Sonos Sub Mini – θαύμα χαμηλών συχνοτήτων

Author: No Comments Share:
Sonos Sub Mini review / Sonos Sub Mini in a living room

To Sub Mini είναι το νεότερο και πιο μικρό υπογούφερ της Sonos. Σκοπός του είναι να συνοδεύει ηχητικά την μικρότερη ηχομπάρα της εταιρείας Ray, ή την αμέσως επόμενη στη γκάμα της, Beam, όπως και τα ηχεία One και One SL. 

Με χαρίσματα που σπάνια απαντώνται σε υπογούφερ, το Sonos Sub Mini είναι από τις συσκευές τις οποίες απολαμβάνεις να κάνεις review. Προσφέρει τo πρωτότυπο κυλινδικό σχήμα, το μικρό μέγεθος και την ισχυρή απόδοση, σε λογική τιμή και είναι μια εκ των ων ουκ άνευ προσθήκη στα Sonos Ray, Sonos Beam, Sonos One και Sonos One SL.

Μας άρεσανΘα θέλαμε
+ Άριστη ηχητική ποιότητα
+ Διακριτική εμφάνιση, μικρό μέγεθος
+ Λογική τιμή για αυτά που προσφέρει
+ Άψογο ταίριασμα με το Sonos Ray soundbar
+ Τηλεχειρισμός μέσω του Sonos S2 app
+ Ταιριάζει με φορητά ηχεία και Soundbar της Sonos
+ Πρακτικά ασύρματο – Set-up και λειτουργία μόνο με το καλώδιο ρεύματος
– Η δυνατότητα Trueplay είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές Apple

Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του Sonos Sub Mini

 • Τιμή: €499
 • Διάθεση: Δαμκαλίδης Α.Ε.
 • Τύπος: Υπογούφερ κλειστού τύπου
 • Συνοδό των Sonos Beam, Sonos Ray, Sonos One, Sonos One SL
 • Μεγάφωνα: 2x woofer 6″
 • Ευκολίες (dedicated): Στάθμη αναπαραγωγής, Αναστροφή φάσης (0-180 μοίρες), Trueplay (μέσω συμβατής iOS συσκευής), Join Button
 • Απόκριση συχνότητας: έως 25Hz
 • Συνδέσεις: WiFi (2,4, 5GHz 802.11/b/g/n), Ethernet (10/100)
 • Συμβατότητα: Apple AirPlay 2 (iOS 11.4 και μεταγενέστερα)
 • Διαστάσεις (Διάμετρος x Y): 230 x 305 mm
 • Φινίρισμα: Ματ, Λευκό ή Μαύρο χρώμα
 • Βάρος: 6,35 kg

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Sonos.

sonos sub mini review
To Sub Mini διαθέτει δύο αντικριστά woofer 6″, τα οποία κινούνται από δύο ενισχυτές Class-D. Η διάταξη αυτή των woofer είναι το κλειδί για την εξάλειψη των κραδασμών από το Sub Mini, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. (Sonos)

Κύριο χαρακτηριστικό του Sonos Sub Mini είναι ότι δεν μοιάζει… για sub. Έχει κυλινδρικό σχήμα και διατίθεται σε μαύρο και λευκό χρώμα. Το κυλινδρικό σχήμα του υπογούφερ, εκτός από μοναδική αισθητική έχει πολλαπλούς λειτουργικούς ρόλους, όπως μας αποκάλυψε κατά τη συνομιλία που είχαμε μαζί του ο Brandon Holley, Product Creation Leader, Sonos. Στην ερώτησή μας, πώς εμπνεύστηκαν το κυλινδρικό σχήμα, ο Holley μας ξεκαθάρισε ότι επέλεξαν, αυτός και η ομάδα του, το κυλινδρικό σχήμα, για λόγους αισθητικής, έτσι ώστε το Sub Mini να μπορεί να είναι διακριτικό και να μπορεί να ταιριάξει σε μια ποικιλία χώρων. Καθώς το Sub Mini γίνεται εγγενώς ζευγάρι με την Sonos Ray, την οποία απαντάμε κυρίως σε μικρούς χώρους, όπως υπνοδωμάτια και… εφηβικά υπνοδωμάτια, ο δεύτερος λόγος επιλογής του κυλινδρικού σχήματος είναι να μειώσει το αποτύπωμα επιφανείας του sub, μας είπε ο Holley. 

