CES 2019: Τι θα δούμε από τις LG, Samsung, Sony

Author: No Comments Share:
ces logo 750x440

CES 2019: 8K OLED TV από τη Samsung και 8K LCD TV από την LG και κάμερες 8Κ από τη Sony. Θα επαληθευτούν οι προβλέψεις;

CES 2019:  Θα είναι, άραγε, η περισσότερο ενδιαφέρουσα έκθεση των τελευταίων ετών; Θα είναι η CES 2019 το εφαλτήριο για το 8K; Θα παρουσιαστούν στη CES 2019 συσκευές καταγραφής και απεικόνισης 8K με άμεσο ενδιαφέρον για τον καταναλωτή; Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το Electronicanto, θα γνωρίζετε ήδη ότι οι σημαντικότεροι – για τη χώρα μας, τουλάχιστον – από τους κατασκευαστές στη απεικόνιση δείχνουν να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, για το τι θα δούμε στη CES 2019. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα, όπου οι ενημέρωση γίνεται μέσω συστηματικών ανεπίσημων διαρροών και προώθησης μέσω blogs, στα κλασικά ηλεκτρονικά, η ενημέρωση γίνεται με σποραδικές, αλλά επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών του κλάδου προς τα μέσα ενημέρωσης. Μέσα από αυτό το δίκτυο, στο Electronicanto έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εικόνα, τις οποίες πιθανολογούμε να δούμε ως επίσημες ανακοινώσεις κατά την CES 2019.

lg oled canyon ces 2018
To LG OLED Canyon στη CES 2018. (φωτό: LG)

H CES 2019 θα λάβει χώρα 8-11 Ιανουαρίου 2019, στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η σημαντικότερη έκθεση τεχνολογίας που λαμβάνει χώρα στον δυτικό κόσμο, αλλά και πιθανόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη CES 2019 θα δούμε σε τίτλους όλα όσα θα μας απασχολήσουν τεχνολογικά μέσα στο 2019. Πολλά από αυτά θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ή, έστω, έως το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, η CES 2019 κράτα το ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές εξελίξεις σε υψηλό επίπεδο. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι μπορούμε να αναμένουμε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην εικόνα – καταγραφή και απεικόνιση – στη CES 2019.

8K OLED από την LG στη CES 2019

Το 8Κ αναμένεται να είναι το θέμα που θα συζητηθεί περισσότερο στη CES 2019. Από την περσινή CES η LG έδειξε τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την ανάλυση 8Κ, καθώς η LG Display, παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως οθόνη OLED 8K 88″. Η εξέλιξη για την LG δεν σταμάτησε εκεί, και στην IFA 2018 παρουσίασε πρωτότυπο 8K OLED TV. H πρωτότυπη 8K OLED TV της LG, ήταν στη διαγώνιο των 88″, όπως άλλωστε και η οθόνη της LG Display που είδαμε στη CES της περασμένης χρονιάς. Στη CES 2019 αναμένουμε να δούμε πρωτότυπα εμπορικών μοντέλων 8K OLED TV από την LG. Ανώτατο στέλεχος της LG Display, έχει δηλώσει ότι η μαζική παραγωγή 8K OLED πάνελ προβλέπεται να ξεκινήσει Μάιο 2019.

lg 8k oled tv ifa 2018
Η πρώτη σχεδιασμένη για εμπορική διάθεση 8K OLED TV παρουσιάστηκε στην IFA 2018 από την LG. (φωτό: LG)

Εξάλλου, δεν αποκλείεται η LG να δείξει πρωτότυπα 8Κ Super UHD TV, με δεδομένο ότι η παραγωγή 8K LCD πάνελ από την LG Display αναμένεται να ξεκινήσει μέσα δεύτερο εξάμηνο του 2019. Κρατήστε επίσης ότι, μπορεί να δούμε από την LG smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη, τεχνολογία την οποία η εταιρία αναπτύσσει χρόνια τώρα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στην προηγούμενη CES είδαμε οθόνη rollable 4Κ OLED από την LG, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην παρουσίαση της πρώτης Rollable 4K OLED TV για οικιακή χρήση στη CES 2019.

LG a9 processor
LG α9 processor (φωτό: LG)

Τέλος, η LG αναμένεται να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του επεξεργαστή α9 (alpha9 2nd-gen), με στόχο να δώσει ώθηση στην επεξεργασία εικόνας, σε επίπεδα υψηλότερα αυτά που επιτυγχάνει ο α9 πρώτης γενιάς.

Samsung και 8K στην CES 2019

Φυσικά, τις εξελίξεις στο φαίνεται ότι τις κινεί η Samsung τα τελευταία χρόνια. ‘Ηδη η εταιρία διαθέτει στην αγορά την πρώτη QLED 8K, η οποία είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας. Πρόσφατα, είδαμε από κοντά την 8Κ TV της Samsung στην έκθεση Hxos Eikona Show 2018, στην Αθήνα.

