Τεχνολογία Nano Cell: τι είναι και πώς λειτουργεί στις LED/LCD TV

Author: Share:
Nano Cell Display vs Conventional (LG 2017)

Με την έλευση των OLED TV, οι κλασικές LCD TV φαίνεται να χάνουν διά παντός τη μάχη στο πεδίο της ποιότητας της εικόνας. Είναι αυτό τελεσίδικο; Μπορούν τεχνολογίες, όπως η Nano Cell, να ξαναδώσουν στις LED/LCD TV ένα μέρος, τουλάχιστον, από την αίγλη τους;

Για την υπεροχή των OLED TV έναντι των LCD TV σε συγκεκριμένες παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα της εικόνας δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο κορεσμός των χρωμάτων και η απόδοση του μαύρου που προέρχονται από την ικανότητα dimming του OLED panel σε επίπεδο pixel δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαράθεση. Όμως, οι LCD TV έχουν ένα πλεονέκτημα το οποίο, δεδομένων των περιστάσεων, δείχνει να είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Οι LCD TV είναι σήμερα πολύ πιο οικονομικές από τις OLED TV. Το ζητούμενο είναι, αν σε αυτό το αδιαμφισβήτητο, οικονομοτεχνικής υφής, πλεονέκτημα, οι κατασκευαστές των LCD TV καταφέρουν να επενδύσουν και με ποιο τρόπο. Η απάντηση είναι απλή: Με τη βελτίωση στην εικόνα της τεχνολογίας LCD. Έτσι, οι τηλεοράσεις που είναι βασισμένες στην τεχνολογία LCD να μπορούν να είναι επιλογή για τον χρήστη εκείνον που έχει το κριτήριο να θέτει ποιοτικό πλαφόν για την εικόνα που παρακολουθεί. Το εν λόγω εγχείρημα υλοποιείται από την LG με τη χρήση της τεχνολογίας Nano Cell, με την αρχή να γίνεται με επιλεγμένα μοντέλα στη γκάμα της εταιρείας για το 2017.

Nano Cell και LCD TV

Τι είναι η τεχνολογία Nano Cell και με ποιο τρόπο μπορεί να οδηγήσει τις LCD ΤV να αποδίδουν καλύτερη εικόνα; H τεχνολογία Nano Cell απαντάται στην τρίτη γενιά 4K TV της LG με πάνελ LCD, οι οποίες είναι εμπορικά γνωστές ως LG SUPER UHD TV. H LG είναι σαφής σε ό,τι αφορά τη θετική επίδραση που επιφέρει η χρήση της τεχνολογίας Nano Cell στις SUPER UHD TV: Προάγει τη χρωματική ακρίβεια με αποτέλεσμα την απεικόνιση περισσότερων αποχρώσεων, συμπεριφορά που είναι στη διάθεση του θεατή για ευρύτερη γωνία θέασης, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις απλές LCD TV, που δεν είναι εξοπλισμένες με Nano Cell. H LG λέει ότι, η χρωματική ομοιογένεια των SUPER UHD TV με Nano Cell είναι σταθερή για γωνία 60 μοιρών εκατέρωθεν του κάθετου επιπέδου θέασης.

Τα Nano Cell είναι μικροσκοπικά σωματίδια με διάμετρο τάξης ενός νανόμετρου. Τα σωματίδια Nano Cell έχουν, στην πράξη, το ρόλο φίλτρου για τον οπίσθιο φωτισμό LED των LCD TV. Τα Nano Cell απορροφούν τα μήκη κύματος από το LED backlight που δεν ανήκουν στο πράσινο, μπλε ή κόκκινο χρώμα. Έτσι, το φως που φτάνει στο LCD πάνελ είναι πιο καθαρό, ατόφιο σε ό,τι αφορά τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή της εικόνας. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο χρωματικό κορεσμό και σε μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια. Η LG λέει ότι, η χρήση της τεχνολογίας Nano Cell μειώνει δραματικά την αλλοίωση που παρατηρείται σε ορισμένα χρωμάτα από τα LCD, οδηγεί το πάνελ σε πιο ομοιογενή συμπεριφορά και παρατείνει το χρόνο ζωής του μειώνοντας το ξεθώριασμα των χρωμάτων, που αναπόφευκτα εμφανίζει κάθε TV με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά, ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, στην εικόνα που θα δει ο θεατής μιας τηλεόρασης με Nano Cell ή παρόμοια τεχνολογία, παίζει η συνολική σχεδίαση της μονάδας και η ποιότητα των λοιπών εξαρτημάτων που την απαρτίζουν και καθορίζουν την ποιότητα εικόνας. Έτσι, είναι λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι όλες οι τηλεοράσεις Nano Cell ή με παρεμφερή τεχνολογία έχουν ταυτόσημη απόδοση, ή ότι είναι ποιοτικά ισοδύναμες.

Nano Cell και Quantum dots (QD)

Η εν λόγω τεχνολογία βασίζεται στις ίδιες αρχές με τα Quantum dots (QD) και αποτελούν θέμα έρευνας της νανοτεχνολογίας. H LG εξηγεί ότι τα Nano Cell υπερτερούν από παρόμοιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα LCD display, λόγω του μικρότερου μεγέθους των σωματιδίων που χρησιμοποιούνται. Το μέγεθος των σωματιδίων Nano Cell είναι έως 1nm, ενώ ανταγωνιστές της χρησιμοποιούν σωματίδια διαμέτρου έως και 12nm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη τεχνολογία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ακριβές φιλτράρισμα των χρωμάτων, σε μήκη κύματος στην περιοχή εκπομπής του μπλε φωτός. Να τονίσουμε εδώ ότι οι απαιτήσεις στο μπλε είναι υψηλότερες μετά την υιοθέτηση του χρωματικού προτύπου BT.2020 για τις UHD TV.

Nano Cell: από τη θεωρία στην πράξη

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η τεχνολογία που εξετάζουμε προσφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο για να οδηγήσει τις LCD TV σε καλύτερη συμπεριφορά σε συγκεκριμένους τομείς της απόδοσής τους, σχετικούς με την χρωματική απόδοση, την ομοιογένεια και την σταθερότητα στην απόδοση στο βάθος του χρόνου. Όμως, η χρήση μιας τεχνολογίας σε ένα προϊόν δεν αρκεί. Η υπεροχή στην απόδοση εξαρτάται και από την επιτυχία της σχεδίασης, την ποιότητα της κατασκευής, ακόμη και το μέγεθος διαγωνίου, παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το κόστος μιας τηλεόρασης. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι, η τεχνολογία Nano Cell μπορεί να αποτελέσει εφόδιο μιας LCD TV με στόχο την καλύτερη απόδοση. Κάθε μοντέλο τηλεόρασης, όμως, πρέπει να κρίνεται μεμονωμένα για την απόδοσή του.

H πορεία εξέλιξης των TV display διαφόρων τεχνολογιών, από τα CRT έως τα LED/LCD με Nano Cell.
H πορεία εξέλιξης των TV display διαφόρων τεχνολογιών, από τα CRT έως τα LED/LCD με Nano Cell (LG 2017)

Στο video που ακολουθεί, το οποίο είναι μέρος της καμπάνιας της LG για τις Nano Cell, η εταιρεία παραθέτει τα σημεία υπεροχής των τηλεοράσεων με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε μια απάντηση