Sonos Beam (Gen 2) review – Dolby Atmos Soundbar

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Sonos Beam Gen 2 review - Dolby Atmos Soundbar

Το Sonos Beam (Gen 2) είναι ένα μικρό σε μέγεθος, καλόηχο soundbar με άριστη διαχείριση του Dolby Atmos.

Με ηχητική απόδοση τέτοια που αφήνει μίλια πίσω του πολλά επώνυμα soundbar, με τις δυνατότητές του out-of-the-box, αλλά και με το σύνολο των προαιρετικών αναβαθμίσεων που υποστηρίζει, το Sonos Beam (Gen 2) υλοποιεί, συν τοις άλλοις, μια προσιτή και πρώτης τάξεως αφορμή για να αποκτήσει κάποιος το πρώτο του Sonos. Για εκείνους που διαθέτουν ήδη έστω ένα ηχείο της εταιρείας, το Beam (Gen 2) είναι η μία -εκ των δύο- μάλλον αυτονόητων επιλογών soundbar που διαθέτει στη γκάμα του ο αμερικανός κατασκευαστής.

ΣυνΠλην
+ Καλός και “γεμάτος” ήχος, παραστατικό Dolby Atmos
+ Συμβατότητα με τα ηχεία Sonos – (Multiroom / Surround)
+ Προαιρετικό υπογούφερ
+ Έλεγχος από το Sonos app
+ HDMI eARC
+ Λογική τιμή
– Απουσία δεύτερου HDMI

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Sonos Beam (Gen 2)

 • Info: Sonos
 • Τιμή: €449
 • Διάθεση / Αντιπροσωπεία: ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε.
 • Μεγάφωνα: 5, 3 παθητικοί ακτινοβολητές
 • Για τηλεοράσεις: έως 55″
 • Συνδέσεις: HDMI eARC, Ethernet 10/100, Wireless Sub, Wi-Fi, Optical (μέσω HDMI to adapter)
 • Συμβατότητα: Sonos S2 app, Apple AirPlay 2, Trueplay (iOS), Google Assistant, Amazon Alexa Voice enabled
 • Formats: Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos*, Dolby TrueHD*, Dolby Atmos (True HD)*, Multichannel PCM*, Dolby Multichannel PCM*, DTS Digital Surround (*απαιτείται σύνδεση HDMI eARC). Σύντομα θα είναι διαθέσιμη μέσω update η υποστήριξη για το Amazon Music Ultra HD και το Dolby Atmos Music.
 • Διαστάσεις: 69 mm x 651 x 100mm (YxΠxB)
 • Βάρος: 2,8kg
 • Κατανάλωση: –

Το soundbar Sonos Beam (Gen 2) διακρίνεται για το μικρό μέγεθος και για τη modular σύνθεσή του, η οποία περιγράφεται από το προαιρετικό υπογούφερ, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής των Beam σε ένα οικιακό multiroom ηχητικό σύστημα, το οποίο διακρίνεται από ευελιξία στον έλεγχο και στη μεταφορά του προγράμματος αναπαραγωγής από δωμάτιο σε δωμάτιο, μέσα από το γνωστό πλέον Sonos S2 app, το οποίο γνωρίσαμε πρώτη φορά από τη δοκιμή του αδιάβροχου φορητού ηχείου Sonos Roam και της Sonos Beam (Gen 1). Με βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η ηχομπάρα Sonos Beam (Gen 2) είναι φορέας ενός ακόμη κοινού χαρακτηριστικό της οικογένειασ Sonos, ήτοι συνδέεται de-facto με το δίκτυο. Επίσης, το Sonos Beam (Gen 2) επωφελείται από τη σχεδιαστική ευφυΐα της Sonos, η οποία έχει μεριμνήσει για την ηχητική συμβατότητα μεταξύ των ηχείων της εταιρείας. Έτσι, ηχεία όπως το Sonos One μπορεί να αποτελέσουν  μέρος του κινηματογραφικού ηχητικού συστήματος που ηχείται το Beam, αποτελώντας ποιοτικά surround ηχεία στο σύστημα που ηγείται το Beam. Εννοείται ότι το set up του συστήματος γίνεται μέσα από το Sonos app.

Sonos Beam (Gen 2) – μυστικό της επιτυχίας

onos Beam Gen 2 white review - Dolby Atmos Soundbar
To Beam (Gen 2) είναι διαθέσιμο σε δύο ματ χρωματισμούς, μαύρο και λευκό. (Sonos)

