Sonos Ray soundbar – Η top of mind ηχητική αναβάθμιση της TV

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Sonos Ray soundbar review στα ελληνικά

Tο Sonos Ray, το οικονομικότερο Soundbar της Sonos, είναι σχεδιασμένο για να αναβαθμίσει ηχητικά κάθε τηλεόραση, με τον πιο απλό τρόπο σε ό,τι αφορά το set up. Επίσης, για να προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στους αναταγωνιστές του με την ηχητική του ποιότητα και την τιμή του.

ΣυνΠλην
+ Συνιστά εύκολη αναβάθμιση των TV, για ταινίες, gaming
+ Ευελιξία στην τοποθέτηση
+Με σημαντικά ηχητικά προτερήματα για το είδος και το μέγεθός του
+ Χαμηλή τιμή
+ Τηλεχειριζόμενο από IR TV remote και Sonos S2 app
+ Συνεργάζεται με άλλα ηχεία της οικογένειας Sonos
+ Άριστη και με καινοτομίες κατασκευή
+ Συμβατό με Sonos Sub
– Απουσία των “HDMI eARC ευκολιών” διασύνδεσης
– Trueplay μόνο μέσω μικροφώνου συμβατής iOS συσκευής

Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του Sonos Ray soundbar

  • Τιμή: €299
  • Διάθεση: Δαμκαλίδης Α.Ε.
  • Για τηλεοράσεις έως 55″
  • Ηχεία: 2x οβαλ midwoofers, bass reflex + 2x tweeter θόλου
  • Ευκολίες: Speech Enhancement, Night Sound, Trueplay (μέσω συμβατής iOS συσκευής), Loudness, EQ: Μπάσα/Πρίμα
  • Συμβατά φορμά: Stereo PCM, Dolby Digital 5.1, DTS Digital Surround
  • Συνδέσεις: WiFi (2,4, GHz 802.11/b/g/n), Ethernet (10/100), Digital Optical (TosLink), Infrared (IR) Receiver
  • Συμβατότητα: Apple AirPlay 2 (iOS 11.4 και μεταγενέστερα)
  • Διαστάσεις (ΠxBxY): 559x95x71 mm
  • Φινίρισμα: Ματ

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Sonos

Sonos Ray soundbar review (φωτό: Electronicanto)
Sonos Ray soundbar (φωτό: Electronicanto)

Η Sonos ως κατασκευαστής μπορεί να διαθέτει ένα ιδιαίτερα υψηλό προφίλ, όμως σε  καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ¨σνομπ”. Απόδειξη για αυτό είναι το Sonos Ray soundbar, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναβαθμίσει ηχητικά κάθε τηλεόραση, με τον πιο απλό τρόπο σε ό,τι αφορά το set up. Το οικονομικότερο Soundbar της Sonos είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει πολλούς “entry level” τηλεθεατές, όπως επίσης ότι θα δημιουργήσει, με την ηχητική ποιότητά του και την τιμή του, έντονο πονοκέφαλο σε άλλους κατασκευαστές ομοειδών συσκευών.

Η Sonos είναι γνωστή για την ποιότητα των ηχείων της, αλλά και για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο αυτά συνεργάζονται για τη δημιουργία του “ηχητικού οικοσυστήματος Sonos” που απλοποιεί το “μοίρασμα” της μουσικής σε όλο το σπίτι -αλλά και εκτός αυτού- με ευελιξία  και, κυρίως υψηλή ηχητική ποιότητα. Το μόνο, ίσως, παράπονο που θα μπορούσε να έχει ένα μη μυημένος χρήστης απέναντι στη σοβαρή αμερικανική εταιρεία, είναι το φαινομενικά υψηλό κόστος των ηχείων της. Τονίζουμε το  “φαινομενικά” καθώς, αν λάβει κάποιος υπόψη του το τι λαμβάνει κατασκευαστικά, σε ευελιξία και σε ηχητική ποιότητα, τότε τα Sonos μάλλον τείνουν να χαρακτηριστούν έξυπνη αγορά, παρά ακριβή.

