπάρχει ένα κουμπί που επιτρέπει στους χρήστες να τις προσθέσουν στη λίστα παρακολούθησής τους.

Το Chromecast with Google TV είναι η μοναδική συσκευή αυτή τη στιγμή στην αγορά που έρχεται με Google TV και είναι σίγουρο πως θα έχει όλες τις παραπάνω δυνατότητες.

Αναμένεται πως το λειτουργικό θα προστεθεί σε “έξυπνες τηλεοράσεις” από τη Sony και την TCL το 2021.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η LG έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα για τις τηλεοράσεις της, το WebOS, ενώ η Samsung χρησιμοποιεί το Tizen, το οποίο είναι επίσης αποκλειστικό στις δικές της τηλεοράσεις. Η Panasonic πρόσφατα λάνσαρε την πρώτη της LCD TV, Android TV στην Ελλάδα.

Subscribe to our newsletter!

sonos beam gen2 banner
Previous Article

Μετρήστε την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet – επίσημα

Next Article

Samsung Galaxy S22 Ultra review – Στα όρια του Γαλαξία των smartphone