Samsung 75Q9FN in-depth review – 75″ 4K QLED TV

Author: Share:

 Samsung Q9FN: Ποιότητα εικόνας

 H 75Q9FN κυριαρχεί με θετικό τρόπο στο χώρο λόγω του μεγέθους της. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να εξαφανίσει τη διαγώνιο των 75″ από το χώρο του με τρόπο ευχάριστο, με χρήση του Ambient Mode επιλέγοντας έναν από τους διαθέσιμους τρόπους ενσωμάτωσης της τηλεόρασης στο χώρο, με προβολή κατάλληλου περιεχομένου. Ο πιο εντυπωσιακός τεχνολογικά είναι αυτός που μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια του smartphone, οπότε η οθόνη της Q9FN μπορεί να αποτελέσει οπτική συνέχεια του περιβάλλοντα χώρου πίσω και γύρω από την τηλεόραση.

75q9fn in depth review
Η χρήση των Quantum Dot από τη Samsung στην 75Q9FN QLED TV οδηγεί σε σταθερή εικόνα για μεγάλη γωνία θέασης. Αυτό δεν μπορούν να το επιτύχουν όλοι οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν QD στις οθόνες τους. (φωτό: Samsung)

Η παραπάνω δυνατότητα μπορεί να προσφερθεί από τη Samsung λόγω των ιδιοτήτων που διαθέτουν οι οθόνες των QLED TV, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους και την ανάλυσή τους. Έτσι, μια στατική εικόνα μπορεί να παραμένει στην οθόνη μιας QLED TV χωρίς η τελευταία να υπόκειται βλάβη και χωρίς να επεμβαίνουν συστήματα προστασίας με τα οποία – κατά πάσα πιθανότητα ορθώς – είναι εξοπλισμένες τηλεοράσεις ορισμένων ανταγωνιστών της. Για τον ίδιο λόγο, οι QLED TV, και εν προκειμένω η 75″ της σειράς Q9FN που δοκιμάζουμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για video games. Εξάλλου, το χαρακτηριστικό αυτό της ικανότητας προβολής στατικών εικόνων, μαζί με την υψηλή φωτεινότητα και αντίθεση, που χαρακτηρίζει την απόδοση της 75Q9FN, είναι στοιχεία που την καθιστούν κατάλληλη επιλογή για video παιχνίδια στη μεγάλη οθόνη της. 

Samsung Q9FN – Έτοιμη “Out of the Box” 

Ένα από τα πρώτα στοιχεία απόδοσης της σειράς Q9FN, το οποίο διαφαίνεται άμεσα – για να γίνει βεβαιότητα καθώς προχωρά η δοκιμή και καταγράφουμε το σύνολο των χαρακτηριστικών της 75Q9FN – είναι ετοιμότητά της “Out of the Box”. Όπως διαπιστώσαμε κατά τη δοκιμή της 65Q9F QLED TV, έτσι και τώρα, η Samsung φαίνεται να έχει βαλθεί να απαλείψει την όποια σκέψη για calibration της οθόνης. Το εύρος ρυθμίσεών που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης είναι τέτοιο ώστε, πρακτικά να μην μπορεί να κάνει επιλογές που θα “αναγκάσουν” την 75Q9FN να μη δείχνει σωστά. Ο χρήστης που θέλει να έχει “το πάνω χέρι” στο τι δείχνει η οθόνη που έχει μπροστά του δεν θα πανηγυρίσει. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, μπορούν να γνωρίζουν ότι αποσυσκευάζοντας την 75Q9FN, τροφοδοτώντας της με ρεύμα και σήμα εικόνας και επιλέγοντας Theater Mode θα πάρουν, άμεσα σχεδόν, το μέγιστο της απόδοσης της τηλεόρασής τους. Η τηλεόραση είναι ουσιαστικά έτοιμη “Out of the Box”, σε ό,τι αφορά την εικόνα.