ΟΙ συνδέσεις του Sonos Ray soundbar είναι τοποθετημένες στην πίσω όψη, στο μέσο της μονάδας και περιλαμβάνουν, Ethernet, Digital Optical input (TosLink) και ασύρματη σύνδεση Wi-Fi. (φωτό: Electronicanto)
Οι συνδέσεις του Sonos Ray soundbar είναι τοποθετημένες στην πίσω όψη, στο μέσο της μονάδας και περιλαμβάνουν, Ethernet, Digital Optical input (TosLink) και ασύρματη σύνδεση Wi-Fi. (φωτό: Electronicanto)

To Ray είναι το οικονομικότερο Soundbar της Sonos και στόχος του είναι να αναβαθμίσει ηχητικά, με απλό τρόπο, οποιαδήποτε τηλεόραση στην οποία θα συνδεθεί. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω οπτικής ψηφιακής εξόδου (TosLink)- της πλέον κοινής ψηφιακής εξόδου ήχου που είναι διαθέσιμη στις τηλεοράσεις, ανεξάρτητα από την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκουν. Μάλιστα, η Sonos έχει την “ευαισθησία” να συμπεριλάβει στην πολυτελή συσκευασία (“συσκευασία δώρου”, θα την ονομάζαμε) του Ray την απαραίτητη οπτική ίνα, έτσι ώστε ο νέος ιδιοκτήτης του Ray να μη βρεθεί προς εκπλήξεως. Πέραν της τροφοδοσίας ρεύματος, άλλες συνδέσεις που υποστηρίζει το Ray είναι οι Wi-Fi και Ethernet. Σωστά μαντεύετε, το Sonos Ray μπορεί να χειριστεί από την εφαρμογή Sonos S2 app, όπως όλα τα μέλη της οικογένειας Sonos. Στην άνω όψη του Sonos υπάρχουν τα αγαπημένα πλήκτρα αφής για τη ρύθμιση της αναπαραγωγής (play, pause, previous, next). Για την κατάσταση λειτουργίας του Soundbar ενημερώνει ένα LED στο κέντρο της εμπρόσθιας όψης,το οποίο αλλάζει χρώμα σύμφωνα με την περίσταση.

Η άνω όψη του Sonos Ray περιλαμβάνει τα πλήκτρα για τον έλεγχο της αναπαραγωγής. (φωτό: Electronicanto)
Η άνω όψη του Sonos Ray περιλαμβάνει τα πλήκτρα αφής για τον έλεγχο της αναπαραγωγής. (φωτό: Electronicanto)

Στις επιθυμίες πολλών χρηστών εκτιμούμε ότι θα ήταν μια θύρα HDMI ARC, για τη σύνδεση της τηλεόρασης ή ενός PC ή ενός PC monitor με το Ray. Όπως μαθαίνουμε από τους ανθρώπους της Sonos στην Ελλάδα, η επιλογή της εταιρείας είναι απολύτως συνειδητή, με σκοπό οι είσοδοι που διαθέτει να συμβαδίζουν με τον entry level (για τα δεδομένα της Sonos) χαρακτήρα της ηχομπάρας. Εξάλλου, φορμά υψηλής ανάλυσης όπως το δημοφιλές στους περισσότερο cinefil θεατές Dolby Atmos, δεν υποστηρίζονται από το Ray. 

Επίσης, το Ray δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω Bluetooth – επιλογή της Sonos που θα απασχολήσει τους περισσότερους χρήστες, καθώς το Ray χρησιμοποιείται μόνο σε εσωτερικούς χώρους και εκεί που υπάρχει σύνδεση με το οικιακό δίκτυο (Wi-Fi, Ethernet). Η σύνδεση με το οικιακό δίκτυο είναι πλεόν απλή υπόθεση για όλους σχεδόν, ενώ και ο ήχος που μπορεί να προσφέρει είναι πλουσιότερος, λόγω υψηλότερου bitrate.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αυξόμείωση της στάθμης στο Ray μπορεί να γίνει με το τηλεχειριστήριο IR της τηλεόρασης (σε αντίθεση με άλλα ηχεία της Sonos, δεν υποστηρίζονται από το Ray, RF ή Bluetooth remote controls) και η εκμάθηση γίνεται μέσω του Sonos S2 app.

Πόσο απλό είναι να σχεδιαστεί ένα μικρό, καλό Soundbar; Καθόλου!

