IFA 2017 – Επιχειρηματική Ανασκόπηση

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Με τα IFA Global Markets 2017 και IFA Next 2017 η IFA απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιχειρήσεις, κατασκευαστές και Start-ups. (φωτό: Messe Berlin)

Συγκεντρώσαμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τον επαγγελματία στην επιχειρηματική ανασκόπηση της IFA 2017. Επίσης, παρουσιάζουμε το IFA Global Markets 2017 και το IFA Next .

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η IFA 2017 ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση από κάθε άποψη. Οι διοργανωτές κρατούν την έκθεση, που έχει διάρκεια ζωής κάτι λιγότερο από έναν αιώνα, επίκαιρη εμπλουτίζοντας και επεκτείνοντάς την συνεχώς. Αυτό γίνεται με προσοχή, προς νέους τομείς ενδιαφέροντος, οι οποίοι έχουν σχέση με το τεχνολογικό επιχειρείν.  Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κοινού, αλλά και της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Η IFA 2017 συγκέντρωσε περισσότερους από 253.000 επισκέπτες στο Βερολίνο στις 6 ημέρες της διάρκειάς της, 1-6 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από το 50% των εμπορικών επισκεπτών στην IFA 2017 προέρχονταν από αγορές εκτός Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παραγγελίες που δόθηκαν στο πλαίσιο της IFA 2017, ξεπέρασαν τα €4,7 δισ., σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών. Οι 1.805 συμμετέχοντες στην IFA 2017 εξέθεσαν τα προϊόντα τους στον, εκτεταμένο τα τελευταία χρόνια, χώρο της Messe Berlin καταλαμβάνοντας συνολικά 159.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η έκθεση της IFA είναι ένας παραδοσιακός χώρος συνάντησης των εμπλεκομένων στη βιομηχανία των καταναλωτικών ηλεκτρονικών –Consumer Electronics– από το 1924. Από το 2005 στην IFA παρουσιάζονται και λευκές συσκευές –Home Appliances-, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, για τους συμμετέχοντες και διοργανωτές. Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν οι παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της IFA, το IFA Global Markets 2017 και το IFA Next 2017.

IFA Global Markets 2017

To IFA Global Markets 2017 έφερε εμπορικό κόσμο και κατασκευαστές σε επαφή με OEMs, OMDs (φωτό: Messe Berlin)
To IFA Global Markets 2017 έφερε εμπορικό κόσμο και κατασκευαστές σε επαφή με OEMs, OMDs (φωτό: Messe Berlin)

Στη δεύτερή του χρονιά, το IFA Global Markets ήταν σχεδόν διπλάσιο, σε σχέση με το μέγεθος της περσινής διοργάνωσης και οι θέσεις συμμετοχής σε αυτό ήταν πλήρως δεσμευμένες. Το event έλαβε χώρα σε ξεχωριστό χώρο, από αυτόν της έκθεσης, στο Station Berlin. Το IFA Global Markets είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή επιχειρήσεις από τη διεθνή αγορά με OEMs και ODMs. Δε χρειάζεται, πιστεύουμε, να αναλύσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους συμμετέχοντες μέσα από αυτές τις επαφές, σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Όσοι επιχειρούν σε τομείς με τεχνολογίες που τώρα αναπτύσσονται -το Internet of Things, η ρομποτική, τα drone, η Εικονική Πραγματικότητα-VR, τα Wearable, το Smart Home- έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με άμεσο τρόπο τις δυνατότητες που υπάρχουν, να διερευνήσουν το επιχειρηματικό και κατασκευαστικό τοπίο, αλλά και να συζητήσουν, ενδεχομένως, για πιθανές λύσεις on-demand. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για όσους δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στους τομείς των κλασικών καταναλωτικών ηλεκτρονικών και των οικιακών συσκευών – TV, Αudio, smartphone και μικρές οικιακές συσκευές.

Είναι σαφές, πιστεύουμε, ότι η gfu, η διοργανώτρια εταιρεία της IFA προσθέτει στο μείγμα νέες ιδέες εμπλουτίζοντας την κλασική έκθεση με νέους θεματικούς τομείς. Η IFA, σταδιακά, έχει αρχίσει να σχηματοποιεί και να ενισχύει περαιτέρω το εμπορικό και επιχειρηματικό μέρος της έκθεσης, παράλληλα με την κύρια θεματολογία των καταναλωτικών αγαθών. Με τον τρόπο αυτό, η IFA μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί, με τη σειρά της και σιγά-σιγά, ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων σε εμπορικό επίπεδο και στο επίπεδο των κατασκευαστών. Η IFA αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο καταναλωτικό show στην Ευρώπη. Μπορεί μεσοπρόθεσμα να αρχίσει να διεκδικεί άλλους παρόμοιους τίτλους πέρα από το καταναλωτικό επίπεδο. Τo IFA Glοbal Markets 2017 και το IFA Next 2017 που ακολουθεί, δίνουν μια πρόγευση.

 IFA Next 2017

Φορείς επιχειρηματικών ιδεών, Start-ups και επενδυτές συναντώνται στο IFA Next. (φωτό: Messe Berlin)
Φορείς επιχειρηματικών ιδεών, Start-ups και επενδυτές συναντώνται στο IFA Next. (φωτό: Messe Berlin)

Το IFA Next δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει και να τονώσει το επιχειρηματικό κλίμα σε επίπεδο εταιρειών Start-up. Στο ντεμπούτο του IFA Next, στην IFA 2017, συμμετείχαν περισσότερες από 130 Start-ups, 70 εταιρείες, όπως, επίσης, συνασπισμοί κατασκευαστών και ερευνητικά κέντρα. Το IFA Next, βοηθούμενο από το layout του χώρου, αλλά και από την τοποθέτησή του κοντά στις αίθουσες των keynote και των συνεδρίων, μπορεί να εξελιχθεί -φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη- σε μια σπουδαία αγορά ιδεών, ένα πολύ καλό σημείο συνάντησης των επενδυτών με νέους επιχειρηματίες.

 

Η IFA 2018 θα διεξαχθεί 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου.

Μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα για την IFA 2017 στο Electronicanto

Διαβάστε την ανασκόπηση της IFA 2017 και τις τάσεις που αναδεικνύει

Previous Article

IFA 2017 report – οι τάσεις στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά

Next Article

“Σκληρή” και αδιάβροχη compact φωτογραφική Sony DSC-RX0