Επίσης, μας ανέφερε ότι σκοπός τους ήταν εξαρχής να κρατηθεί το κόστος του Sonos Sub Mini χαμηλά, ειδικά σε σχέση με την ποιότητά του, έτσι ώστε να μπορούν περισσότεροι και ευκολότερα να το εντάξουν σε συστήματα με την entry-level (με τα δεδομένα της Sonos) ηχομπάρα Sonos Ray και την Sonos Beam.

To Sub Mini είναι ένα υπογούφερ κλειστού τύπου, με δύο woofer 6 ιντσών,  αντικριστά μεταξύ τους σε μια διάταξη push-push. Με τον τρόπο αυτό, η Sonos καταφέρνει να εξουδετερώνει τις εκατέρωθεν αντίθετες δυνάμεις, εξαλείφοντας τους όποιους κραδασμούς μπορεί να δημιουργεί η αναπαραγωγή του μπάσου.

Τα δύο woofer κινούνται από δύο ενισχυτές τάξης D, ειδικά προσεγμένους στο ταίριασμά τους. H Sonos δεν δίνει την ισχύ τους – και εδώ που τα λέμε, σωστά πράττει, καθώς οι απανταχού παρόντες παντογνώστες θα άρχιζαν να συγκρίνουν watt και να βγάζουν “συμπεράσματα”.

Μέσα από το Sonos S2 app μπορούν να ρυθμιστούν τα μπάσα, τα πρίμα και να ενεργοποιηθεί το Loudness για ολόκληρο το σύστημα Ray/ Sub Mini. Dedicated ρυθμιστικά για το sub είναι η αναστροφή φάσης και η στάθμη του. Από την εμπειρία μας με το Sub Mini εκτιμούμε ότι μάλλον δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ποτέ.

sonos sub mini review
Το μόνο καλώδιο που απαιτείται για τη λειτουργία του το Sub Mini είναι αυτό της τροφοδοσίας ρεύματος. (Sonos)

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του, με βάση και τον χώρο στον οποίο προβλέπεται να τοποθετηθεί, είναι ότι επικοινωνεί με την ηχομπάρα Ray (ή Beam), όπως και με το smartphone σας, μέσω δικτύου, ενσύρματα (Ethernet) ή ασύρματα (Wi-Fi). Πρακτικά, το Sub Mini χρειάζεται ένα μόνο καλώδιο για να λειτουργήσει, αυτό της ηλεκτρικής τροφοδοσίας (εώς ότου, αργά ή γρήγορα, η Sonos καταργήσει και αυτό…).

Μέσα από την περιγραφή της κατασκευής και των λειτουργιών του Sonos Sub Mini φανερώνεται αυτό που μας είπε ο Brandon Holley, αρχικά. Η φιλοσοφία του Sub Mini είναι να μπορεί να αποδίδει ηχητικά και να ενσωματώνεται αισθητικά σε μικρούς ή μεσαίους χώρους και να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, μέσα στα πλαίσια των στάνταρ ποιότητας της Sonos.

Ηχητικές επιδόσεις

Sonos Sub Mini review / Sonos Sub Mini internal parts and structure
Η στιβαρή και απλή κατασκευή είναι μέρος της συνταγής για καλό μπάσο από το Sonos Sub Min. (Sonos)

Το Sonos Sub Mini είναι… ένα ηχητικό θαύμα! Η Sonos έχει καταφέρει να επιτύχει μια σειρά από χαρακτηριστικά που είναι πολύ δύσκολο να ταιριάξουν μεταξύ τους, ενώ ακόμη δυσκολότερο είναι να τα συναντήσει κανείς σε ένα sub. Αυτό που παρατηρήσαμε κατά τις ακροάσεις μας είναι ότι το Sub Mini μπορεί να:

 • Γεμίζει ένα μικρό χώρο με καλά ελεγχόμενο χαμηλό και ικανή έκταση
 • Να προστίθεται και να συμπληρώνει την ηχομπάρα Ray με τρόπο ηχητικά “αόρατο”, χωρίς δηλαδή να φανερώνει την ύπαρξη ή τη θέση του σε κάποιον που δεν το έχει δει
 • Εκτός από έκταση, προσθέτει δυναμισμό στην ηχομπάρα, ανεξάρτητα αν το πρόγραμμα που αναπαράγεται είναι ταινία, video, μουσική, ή τηλεοπτική σειρά.
 • Αποδίδει άψογα με τις default ρυθμίσεις του Sonos S2 app
 • Δεν “μπουμάρει”