Η ανατομία του Sonos Ray φανερώνει την πολυπλοκότητα και τις επιλογές που έχουν γίνει από τη Sonos για να επιτευχθεί ηχητική ευελιξία, υψηλή στάθμη , ικανοποιητική κάλυψη του φάσματος και ένα ιδιότυπου ηχητικό πεδίο στον περιβάλλων ήχο. (φωτό: Sonos)
Η ανατομία του Sonos Ray φανερώνει την πολυπλοκότητα και τις επιλογές που έχουν γίνει από τη Sonos για να επιτευχθεί ηχητική ευελιξία, υψηλή στάθμη , ικανοποιητική κάλυψη του φάσματος και ένα ιδιότυπου ηχητικό πεδίο στον περιβάλλων ήχο. Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε πλήρη ανάλυση. (φωτό: Sonos)

Το Sonos Ray είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα κάτω από την τηλεόραση, πάνω σε ένα έπιπλο, επιτοίχια κάτω από αυτή, ή και σε κάποιο από τα ράφια που συνήθως απαντώνται στα έπιπλα που πάνω τους βρίσκεται μια τηλεόραση. Έτσι και τα τέσσερα μεγάφωνα του Ray είναι front-firing. Επίσης, η Sonos έχει φροντίσει η οπή συντονισμού των χαμηλών συχνοτήτων -το Ray είναι αρχιτεκτονικής Bass Reflex- να είναι front-firing. Την τροφοδοτούν δύο κωνικά midwoofer που είναι κεντρικά τοποθετημένα στην πρόσοψη του Ray, πίσω από την προστατευτική αφαιρούμενη σίτα. Τα midwoofer συνοδεύουν δύο tweeter θόλου, τα οποία βρίσκονται πίσω από δύο κόρνες φόρτισης των υψηλών συχνοτήτων. Τα τέσσερα μεγάφωνα του Ray κινούνται από τέσσερις ενισχυτές τάξης D, οι οποίοι είναι ειδικά ταιριασμένοι για να συμβάλουν στη μέγιστη απόδοση της ηχομπάρας. 

Με τη σχεδιαστική προσέγγιση της Sonos, ο χρήστης έχει την άνεση να επιλέξει την καταλληλότερη θέση για να τοποθετήσει το Ray, με βαση το δικό του χωροταξικό γούστο, ή τη δική του μέγιστη ευκολία. 

Η ηχητική απόδοση του Sonos Ray Soundbar

Το μικρό μέγεθος του Ray δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό του “μεγάλου ήχου” που είναι σε θέση να αναπαράγει. Το Ray είναι σε θέση να αναπαράγει με ικανή ακρίβεια το ηχητικό φάσμα, δεδομένου του τύπου του ως ηχείο. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί από τη Sonos στην καθαρή αναπαραγωγή των διαλόγων, οι οποίοι τείνουν να είναι ακατανόητοι ακόμη και στα ελληνικά σε ορισμένες “λεπτές” σύγχρονες τηλεοράσεις. Αλλά και στην περίπτωση που είναι κατανοητοί, είναι πασιφανές ότι τις περισσότερες φορές, αυτό που ακούμε δεν είναι οι φωνές των ηθοποιών, καθώς αυτές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, στερούνται σώματος και ρεαλιστικότητας. Με το Ray, οι διάλογοι αποκτούν υπόσταση χωρίς, παράλληλα, να χάνονται ανάμεσα στα εφέ ή τη μουσική. Οι χαμηλότερες συχνότητες αποδίδονται με ικανό σώμα για το μέγεθος της ηχομπάρας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χαμηλότερες συχνότητες επηρεάζονται σημαντικά από την τοποθέτηση του Soundbar (του κάθε Soundbar).

Με τιμή μόλις €299, το Ray “εξαφανίζει” τα Soundbar χαμηλού κόστους

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Sonos φαίνεται να μην έχει βάλει κάποιο περιορισμό στην αναπαραγωγή του χαμηλότερου άκρου του φάσματος με κάποιο ψηφιακό υψιπερατό φίλτρο. Αυτή η επιλογή είναι δυνατόν σε ορισμένες -λίγες- περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει το Ray στα όριά του, όταν το πρόγραμμα περιλαμβάνει εφέ με πολύ χαμηλές συχνότητες. 

