Google Arts and Culture: “Ο πολιτισμός που ενώνει την Ευρώπη”

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Με αφορμή την εκδήλωση «Ο πολιτισμός που ενώνει την Ευρώπη» του Google Arts and Culture και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αναδημοσιεύουμε τo σχετικό blogspot και προτείνουμε.

To Google Arts & Culture είναι η πλατφόρμα πολιτισμού της Google, η οποία φέρνει κοντά στον καθένα που είναι συδεδεμένος στο Διαδίκτυο περισσότερα από 1.500 μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο. Η εφαρμογή Google Arts & Culture διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο τόσο σε iOS όσο και σε Android.

Σκοπός του Google Arts & Culture είναι διπλός. Πρώτον, κάνει την τέχνη και τον πολιτισμό προσβάσιμα σε όλους, όπου κι αν βρίσκονται. Δεύτερον, αποσκοπεί να είναι εταίρος καινοτομίας στους πολιτιστικούς φορείς. Η πλατφόρμα Google Arts & Culture συνεργάζεται με πολιτιστικές οργανώσεις για να τις βοηθά να μοιράζονται και να διαφυλάσσουν το πολιτιστικό περιεχόμενο και να δημιουργούν συναρπαστικές πολιτιστικές εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για το τι είναι το Google Arts & Culture στην επόμενη σελίδα του παρόντος άρθρου.

Η δική μας πρόταση προς τo Google Art & Culture είναι, να συμβάλει με το κύρος και την επιρροή του στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο μουσείο της Ακρόπολής, τα οποία τώρα βρίσκονται στο Μουσείο του Λονδίνου. Η ενδεχόμενη συνεισφορά του Google Arts & Culture σε αυτό το ηθικά και ιστορικά δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, θα προάγει τον πολιτισμό, τον οποίο υπηρετεί ο οργανισμός Google Art & Culture, ενώ η ενδεχόμενη συμβολή του θα αναγνωριστεί από το σύνολο της παγκόμιας πολιτισμικής κοινότητας, στην οποία, εν δυνάμει, ανήκει το σύνολο της ανθρωπότητας.

H εκδήλωση του Google Arts and Culture και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ο πολιτισμός που ενώνει την Ευρώπη» στην Αθήνα έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Χρονιά Πολιστιστικής Κληρονομιάς – European Year of Cultural Heritage.

εκδήλωση «Ο πολιτισμός που ενώνει την Ευρώπη» του Google Arts and Culture και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα
Εικόνα από την εκδήλωση του Google Arts and Culture και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Οκτώβριος 2018. (φωτό: Google)

Ακολουθεί το μεταφρασμένο στα ελληνικά το blogpost του Simon Delacroix, Διευθυντή Προγράμματος Google Arts and Culture.

Ο πολιτισμός που ενώνει την Ευρώπη

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος
Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Google Country Manager for Greece, Bulgaria, Cyprus & Malta. (φωτό: Google)

H Γιορτή της Μπύρας, τα ψηλά τακούνια ή τα φύλλα τσαγιού – αλήθεια, οι Ευρωπαίοι διασκεδάζουν, ντύνονται ή αντιμετωπίζουν το μέλλον με τον ίδιο τρόπο; Ποια είναι τα κοινά τους χόμπι, οι κοινές γιορτές και πεποιθήσεις;

 Το Google Arts & Culture ήταν ανέκαθεν εστιασμένο στο να καταστήσει τον πολιτισμό προσβάσιμο στους ανθρώπους όλου του κόσμου. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε συνεργαστεί με εκατοντάδες ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς, με στόχο να φέρουμε την κληρονομιά τους στο διαδίκτυο. Για να γιορτάσουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς συγκεντρώσαμε συλλογές από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο – από κλασικά αριστουργήματα έως εμβληματικά μνημεία και παραδοσιακές φορεσιές. Η φετινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει την ευρωπαϊκή κληρονομιά και γιορτάζει τους πολιτισμούς ολόκληρης της ηπείρου.

