Αυτό είναι το νέο πανέξυπνο σκυλί Aibo

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
New Aibo with aibone

Το νοήμον σκυλί Aibo της Sony έχει σώμα που κινείται σε 22 άξονες και μάτια OLED.

Η Sony ανακοίνωσε επίσημα το νέο Aibo, τη νέα έκδοση του αυτόνομου ρομπότ σε μορφή σκύλου. Ο Aibo μπορεί να δένεται συναισθηματικά με τα μέλη της οικογένειας που του παρέχει φιλοξενία. Το Aibo, όπως κάθε έξυπνο σκυλάκι, είναι περίεργο, μαθαίνει το περιβάλλον του και αναπτύσσεται νοητικά μέσα από τη συναναστροφή με τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Η κίνηση του γίνεται είναι αρκετά ελεύθερη και γίνεται σε 22 άξονες. O Aibo εκφράζεται, κουνάει την ουρά, τα αυτιά και τα OLED μάτια του είναι φυσικό τρόπο εκφραστικά. Μπορεί να κινείται 2 ώρες και χριεάζεται ξεκούραση 3 ώρες για να φορτίσει τις μπαταρίες του.

To σκυλί Aibo μαθαίνει το κάνει τους ιδιοκτήτες του χαρούμενους, ενώ παράλληλα μαθαίνει και το περιβάλλον που ζει. Με τον καιρό αποκτά όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση και κινείται όλο και πιο μακριά στο χώρο. Επίσης, δε λερώνει και δεν καταστρέφει τα έπιπλα.

Aibo with kid
(φωτό: Sony)

Ο Aibo προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτό γίνεται δυνατό μέσω της τεχνολογίας βαθιάς εκμάθησης – deep learning – της Sony, με τη μορφή ενσωματωμένων αισθητήρων που μπορούν να εντοπίσουν και να αναλύσουν ήχους και εικόνες. Το Αibo, αν και σκύλος, διαθέτει κάμερες fish-eye που χρησιμοποιούν τεχνολογία ταυτόχρονου εντοπισμού και χαρτογράφησης (Simultaneous Location And Mapping – SLAM), που του επιτρέπει να αναπτύξει στενή σχέση με τους ιδιοκτήτες του.

New Aibo with kids
(φωτό: Sony)

To Aibo θα συνοδεύεται από τις 11 Ιανουαρίου από τον «ψηφιακό κτηνίατρο», My aibo app, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες του θα λαμβάνουν υποστήριξη για το κατοικίδιό τους. Το My aibo app θα είναι διαθέσιμο για Android και iOS, ενώ υπάρχει και η… web έκδοση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Οι προπαραγγελίες του Aibo ξεκίνησαν από σήμερα στο ιαπωνικό ηλεκτρονικό κατάστημα της Sony. O Aibo κοστίζει 198.000 JPY, δηλαδή λίγο λιγότερα από €1500. Η μηνιαία συνδρομή στο στην υπηρεσία Αibo Basic Plan για 3 χρόνια είναι 2.980 JPY (€22,50).

Aibone
Aibone (φωτό: Sony)

Υπάρχει και  παιχνίδι-κόκαλο, το aibone (κοστίζει €22,50, προ φόρων).

Σε συνομιλία που είχαμε με άλλους φίλους των ζώων, πλην ημών, οι εντάσεις που ακούστηκαν αφορούσαν, κυρίως, την απουσία γούνας – κάτι που μπορεί να διορθωθεί με ένα πουλοβεράκι – ενώ άλλοι ζήτησαν και δυνατότητα γλειψίματος για πιο φυσική αλληλεπίδραση με το σκυλί.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη που κάνει το Aibo πραγματικότητα και για την Κονσόλα Τεχνητής Νοημοσύνης της Sony που διατίθεται δωρεάν.

Info: Sony Europe,  τηλ.: 211 1988791

 

Previous Article

Δυναμική η παρουσία της Pegneon στο Athens Game Festival

Next Article

Epson “Make the Switch” – “Κάντε την Αλλαγή”