Σαν εμπειρία, η προσθήκη του υπογούφερ Sub Mini στην ηχομπάρα Ray είναι ευχάριστη και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Με την προσθήκη του Sub Mini, μουσικές, εφέ ταινιών και άλλοι ήχοι που δεν υπήρχαν πριν, έρχονται στην επιφάνεια εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Εκτιμώ ότι πολλοί λίγοι καθημερινοί, μικροί ή μεσαίοι χώροι, έχουν “ζήσει” τόσο πλούσιο και καλά ελεγχόμενο χαμηλό. Ακόμη και τοποθετημένο σε μια άκρη, δίπλα σε τοίχους και περιτριγυρισμένο με έπιπλα, το Sub Mini μπορεί να διατηρεί τη συμπεριφορά του κόσμια, χωρίς να “λερώνει” το ηχητικό πρόγραμμα.

Το δέσιμο των χαμηλών συχνοτήτων με τις χαμηλομεσαίες και μεσαίες είναι πολύ καλό και δεν φανερώνει τι έχει ανατεθεί σε κάθε ένα από τα δύο ηχεία.

Η ηχητική ένταση μπορεί να ανέβει αρκετά ψηλά, χαρακτηριστικό που θα γοητεύσει τους εφήβους κάθε ηλικίας. Εννοείται φυσικά ότι ο λόγος γίνεται για χώρους που προβλέπονται από τις προδιαγραφές της Sonos για το ζεύγος Ray / Sub Mini.

Επιπλέον, καθώς το Ray αποφορτίζεται από τις χαμηλές συχνότητες, η εικόνα που δημιουργεί είναι περισσότερο παραστατική και πιο ακριβής και σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκταση του Sub Mini χαμηλά, αλλά και με την ηχητική ομοιγένεια με την ηχομπάρα, οδηγούμαστε σε ένα εντυπωσιακό αποτέλσμα σε σχέση με πριν. Εννοείται, ότι μετά από αυτή την ηχητική συμπεριφορά, δεν υπάρχει επιστροφή στο “μόνο” Soundbar, ποσώ δε μάλλον στο “μόνο” TV. Ειδικά το τελευταίο είναι κάτι το αδιανόητο για όποιον έχει ακούσει τον συνδυασμό Sonos Ray / Sonos Sub Mini.

Στην ερώτησή μας, αν δύο Sub Mini θα μπορούσαν να καλύψουν έναν μεγαλύτερο χώρο και να συνοδεύσουν μια μεγαλύτερη ηχομπάρα της Sonos, η απάντηση του Brandon Holley ήταν αρνητική, καθώς δεν προβλέπεται τέτοιο setup.

Να αγοράσω το Sonos Sub Mini;

Sonos sub Mini με κυλινδρικό σχήμα, σε λευκό ή μαύρο χρώμα
(Sonos)

Αν έχετε στην κατοχή σας ήδη έστω μια συσκευή της Sonos, δεν θα μπείτε καν στον κόπο να θέσετε το ερώτημα του μεσότιτλου. Το Sub Mini είναι μια ακόμη γνήσια συσκευή Sonos – φορέας της ποιότητας κατασκευής, της λειτουργικότητας και των επιδόσεων που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα της εταιρείας.

Επιπλέον, το Sub Mini παρουσιάζει ένα δυσεύρετο μπουκέτο χαρακτηριστικών, όπως τη διακριτική εμφάνιση, την ευελιξία στην τοποθέτηση διατηρώντας εν πολλοίς σταθερή την ηχητική του συμπεριφορά. 

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη την τιμή του, καθώς κάτω από τα 499€ που κοστίζει το Sonos Sub Mini επικρατεί μάλλον χάος τονικής αβεβαιότητας, στο ήχο τηλεοράσεων και υπολογιστών.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

“Γηπεδική ατμόσφαιρα” υπόσχονται τα Creative Soundbars

Next Article

Η Samsung παρουσιάζει το SmartThings Matter