NanoCell: Τι είναι και πώς λειτουργεί στις LED / LCD TV

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
lg 8k nanocell tv 75sm99

Με την έλευση των OLED TV, οι κλασικές LCD TV φαίνεται να χάνουν δια παντός τη μάχη στο πεδίο της ποιότητας της εικόνας. Είναι αυτό τελεσίδικο; Μπορούν τεχνολογίες, όπως η NanoCell, να ξαναδώσουν στις LED / LCD TV ένα μέρος, τουλάχιστον, από την αίγλη τους;

Για την υπεροχή των OLED TV έναντι των LCD TV σε συγκεκριμένες παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα της εικόνας, δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο κορεσμός των χρωμάτων και η απόδοση του μαύρου που προέρχονται από την ικανότητα dimming του OLED panel σε επίπεδο pixel δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαράθεση. Όμως, οι LCD TV έχουν ένα πλεονέκτημα το οποίο, δεδομένων των περιστάσεων, δείχνει να είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Οι LCD TV είναι σήμερα πολύ πιο οικονομικές από τις OLED TV.

How to Tech – Μπορεί να σας ενδιαφέρουν ακόμη:

Το ζητούμενο είναι, αν σε αυτό το αδιαμφισβήτητο, οικονομοτεχνικής υφής, πλεονέκτημα, οι κατασκευαστές των LCD TV καταφέρουν να επενδύσουν και με ποιο τρόπο. Η απάντηση είναι απλή: Με τη βελτίωση στην εικόνα της τεχνολογίας LCD. Έτσι, οι τηλεοράσεις που είναι βασισμένες στην τεχνολογία LCD να μπορούν να είναι επιλογή για τον χρήστη εκείνον που έχει το κριτήριο να θέτει ποιοτικό πλαφόν για την εικόνα που παρακολουθεί. Το εν λόγω εγχείρημα υλοποιείται από την LG με τη χρήση της τεχνολογίας NanoCell, με την αρχή να γίνεται με επιλεγμένα μοντέλα στην γκάμα της εταιρείας για το 2017.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του τι είναι η τεχνολογία NanoCell, αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε τηλεοράσεις LCD (της LG, επί του προκειμένου) ανεξάρτητα από την ανάλυσή τους. Έτσι, διαθέσιμες είναι τηλεοράσεις NanoCell 4K, όπως και NanoCell 8K.

LG Nano Cell TV vs convetional TV
Σύγκριση της εικόνας που δίνει η τεχνολογία NanoCell με αυτή μιας συμβατικής τηλεόρασης, σε προσομοίωση. (φωτό: LG, 2017)

NanoCell και LCD TV

lg sm99 nanocell tv 8k
Η LG SM99 NanoCell 8K TV (φωτό: LG)

Τι είναι η τεχνολογία NanoCell και με ποιο τρόπο μπορεί να οδηγήσει τις LCD ΤV να αποδίδουν καλύτερη εικόνα; H τεχνολογία Nano Cell απαντάται στην τρίτη γενιά 4K TV της LG με πάνελ LCD, οι οποίες είναι εμπορικά γνωστές ως LG SUPER UHD TV. H LG είναι σαφής σε ό,τι αφορά τη θετική επίδραση που επιφέρει η χρήση της τεχνολογίας NanoCell στις SUPER UHD TV: Προάγει τη χρωματική ακρίβεια με αποτέλεσμα την απεικόνιση περισσότερων αποχρώσεων, συμπεριφορά που είναι στη διάθεση του θεατή για ευρύτερη γωνία θέασης, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις απλές LCD TV, που δεν είναι εξοπλισμένες με NanoCell. H LG λέει ότι, η χρωματική ομοιογένεια των SUPER UHD TV με NanoCell είναι σταθερή για γωνία 60 μοιρών εκατέρωθεν του κάθετου επιπέδου θέασης.