Η 75Q9FN μπορεί να έχει αρκετές ομοιότητες με την 65Q9F, αλλά έχει και διαφορές. Και όπως θα περίμενε κανείς – χωρίς όμως να μπορεί να είναι βέβαιος πριν το διαπιστώσει – οι διαφορές αυτές είναι υπέρ της Q9FN και αφορούν συγκεκριμένα σημεία. Το σημείο το οποίο από μόνο του μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και αναβάθμιση από την 65Q9F είναι η βελτίωση στη γωνία θέασης. Η σχετικά περιορισμένη γωνία θέασης της 65Q9F ήταν το κυριότερο – και ίσως το μόνο υπολογίσιμο, εν τέλει, για τους χρήστες που πείθονται από τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα των QLED TV – σημείο της απόδοσής της για το οποίο είχαμε εκφράσει προβληματισμό. Η Samsung δείχνει με την 75Q9FN ότι θέλει και μπορεί να εξαλείψει το μη θετικό αυτό σημείο απόδοσης της σειράς Q9F, έτσι όπως τη γνωρίσαμε στη δοκιμή της 65Q9F. Είναι εντυπωσιακό το πώς έχει καταφέρει η Samsung να κάνει μια LCD TV, έστω και με την τεχνολογία QLED – να εμφανίζει τόσο μεγάλη γωνία θέασης.

75q9fn back side in-depth review
(φωτό: Samsung)

Θα πρέπει να ομολογήσουμε εδώ ότι, κατά την τεχνική παρουσίαση των κορυφαίων QLED 2018 από τους υπεύθυνους της εταιρίας στον τομέα, αυτό το χαρακτηριστικό είχε τονιστεί. Αλλά, μέχρι να το δεις, δεν μπορείς να το πιστέψεις – και εμείς το είδαμε στην 75Q9FN. Φυσικά, για να είμαστε ακριβείς, ως οφείλουμε απέναντι και στους αναγνώστες μας, δεν μπορούμε, με βάση την παρούσα δοκιμή, να γενικεύσουμε και να πούμε ότι αντίστοιχα μεγάλη γωνία θέασης παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες σειρές τηλεοράσεων QLED 2018, πέραν της Q9FN, από την οποία προέρχεται το μοντέλο της δοκιμής που διαβάζετε.

Η φωτεινότητα της 75Q9FN είναι υψηλή και τα φωτεινά πλάνα είναι το δυνατότερο σημείο της απόδοσής της. Αυτό οφείλεται στην τεχνολογία QLED, αλλά και στην ομοιογένεια του πάνελ που είναι υποδειγματική για το μέγεθος της οθόνης. Με άνεση η μεγάλη Q9FN μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο, ακόμη και δίπλα σε παράθυρο, για να χρησιμοποιηθεί στο μεγάλο εύρος χρήσεων για τις οποίες την προορίζει η Samsung. Όταν το φως χαμηλώνει και η 75Q9FN πρέπει να δείξει τον καλύτερο της εαυτό, η υψηλή φωτεινότητα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής αντίθεσης της εικόνας. Το μαύρο είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι απόλυτο, όπως το ίδιο ισχύει και για τις διαβαθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, σε κινηματογραφικό ρυθμό, η ομαλή απόδοση της 75Q9FN, με τη μεγάλη γωνία θέασης και την υψηλή έξοδο μπορούν να κάνουν τον θεατή να ξεχαστεί μπροστά στη μεγάλη οθόνη της. Σε αυτό συμβάλει και το καλά “μοιρασμένο” Direct Full Array Elite backlight της οθόνης, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένει ως οφείλει – δηλαδή αόρατο – ακόμη και κατά το δύσκολο τεστ προβολής περιεχομένου 21:9, οπότε υπάρχουν μαύρες μπάρες στο άνω και κάτω μέρος της οθόνης. Εκτιμούμε ότι η προσθήκη επιπλέον περιοχών στο LED backlight, δεδομένου και του μεγαλύτερου μεγέθους της 75Q9FN σε σχέση με την 65Q9F, θα οδηγούσε σε ακόμη καλύτερη συμπεριφορά κατά τη θέαση ταινιών. Τονίζουμε όμως και πάλι ότι η απόδοση της 75Q9FN είναι ικανοποιεί πλήρως.