Όσο και να φανεί περίεργο σε πρώτη ανάγνωση, το μυστικό της ηχητικής επιτυχιας του Sonos Beam (Gen 2), -την οποία θα περιγράψουμε παρακάτω- είναι η υπολογιστική του ισχύς, η οποία χρησιμεύει για την αναπαραγωγή μέσω εικονικών περιφερειακών και άνωθεν ηχείων – για το Dolby Atmos τα τελευταία. Το Sonos Beam (Gen 2) δεν διαθέτει ηχεία up-firing για τη δημιουργία εξ ανακλάσεων των καναλιών ύψους. Τα πέντε μεγάφωνα που διαθέτει είναι front-firing, αποτελούμενα από 4 midwoofer και ένα κεντρικό tweeter. Τα 2 από τα 4 mid μεγάφωνα είναι εκείνα στα οποία έχει ανατεθεί η αναπαραγωγή των περιφερειακών “πίσω” καναλιών, αλλά και των καναλιών ύψους, με χρήση ψυχοακουστικής μεθόδου και συγκεκριμένα της HRTF (Head related transfer functions for panned stereo audio content). Για να επιτευχθεί αυτό, πέρα από τη σωστή σχεδίαση της ηχομπάρας, απαιτείται η ενσωμάτωση σε αυτή ενός ισχυρού επεξεργαστή (Quad Core 1,5 GHz) για τους μαθηματικούς υπολογισμούς που προηγούνται της ηχητικής αναπαραγωγής.

Είναι τόσο αποτελεσματική η σχεδίαση και η προσομοίωση των περιφερειακών και άνωθεν ηχείων από το Sonos Beam (Gen 2) που η μικρή σε μέγεθος ηχομπάρα να καταφέρνει να ακούγεται καλύτερα από επώνυμες ηχομπάρες με περισσότερα μεγάφωνα και με dedicated up-firing drivers για το Dolby Atmos.

Sonos Beam Gen 2 in parts Dolby Atmos Soundbar
Μια λεπτομερής εικόνα που εξηγεί σε ένα βαθμό τις ηχητικές επιδόσεις του Sonos Beam (Gen 2). Διακρίνονται οι 3 παθητικοί ακτινοβολητές τα 5 ηχεία και το block με τους ισάριθμους ενισχυτές Class-D. Η συνέχεια, στο κείμενο. (Sonos)

Τα ηχητική διάταξη των μεγαφώνων συμπληρώνουν 3 παθητικοί ακτινοβολητές (δύο front-firing και ένας back-firing) που ρόλος τους είναι να ενισχύουν τη χαμηλή περιοχή του φάσματος. Ο ρόλος τους στο πώς ακούγεται το Beam (Gen 2) είναι καθοριστικός, έτσι ώστε ο όγκος της μπάρας να φαίνεται δυσανάλογα μικρός με το “ηχητικό μέγεθος” που νιώθει ο ακροατής. 

Των μεγαφώνων προηγούνται πέντε Class-D ψηφιακή ενισχυτές, ένας για κάθε μεγάφωνο του Sonos Beam (Gen 2). Τα μεγάφωνα συνεπικουρεί μια far-field σειρά μικροφώνων για την ακύρωση της multi-channel ακύρωσης και τον φωνητικό έλεγχο του soundbar.

Για την προσαρμογή του ήχου στο γούστο του ακροατή διαθέσιμα είναι ρυθμιστικά τονικότητας )μπάσα-πρίμα) και loudness μέσω του Sonos app. Επιπλέν, για ακροάσεις σε χαμηλή στάθμη (νύχτα), υπάρχει διαθέσιμη λειτουργία Night Sound, ενώ το Speech Enhancement ενισχύει τα φωνητικά. 

Όμως, η… μαγεία του Sonos Beam (Gen 2) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα Trueplay, το οποίο προσαρμόζει με ακρίβεια και αυτόματα την ηχητική έξοδο της ηχομπάρας στην ακουστική του δωματίου. Δυστυχώς όμως, η λειτουργία είναι διαθέσιμη για iOS, όχι όμως για Android. 

Στην πίσω όψη της μονάδας διακρίνουμε μια είσοδο HDMI με eARC, μια θύρα Ethernet για σύνδεση στο οικιακό δίκτυο, το πλήκτρο για την ασύρματη σύνδεση με το προαιρετικό subwoofer. Φυσικά, υπάρχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi. Στην άνω όψη συναντάμε τα πλήκτρα αφής για τον έλεγχο του μουσικού stream, για το grouping με άλλα ηχεία Sonos, όπως και το πλήκτρο απενεργοποίησης ή προσωρινής ενεργοποίησης του μικροφώνου. 

Μεγάλος ήχος – μικρό μέγεθος

Sonos Beam Gen 2 review - Dolby Atmos Soundbar
Επιδόσεις που ρίχνουν… στην πυρά τον ανταγωνισμό, σε συνδυασμό με εξαιρετικά μοντέρνα σχεδίαση, προσφέρει το Beam (Gen 2). (Sonos)

Το Sonos Beam (Gen 2) διατηρεί στο ακέραιο την ικανότητά του Sonos Beam Gen 1, αποδίδοντας “μεγάλο ήχο” που δεν συνάδει -με βάση τα “παραδοσιακά” soundbar- με το μικρό μέγεθός του. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το Sonos Beam (Gen 2) δημιουργεί ένα πλούσιο και με έντονη κίνηση Dolby Atmos εφέ, το οποίο ξεπερνά σε διαστάσεις και ακρίβεια ακόμη και επώνυμα soundbars με up-firing μεγάφωνα. Οι παθητικοί ακτινοβολητές φαίνεται ότι κάνουν εξαιρετικά καλά τη δουλειά τους, προσδίδοντας υπόσταση στο μπάσο του Sonos Beam (Gen 2), το οποίο εύκολα γεμίζει έναν μικρό ή μεσαίο χώρο. 