Τα NanoCell είναι μικροσκοπικά σωματίδια με διάμετρο τάξης ενός νανόμετρου. Τα σωματίδια NanoCell έχουν, στην πράξη, το ρόλο φίλτρου για τον οπίσθιο φωτισμό LED των LCD TV. Τα Nano Cell απορροφούν τα μήκη κύματος από το LED backlight που δεν ανήκουν στο πράσινο, μπλε ή κόκκινο χρώμα. Έτσι, το φως που φτάνει στο LCD πάνελ είναι πιο καθαρό, ατόφιο σε ό,τι αφορά τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή της εικόνας. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο χρωματικό κορεσμό και σε μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια. Η LG λέει ότι, η χρήση της τεχνολογίας NanoCell μειώνει δραματικά την αλλοίωση που παρατηρείται σε ορισμένα χρωμάτα από τα LCD, οδηγεί το πάνελ σε πιο ομοιογενή συμπεριφορά και παρατείνει το χρόνο ζωής του μειώνοντας το ξεθώριασμα των χρωμάτων, που αναπόφευκτα εμφανίζει κάθε TV με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά, ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, στην εικόνα που θα δει ο θεατής μιας τηλεόρασης με NanoCell ή παρόμοια τεχνολογία, παίζει η συνολική σχεδίαση της μονάδας και η ποιότητα των λοιπών εξαρτημάτων που την απαρτίζουν και καθορίζουν την ποιότητα εικόνας. Έτσι, είναι λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι όλες οι τηλεοράσεις Nano Cell ή με παρεμφερή τεχνολογία έχουν ταυτόσημη απόδοση, ή ότι είναι ποιοτικά ισοδύναμες.

NanoCell και Quantum dots (QD): Quantum Dot NanoCell Color – LG QNED LCD TV

Η εν λόγω τεχνολογία βασίζεται στις ίδιες αρχές με τα Quantum dots (QD) και αποτελούν θέμα έρευνας της νανοτεχνολογίας. H LG εξηγεί ότι τα NanoCell υπερτερούν από παρόμοιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα LCD display, λόγω του μικρότερου μεγέθους των σωματιδίων που χρησιμοποιούνται.

Το μέγεθος των σωματιδίων NanoCell είναι έως 1nm, ενώ σε χρήση είναι σωματίδια με διάμετρο έως και 12nm. Η LG ονομάζει την τεχνολογία των τηλεοράσεών της με ελάχιστο μέγεθος Quantum dots, Quantum Dot NanoCell Color και την αξιοποιεί στις τηλεοράσεις QNED LCD.

Το μικρότερο μέγεθος των Quantum dots ως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ακριβές φιλτράρισμα των χρωμάτων, σε μήκη κύματος στην περιοχή εκπομπής του μπλε φωτός. Να τονίσουμε εδώ ότι οι απαιτήσεις στο μπλε είναι υψηλότερες μετά την υιοθέτηση του χρωματικού προτύπου BT.2020 για τις UHD TV.

NanoCell: από τη θεωρία στην πράξη

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η τεχνολογία που εξετάζουμε προσφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο για να οδηγήσει τις LCD TV σε καλύτερη συμπεριφορά σε συγκεκριμένους τομείς της απόδοσής τους, σχετικούς με την χρωματική απόδοση, την ομοιογένεια και τη σταθερότητα στην απόδοση στο βάθος του χρόνου. Όμως, η χρήση μιας τεχνολογίας σε ένα προϊόν δεν αρκεί. Η υπεροχή στην απόδοση εξαρτάται και από την επιτυχία της σχεδίασης, την ποιότητα της κατασκευής, ακόμη και το μέγεθος διαγωνίου, παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το κόστος μιας τηλεόρασης. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι, η τεχνολογία NanoCell μπορεί να αποτελέσει εφόδιο μιας LCD TV με στόχο την καλύτερη απόδοση. Κάθε μοντέλο τηλεόρασης, όμως, πρέπει να κρίνεται μεμονωμένα για την απόδοσή του.