Ως απόρροια των ανωτέρω και, φυσικά, του “κουρδίσματος” της Samsung, είναι τα εντυπωσιακά, γεμάτα, λαμπερά χρώματα που κερδίζουν άμεσα τον θεατή. Βασικό χαρακτηριστικό εδώ είναι η σταθερότητα τους σε ένα πολύ μεγάλο εύρος φωτεινότητας, κάτι για το οποίο η Samsung υπερηφανεύεται. Άριστη είναι η κίνηση και το μόνο που θα παρατηρήσουμε εδώ είναι ότι το LED Clear Motion δεν χρειάζεται, για τα δικά μας, τουλάχιστον, μάτια. Η Samsung θα μπορούσε, ίσως, να αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα, της οποίας η ενεργοποίηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε έναν μη έμπειρο χρήστη.

samsung seecolors app
To SeeColors app, συμβατό με όλες τις QLED TV, κάνει δυνατή τη ρύθμιση της εικόνας για να μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα με χρωματική ακρίβεια ακόμη και άτομα με αχρωματοψία. To SeeColors app προσφέρεται δωρεάν (φωτό: Samsung)

Αποτελεί επίδειξη τεχνογνωσίας της εταιρίας η ικανότητα της να προβάλει σε μεγάλες ίντσες περιεχόμενο που ακόμη και σε μια HD Ready οθόνη υπολογιστή δεν θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει για αρκετή ώρα. Πιστεύουμε ότι η εταιρία χρησιμοποιεί, ήδη από τη σειρά Q9F, κάποια τεχνολογία με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να βελτιστοποιήσει φτωχής ποιότητας περιεχόμενο, κάτι στο οποίο δεν έχει δώσει βαρύτητα από πλευράς μάρκετινγκ, με βάση τα έως τώρα γνωστά πλάνα της για τις εν λόγω σειρές (Q9F και Q9FN). Η προβολή περιεχομένου από το YouTube στις 75 ίντσες της 75Q9FN μοιάζει με… οφθαλμαπάτη! Το smoothness της εικόνας, η βελτίωση και εξαφάνιση των ατελειών, τη στιγμή που δίνεται η εντύπωση ότι η ευκρίνεια είναι πολύ υψηλή, είναι για σεμινάριο. Η Samsung εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες του πάνελ στη μεγάλη αυτή QLED TV, αλλά και το γεγονός ότι τα pixel δεν είναι αυτόφωτα, όπως συμβαίνει στα OLED πάνελ, και εξάγει από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί την καλύτερη δυνατή απόδοση στον τομέα – σίγουρα καλύτερη ανταγωνιστών που χρησιμοποιούν κατώτερης ποιότητας LCD πάνελ. Η πρακτική αυτή ακολουθείται προσαρμοζόμενη σε όλο το εύρος αναλύσεων του περιεχομένου: Ο θεατής βλέπει εικόνα χωρίς θόρυβο, ομαλή και με υψηλή λεπτομέρεια, με κάθε αντικείμενο που προβάλλεται να διαθέτει τη δική του ξεκάθαρη υπόσταση, άσχετα με το ποια είναι η ευκρίνεια της εικόνας με την κλασική έννοια. Άλλοι ονομάζουν αυτές τις τεχνικές “object-based-κάτι”, με τη διαφορά ότι η Samsung τις χρησιμοποιεί πολύ καλύτερα από εταιρίες που κάποτε μπορεί να πρωτοπορούσαν.

 Στον ηχητικό τομέα, η 75Q9FN είναι τυπική. Δεν μας προβλημάτισε, αλλά θα ήταν ευπρόσδεκτη μεγαλύτερη διαύγεια στις εκπομπές λόγου. Σε κινηματογραφικό ρυθμό είναι απλά ικανοποιητική με την απόδοση περιβάλλοντος ήχου, δεδομένου ότι οι ηχητικές απαιτήσεις αυξάνουν μαζί με τη διαγώνιο. Αν ανάμεσα στις κύριες χρήσεις της 75Q9FN είναι η θέαση ταινιών, τότε μια ποιοτική ηχομπάρα, ή ένα ηχητικό σύστημα με διακριτές συσκευές, θα άξιζε να συνεπικουρεί την άριστη εικόνα της.

75q9fn cable management
To One Connect Box (δεν φαίνεται στην εικόνα) συνδέεται με το πάνελ με ένα λεπτό καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα και σήματα εικόνας και ελέγχου. Η Samsung κρύβει αυτό το μοναδικό στο εσωτερικό της μεταλλικής βάσης. (φωτό: Samsung)
  1. Εισαγωγή
  2. Οι κύριες τεχνολογίες
  3. Ποιότητα εικόνας
  4. Συμπέρασμα
  5. Τιμή – Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε ακόμη