IFA 2017 report – οι τάσεις στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
IFA 2017 (φωτό: Messe Berlin)

Η IFA 2017  ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου με σημαντική επιτυχία. Για ακόμη μια φορά, η έκθεση της IFA μας δίνει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό που θα ζήσουμε ως χρήστες συσκευών τεχνολογίας τους επόμενους μήνες.

Κατά παράδοση, η IFΑ είναι ένα event το οποίο μας δίνει μια καλή εικόνα για το ποιες είναι οι τάσεις της τεχνολογίας. Οι κατασκευαστές προτιμούν να παρουσιάζουν νέα μοντέλα συσκευών, άλλα αναμενόμενα και άλλα όχι, όπως επίσης να κάνουν σημαντικές ανακοινώσεις. Από αυτά που διαδραματίστηκαν στο Βερολίνο, 1-6 Σεπτεμβρίου, ξεχωρίσαμε τα περισσότερο ενδιαφέροντα.

Η εικόνα στο επίκεντρο στην IFA 2017

Η LG παρουσίασε στην IFA 2017 LCD με Nano Cell και τη νέα σειρά OLED TV Signature W. (φωτό: Messe Berlin)
Η LG επέδειξε στην IFA 2017 LCD TV με Nano Cell και τη νέα σειρά OLED TV, Signature W. (φωτό: Messe Berlin)

Ξεκινώντας από τις σημαντικότερες τάσεις, διαπιστώνουμε ότι την παράσταση κλέβει πάλι, μετά από χρόνια, η αντιπαράθεση για την εικόνα . Πλέον, έχουμε ξεφύγει από τη διαμάχη για τη μεγαλύτερη τηλεόραση – και μάλιστα χωρίς αιτία, καθώς, μέχρι πρότινος, το υλικό 4Κ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο ή αδιάφορο. Στο κέντρο του πεδίου αντιπαράθεσης είναι οι τεχνολογίες που οδηγούν στην καλύτερη ποιότητα εικόνας. Βασικοί αντίπαλοι, οι δύο μεγάλες κορεατικές εταιρείες, η LG και η Samsung, η κάθε μία με το δικό της οπλοστάσιο. Ποια τεχνολογία εικόνας δίνει καλύτερη εικόνα, OLED ή LCD με χρήση Quantum Dot; Και, πoιο φορμά HDR είναι καλύτερο, και ποιο το περισσότερο συμφέρον, για να μπει στα σαλόνια των καταναλωτών;

H Samsung παρουσίασε στην IFA 2017 γκάμα 14 QLED TV. (φωτό: Messe Berlin)
H Samsung παρουσίασε στην IFA 2017 γκάμα 14 QLED TV. (φωτό: Messe Berlin)

Οι Samsung, Panasonic και 20th Century Fox ανακοίνωσαν ότι θα είναι σύμμαχοι σε αυτό τον πόλεμο των φορμά, απέναντι κυρίως στην LG. Στο στρατόπεδο της LG βρίσκονται, ανάμεσα σε άλλους, η Technicolor και φυσικά η Dolby. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τη στάση της UHD Alliance στον τομέα. Η UHD Alliance αποφάσισε να επεκτείνει τις πιστοποιήσεις στα Desktop PC και Media player, αλλά και να εκπαιδεύσει κοινό και πωλητές στις τεχνολογίες που καθορίζουν την ποιότητα UHD HDR.

Σε ότι αφορά τη βιντεοπροβολή, η Sony παρουσίασε τρεις νέους βιντεοπροβολείς για Home Cinema, με native 4K SXRD panel. Στον αντίποδα, η Epson παρουσίασε βιντεοπροβολέα laser για να αντικαταστήσει τις τηλεοράσεις. Η Hisense συνδυάζει τηλεόραση και προβολέα με τη Laser TV 100″. 

H Sony ανακοίνωσε τιμή για την OLED A1 77", όπως και τρεις προβολείς Home Cinema. (φωτό: Messe Berlin)
H Sony ανακοίνωσε τιμή για την OLED A1 77″, όπως και τρεις βιντεοπροβολείς Home Cinema. (φωτό: Messe Berlin)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Έρχεται στα κινητά με αφετηρία την ΙFA 2017

Στις συσκευές κινητών, το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο, καθώς η Samsung είχε παρουσιάσει προηγουμένως το Note8, ενώ η Apple, κατά παράδοση απευθύνεται σε ένα δικό της κοινό.

Ενδιαφέρουσες συσκευές παρουσιάστηκαν από την LG και τη Sony, λόγω των καμερών που ενσωματώνουν. Η πρώτη παρουσίασε το πρώτο κινητό με γυάλινο φακό στη φωτογραφική μηχανή, ενώ η δεύτερη ενσωμάτωσε για πρώτη φορά σε κινητό, κάμερα με δυνατότητα 3D scanning. Σε επίπεδο ανακοινώσεων, η Huawei ξεχωρίζει με την πρόκληση που αναλαμβάνει να φέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο κοντά από ποτέ στην καθημερινή ζωή.

O Kirin 970 είναι ο πρώτος CPU για κινητά που ενσωματώνει επεξεργαστικό κύκλωμα Τεχνητής Νοημοσύνης (φωτό: Huawei)
Kirin 970, η πρώτη CPU για κινητά που ενσωματώνει επεξεργαστικό κύκλωμα Τεχνητής Νοημοσύνης (φωτό: Huawei)

IFA 2017 – Home, αλλά πόσο Smart;

Σε ό,τι αφορά το Smart Home, οι παρουσιάσεις ήταν πολλές και ασύμβατες μεταξύ τους. Ξεχωρίζει αυτή της TP-Link που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα προσφέροντας αξιοσέβαστη συμβατότητα με την υιοθέτηση πολλαπλών πρωτοκόλλων επικοινωνίας από το νέο router που παρουσίασε και το οποίο έχει και ρόλο κόμβου επικοινωνίας. Την επικοινωνία των συσκευών μεταξύ τους σε ένα οικιακό δίκτυο επιχειρεί να διευκολύνει για ακόμη μία φορά η devolo ανεβάζοντας ταχύτητα (διαμεταγωγής δεδομένων).

Κοινός στόχος, για σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους κατασκευαστές, είναι το ποιοτικό και απερίσπαστο video streaming, τομέας που δραστηριοποιήθηκε έντονα στην IFA 2017 η D-Link. Από τα διάφορα έξυπνα ηχεία που παρουσιάστηκαν από πολλούς κατασκευαστές, ξεχωρίσαμε αυτό της Panasonic. Από ό,τι φαίνεται, ο τομέας αυτός δείχνει να είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπορικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται εντός των τειχών, στην πραγματικότητα δηλαδή, όπου αναμένουμε να δούμε κατά πόσο η ελληνική αγορά – ξεκινώντας από τις εταιρείες και τα καταστήματα, για να καταλήξουμε στον καταναλωτή – μπορεί να ζήσει στο σφυγμό της IFA 2017.

Κατά τη γνώμη μας, η IFA 2017 ήταν από τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην ιστορία του θεσμού τα τελευταία χρόνια.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα άρθρα για την IFA 2017 στο Electronicanto. Αν είστε επαγγελματίας, ή νέος επιχειρηματίας, πιστεύουμε ότι θα σας ενδιαφέρει η επιχειρηματική ανασκόπηση της IFA 2017. 

Η IFA 2018 θα διεξαχθεί 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου.

Previous Article

400GB SanDisk Ultra microSDXC – η μεγαλύτερη «μικρή» παγκοσμίως

Next Article

IFA 2017 – Επιχειρηματική Ανασκόπηση