H πορεία εξέλιξης των TV display διαφόρων τεχνολογιών, από τα CRT έως τα LED/LCD με Nano Cell.
H πορεία εξέλιξης των TV display διαφόρων τεχνολογιών, από τα CRT έως τα LED/LCD με NanoCell (LG 2017)

Nano Color, Nano Black, Nano Accuracy, Nano Bezel

Nano Accuracy (video: LG)

Η LG έχει συγκεντρώσει και κωδικοποιήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία NanoCell στις τηλεοράσεις της με τις ονομασίες Nano Color, Nano Black, Nano Accuracy, Nano Bezel. Ας δούμε αναλυτικά την επίδραση που έχει στις επιδόσεις, αλλά και στη σχεδίαση μιας τηλεόρασης η ενσωμάτωση σε αυτήν ενός Nano Cell 4Κ Display, για τις NanoCell 4K TV, ή Nano Cell 8K Display, για τις NanoCell 8K TV.

Subscribe to our newsletter!

Nano Color

Τα νανοσωματίδια (nanoparticles) με διάμετρο περί το 1nm, τα οποία χρησιμοποιούνται στις NanoCell TV της LG, φιλτράρουν τα χρώματα δίνοντας “γνήσια” μήκη κύματος RGB. Έτσι, τα χρώματα μιας NanoCell TV μπορούν να είναι περισσότερο ζωντανά και ακριβή. NanoCell TV, Nano Color

Nano Black

Ο όρος Nano Black που χρησιμοποιεί η LG για να δηλώσει το πυκνότερο μαύρο που αποδίδουν οι NanoCell TV σε σχέση με τις συμβατικές, έχει έμμεση σχέση με την τεχνολογία NanoCell. To πυκνότερο μαύρο στις NanoCell TV προέρχεται κυρίως με την ενσωμάτωση σε αυτές Full Array Local Dimming LED Backlight. Έμμεσα, τα καθαρότερα χρώματα RGB που δίνει η τεχνολογία NanoCell μπορούν να δώσουν πυκνότερα μαύρα, κατά περίπτωση. Όμως, ο καθοριστικότερος παράγοντας στην απόδοση του μαύρου είναι η χρήση Full Array Local Dimming LED πίσω από το LCD πάνελ. nanocell tv nano black

Nano Accuracy

Τα καθαρότερα, πιο “αγνά” χρώματα RGB που δίνει η τεχνολογία NanoCell οδηγούν σε μεγαλύτερες ανοχές σε σχέση με τη θέση θέασης. Έτσι, οι τηλεοράσεις NanoCell επιτυγχάνουν ευρύτερες γωνίες θέασης, με ακριβέστερα χρώματα, όταν παρατηρούνται υπό γωνία, σε σχέση με τις συμβατικές LCD τηλεοράσεις. Η παραμόρφωση των χρωμάτων όταν το πάνελ παρατηρείται από πολύ μεγάλες γωνίες είναι υπαρκτή, όμως είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη των συμβατικών τηλεοράσεων. Με σαφήνεια, η τεχνολογία NanoCell δίνει τηλεοράσεις με μεγαλύτερη γωνία θέασης, χαρακτηριστικό, το οποίο η LG ονομάζει Nano Accuracy.

Nano Bezel

Με τον όρο Nano Bezel η LG εννοεί το μικρό πλαίσιο γύρω από την οθόνη που μπορεί να έχει μια NanoCell TV. Η τεχνολογία που εξετάζουμε δεν οδηγεί σε μείωση των περιθωρίων γύρω από το πάνελ. Το μικρό σε πλάτος πλαίσιο, γύρω από την οθόνη, σε μια LCD TV, NanoCell ή συμβατική, καθορίζεται κυρίως από την επιτυχία σχεδίασης του συστήματος οπίσθιου φωτισμού του LCD πάνελ από τον εκάστοτε κατασκευαστή, εν προκειμένω της LG. nanocell tv nano bezel

Στο video που ακολουθεί, το οποίο είναι μέρος καμπάνιας της LG, η εταιρεία παραθέτει τα σημεία υπεροχής των τηλεοράσεων με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

To άρθρο “NanoCell: Τι είναι και πώς λειτουργεί στις LED / LCD TV” δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Electronicanto τον Ιούλιο 2017 και έκτοτε ενημερώνεται με βάση τις σχετικές τεχνολογικές εξελίξεις στις τηλεοράσεις.

 

Previous Article

HDMI Cable Power: Μακρύτερα καλώδια HDMI 2.1a με τροφοδοσία USB

Next Article

Nikon Save Today Cashback έως €500 σε φωτογραφικές μηχανές και kit