To Sonos Ray διακρίνεται από δυναμισμό και ταχύτητα στην ηχητική συμπεριφορά του και έτσι δεν θα κομπιάσει όταν κληθεί να αναπαράγει μουσική μέσω του δικτύου ή κάποιο video κλιπ από τη συνδεδεμένη με αυτό τηλεόραση. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το Ray ξεπερνά με ευκολία ηχομπάρες πολλαπλού κόστους κατά τη μουσική αναπαραγωγή με την ατάκα, αλλά και με την καθαρότητα και έκτασή του ψηλά.

Η εικόνα που δημιουργείται είναι σχετικά μικρή σε ό,τι αφορά το έμπροσθεν πεδίο. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την απόδοση του περιβάλλοντος ήχου και των εφέ εκατέρωθεν του ακροατή, το Ray τα καταφέρνει ανέλπιστα καλά για το μέγεθος και το κόστος του, χάρη στη διασπορά των συχνοτήτων των tweeter, αλλά του αριστοτεχνικού “δεσίματος” τους με τα midwoofer. 

Όσοι απαιτούν το κάτι παραπάνω στον περιβάλλων ήχο, για αυτούς θα είναι ευπρόσδεκτη η επέκταση του Ray με τα One SL, σε ρόλο surround ηχείων, ενώ προαιρετικά μπορεί να συνδεθεί (ασύρματα) υπογούφερ της Sonos, αν και αυτές τις κινήσεις θα τις προτείναμε για το Beam.

H Sonos έχει εμπλουτίσει το Ray με ευπροσδεκτες ψηφιακές ευκολίες που είναι πολύτιμες στην καθημερινή πρακτική τηλεθέασης: Το Night mode κάνει δυνατή την ακρόαση όταν άλλοι κοιμούνται στα διπλανά δωμάτια, ή στα διπλανά διαμερίσματα· Το Speech Enhancement κάνει πιο ευδιάκριτους τους διαλόγους, ανάμεσα στα εφέ, ή στο κακογραμμένο κεντρικό κανάλι των διαλόγων· Την τονική ρύθμιση μπάσων και πρίμων· Την επιλογή Loudness. Το TruePlay είναι παρόν, αλλά χρειάζεται το μικρόφωνο ενός iPhone για να λειτουργήσει.

Το Sonos Ray είναι μελετημένο και σχεδιασμένο για να μπορεί να ενσωματώνεται απρόσκοπτα στο ΄χωρο, ακόμη και σε θέσεις που δεν θα τις χαρακτηρίζαμε κλασικές για το σκοπό αυτό. (φωτό: Sonos)
Το Sonos Ray είναι μελετημένο και σχεδιασμένο για να μπορεί να ενσωματώνεται απρόσκοπτα στο χώρο, ακόμη και σε θέσεις που δεν θα τις χαρακτηρίζαμε κλασικές για το σκοπό αυτό. (φωτό: Sonos)

Ένα soundbar για κάθε τηλεοπτική και gaming περίσταση

Το Sonos Ray είναι σε θέση να κάνει να φαίνεται απλή μια πολυσύνθετη και δύσκολη εργασία: Αξιοσημείωτη ηχητική αναβάθμιση κάθε τηλεόρασης, με ευελιξία στην τοποθέτηση και με απλότητα στο set up. Με τιμή μόλις €299, το Ray “εξαφανίζει’ τα Soundbar χαμηλού κόστους, ενώ τοποθετημένο σε ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο, μπορεί να φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση κάμποσα με πολύ υψηλότερο – πολλά από τα οποία μάλιστα δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί του σε τομείς όπως η ατάκα και η ταχύτητα. Το Sonos Ray ίσως είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη αξία που έχει παρουσιάσει η Sonos έως σήμερα – τουλάχιστον από αυτά που έχουμε δοκιμάσει εμείς έως αυτή τη στιγμή. 

Subscribe to our newsletter!

sonos beam gen2 banner
Previous Article

Η Samsung σταματά την παραγωγή οθονών LCD [Updated]

Next Article

Samsung Wallet: Όλα όσα χρειάζεστε για την ψηφιακή ζωή σας, σε ένα μέρος