 

Μυρσίνη Ζορμπά
Η Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού. (φωτό: Google)

Μαζί δημιουργήσαμε το The culture that connects us («O πολιτισμός που μας ενώνει») – μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία που επιτρέπει σε όλους να περιηγηθούν στην ιστορία αιώνων ευρωπαϊκής τέχνης και πολιτισμού, δίνοντας έμφαση σε ιστορίες, αριστουργήματα και τοποθεσίες που μας ενώνουν πέρα ​​από εθνικές διαφορές.

 Ο κ. Tibor Navracsics, Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, δήλωσε: “Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 είναι μια γιορτή που έχει ήδη κυριεύσει τη φαντασία περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 36 χώρες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχει λάβει τέτοια υποστήριξη, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να βιώσουν από κοινού την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. (φωτό: Google)

Ελπίζω ότι η σημερινή παρουσίαση του βίντεο και της σελίδας του project θα εμπνεύσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους – ειδικά τους νέους – να διαφυλάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την χρησιμοποιήσουν ως βάση για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Εξάλλου, το μέλλον της κοινής κληρονομιάς μας βρίσκεται στα χέρια των νεότερων γενεών, δεδομένου ότι αυτές είναι οι φύλακες αυτού του εξαιρετικού και αναντικατάστατου πλούτου».

Τα διαδικτυακά εκθέματα, που προέρχονται από περισσότερα από 800 πολιτιστικούς φορείς, καθώς και πάνω από 2.900 έργα τέχνης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης και 1.000 εμβληματικές τοποθεσίες που έχουν καταγραφεί στο Street view, αποτελούν ένα ανοιχτό παράθυρο προς την ποικιλομορφία και τον πλούτο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Anna Isola
Η Anna Isola, Γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ για τον πολιτισμό, τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. (φωτό: Google)

Πρόκειται για εκθέματα που αποκαλύπτουν συναρπαστικές ιστορίες σχετικά με φεστιβάλ street art, μαντικές τέχνες, αλλά και το ρόλο του φαγητού στην ιστορία της τέχνης. Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερους Έλληνες θεούς, το πιο διάσημο φιλί του κόσμου από την Αυστρία και την Αίθουσα Κατόπτρων στις Βερσαλλίες.

Η έκθεση δεν αποτελεί απλώς μια οπτική εμπειρία. Προσκαλέσαμε εφτά ευρωπαίους δημιουργούς του YouTube να αναζητήσουν ήχους που εκφράζουν τον δικό τους πολιτισμό και τη δική τους κληρονομιά. Ο Πολωνός Krzysztof Gonciarz έφερε τους κλασικούς ήχους των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ η Jonna Jinton από τη Σουηδία παρουσίασε μια μαγευτική αναπαράσταση από τους ήχους με τους οποίους οι βοσκοί καλούν το κοπάδι.

Amit Sood, Director of Google Arts & Culture. (φωτό: Google)

Ο ήχος του φελλού ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί και το δάγκωμα του τραγανού ψωμιού ήρθε από το Γαλλικό Revues du Monde ενώ ο Cane Secco συγκέντρωσε τους ήχους της πολύβουης Ιταλικής Piazza di Trevi. Συνδυάσαμε αυτή τη συλλογή ήχων για να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μουσικό κομμάτι που ενσωματώνει τον «ήχο της Ευρώπης».

 Είμαστε περήφανοι που συνεργαστήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας για να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή κληρονομιά και να γιορτάσουμε τους διαφορετικούς πολιτισμούς που ανθίζουν σήμερα στην Ευρώπη. Βρείτε τους δικούς σας συνδέσμους κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο g.co/europeforculture.

Ο Laurent Gaveau, Head of Google Arts and Culture lab in Paris με τους ευρωπαίους δημιουργούς του YouTube.
Ο Laurent Gaveau, Head of Google Arts and Culture lab in Paris με τους ευρωπαίους δημιουργούς του YouTube. (φωτό: Google)

Previous Article

Κλήρωση από την HMD και το Electronicanto σε Facebook και Instagram

Next Article

90 χρόνια Motorola