Το ότι η Samsung αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα μοντέλα 8K QLED TV στη CES 2019 είναι μάλλον βέβαιο. Αυτό που αναμένεται όμως με αυξημένο ενδιαφέρον είναι κάποιο πρωτότυπο QD-OLED TV. Με την τεχνολογία QD-OLED, η Samsung προβλέπεται να επιχειρήσει την ανάσχεση κυριαρχίας της LG στην τεχνολογία OLED. Για να το επιτύχει αυτό, συνδυάζει τη δική της τεχνολογία με χρήση Quantum Dot και OLED πάνελ. Φυσικά, η OLED TV της Samsung αναμένεται να είναι 8Κ.

samsung oled tv qd-oled
Samsung OLED TV (φωτό: Samsung)

Επίσης, δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν από τη Samsung πληροφορίες για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στο πάνελ του αναδιπλούμενου smartphone, για το οποίο έχει προϊδεάσει στο πλαίσιο του Samsung Developer Conference 2018.

Η Samsung αναμένεται να επιδείξει τεχνολογίες απεικόνισης σχετικές με το Digital Signage στη CES 2019, όπως διάφανες οθόνες.

the wall microled 146"
The Wall MicroLED TV (φωτό: Samsung)

Τέλος, συνέχεια αναμένεται να δώσει η Samsung στις ενημερώσεις σχετικές με τα προϊόντα απεικόνισης MicroLED με τις The Wall Luxury για χρήση στο σπίτι.

 Sony στη CES 2019: Ευρεία γκάμα προϊόντων για την εικόνα

H Sony παρουσίασε μέσα στο 2018 τη σειρά Master TV με προηγμένες λειτουργίες αυτόματου calibration, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η πρόσκληση τεχνικού για αυτή την εργασία. Μάλιστα, είδαμε τις AF8 OLED, AF8 OLED και ZF9 LCD TVs στην έκθεση Hxos Eikona Show 2018, μια κίνηση που είναι ένα βήμα για την εξωστρέφεια της εταιρίας, προς τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον για τη χώρα μας.

hxos eikona show 2018 sony oled af8 af9
Οι Sony AF8 και AF9 OLED TV. (φωτό: Electronicanto)

Στη CES 2019, η Sony αναμένεται να εστιάσει στο 8K με όλες τις δυνάμεις, παρουσιάζοντας προϊόντα από το σύνολο της γκάμας της που σχετίζονται με την εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του sonyalpharumors.com, η Sony θα ανακοινώσει προϊόντα στα εξής πεδία:

  • 8K Television/CLEDIS
  • 8K Laser projector
  • 8K camera/camcorder
  • 8K postprocessing platform

 Σε ό,τι αφορά τις τηλεοράσεις 8K, η εμπλοκή της Sony είναι σχεδόν αυτονόητη, προκειμένου να παραμείνει εντός ρυθμού, τον οποίο αυτή τη στιγμή θέτουν οι LG και Samsung. Με δεδομένο ότι η μαζική παραγωγή 8K OLED και 8K LCD πάνελ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2019, είναι λογικό η Sony να εμπλακεί με τη σειρά της.

Όμως, η εταιρία, αναμένεται να παρουσιάσει κάμερες καταγραφής video 8K, με δύο στόχους. Ο ένας είναι μια απάντηση με νόημα στις Canon και Nikon, οι οποίες παρουσίασαν πρόσφατα τα δικά τους συστήματα Full frame Mirrorless μηχανών EOS R και Z System, αντίστοιχα. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι κινούνται σε βιομηχανικό επίπεδο με την παρουσίαση του εντυπωσιακού σε προδιαγραφές αισθητήρα πλήρους καρέ τον προηγούμενο μήνα, με δυνατότητα λήψης 8K, ανάμεσα σε άλλα.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Sony είναι κατασκευαστής επαγγελματικών συστημάτων εικόνας, και η διάθεση από την πλευράς της ολοκληρωμένου οικοσυστήματος 8Κ είναι αυτονόητη.

Θυμίζουμε σχετικά ότι πρόσφατα, ξεκίνησε η εκπομπή του πρώτου σε παγκόσμιο επίπεδο καναλιού 8K στην Ιαπωνία. Οι μεταδόσεις 8Κ θα κορυφωθούν με την κάλυψη σε 8K των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του 2020 που θα λάβουν χώρα στο Τόκιο.

8K: Στον "αέρα" το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι
Επεξηγηματικό γράφημα της NHK για τα πλεονεκτήματα της ανάλυσης 8Κ έναντι στο 2Κ και 4Κ. (φωτό: NHK)

Previous Article

Εορταστικές προσφορές από τη WIND

Next Article

LG Sound bars και εμπειρία gaming με Dolby Atmos