Η Sonos προορίζει το Beam (Gen 2) για χρήση με τηλεοράσεις έως 55” σε μέγεθος διαγωνίου. Για μεγαλύτερες τηλεοράσεις περισσότερο κατάλληλο είναι το Sonos Arc soundbar. Εμείς, δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό και συνδέσαμε το Beam (Gen 2) τόσο με τηλεοράσεις 40”-42”, όσο και με 65”. Σε όλες τις περιπτώσεις, το soundbar της Sonos κατάφερε να αναβαθμίσει τον “τηλεοπτικό” ήχο, – με την έννοια του προερχόμενου από την τηλεόραση ήχου. Ακόμη και στην περίπτωση της οθόνης των 65”, η αναβάθμιση της ηχητικής εμπειρίας είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί ο χώρος να έχει το κατάλληλο μέγεθος και η τοποθέτηση της ηχομπάρας να γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο. 

Οι διάλογοι ακούγονται καθαρά και με φυσικό τρόπο, χωρίς συριγμούς που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του θεατή, ή να τον ενοχλήσουν. Γενικά, ο ήχος του Beam (Gen 2) είναι μάλλον ζεστός και με έκταση στα πρίμα, χωρίς τις “φτηνές” και ενοχλητικές υψηλές συχνότητες που σίγουρα θα έχετε ακούσει από soundbars. 

Ενδιαφέρον έχει η αναπαραγωγή μιας καλής, live μουσικής εγγραφής, ακόμη και σε 2.0 stereo στο Sonos Beam (Gen 2). Υπό την προϋπόθεση ότι ο ηχολήπτης έχει συλλάβει την ατμόσφαιρα του live, η σκηνή που “αναπλάθει” το soundbar της Sonos είναι συναρπαστική σε μέγεθος, ζωντάνια και κίνηση με αξιοθαύμαστη ικανότητα να μεταφοράς της χωρικής αίσθησης και του παλμού της συναυλίας. 

sonos sub gen 3 white
To Sonos Sub οδηγεί το Beam (Gen 2) στο μέγιστο της απόδοσής του και προτείνεται να προστεθεί όταν ο χώρος ακρόασης είναι μεγάλος. (Sonos)

Το μέγιστο της απόδοσης του Sonos Beam (Gen 2) επέρχεται με την προαιρετική προσθήκη του Sonos Sub. Εδώ, προσδιορίζουμε ακόμη μια διαφορά του Beam (Gen 2) σε σχέση με άλλα soundbar, τα οποία δεν μπορούν να σταθούν καν χωρίς το συνοδό τους υπογούφερ. Το Beam (Gen 2) και σε αυτόν τον τομέα παίζει σε άλλο επίπεδο.

Subscribe to our newsletter!

Να αγοράσω το Sonos Beam (Gen 2);

Τα πλεονεκτήματα του Sonos Beam (Gen 2) είναι πολλά, σε σχέση με άλλα soundbar στην ίδια (ή και μεγαλύτερη) κατηγορία τιμής. Το Sonos Beam (Gen 2) δημιουργεί ένα ζωντανό και τρισδιάστατο ηχητικό stage, προσαρμοζόμενο αυτόματα και επιτυχώς στην ακουστική του χώρου, στην περίπτωση χειρισμού μέσω iOS. Επιπλέον, ως μέλος της οικογένειας Sonos μπορεί να εμπλουτίσει τον περιβάλλoντα ήχο του με ορισμό άλλων ηχείων της Sonos ως surround, ενώ μπορεί και αυτό με τη σειρά του να είναι μέρος ενός με δυνατότητα εξέλιξης συστήματος multiroom που μπορεί να καλύπτει από μεσαίες έως πολύ μεγάλες κατοικίες. Τέλος, η απόδοσή του μπορεί… να εκτοξευθεί για να καλύψει ακόμη και έναν μεγάλο χώρο, με την προσθήκη του προαιρετικού υπογούφερ Sonos Sub.  

Νομίζω ότι είναι περιττό να προσθέσουμε ότι με την ηχητική απόδοση και το σύνολο των δυνατοτήτων του out-of-the-box, αλλά και με την προαιρετική αναβάθμιση που συνιστά η προσθήκη του Sub, το Sonos Beam (Gen 2) προσφέρεται σε λογική τιμή. Έτσι κατορθώνει να είναι μια καλή αφορμή για να αποκτήσετε το πρώτο σας Sonos, ενώ για  όποιον διαθέτει έστω ένα ηχείο Sonos, το Beam (Gen 2) είναι μάλλον μια αυτονόητη επιλογή.

sonos beam gen2 banner
Previous Article

Wi-Fi 7: Γρήγορο σαν Ethernet!

Next Article

Τεχνολογικές προβλέψεις για το 2022 από τον Neil Patel