Το Matter “τρέχει” πλέον στο Android

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
samsung matter google

Η Google ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλες οι συσκευές Android και οι περισσότερες από τις μεγάλες έξυπνες οικιακές συσκευές της είναι πλέον ενημερωμένες με το Matter.

Η ανακοίνωση της Google (που πέρασε στα ψιλά, καθότι “έτρεχε” η Black Friday) έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 και σύμφωνα με αυτή, οι περισσότερες -αν όχι όλες- από τις μεγάλες έξυπνες οικιακές συσκευές της και σχεδόν όλες οι συσκευές Android είναι πλέον εξοπλισμένες με το Matter.

Google Matter android
Οι περισσότερες -αν όχι όλες- από τις μεγάλες έξυπνες οικιακές συσκευές της και σχεδόν όλες οι συσκευές Android είναι πλέον εξοπλισμένες με το Matter. (Google)

Μετά από χρόνια πειραμάτων, αναβολών και υποσχέσεων, το Matter κυκλοφόρησε επίσημα Νοέμβριο 2022. Το πρότυπο έξυπνου σπιτιού που θέλει να διασυνδέει όλα τα προϊόντα στο σπίτι σας ανεξάρτητα από το οικοσύστημα και τον κατασκευαστή είναι επίσημα έτοιμο για χρήση και πολλές συσκευές είναι ήδη ενημερωμένες για να το υποστηρίζουν.

Η Google άρχισε να ενημερώνει τα εκατομμύρια και τα εκατομμύρια των συσκευών Android εκεί έξω και πολλά από τα προϊόντα έξυπνου σπιτιού της αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και η εταιρεία λέει ότι η διάθεση ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Η εφαρμογή Google Home για Android εισάγει επίσης υποστήριξη για το πρότυπο, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει ένας πραγματικός κόμβος για τη συλλογή όλων των συσκευών που υποστηρίζουν ύλη. Εάν το iOS είναι περισσότερο από το μπλοκ σας, τα πράγματα κινούνται λίγο πιο αργά, με το Google Home για αυτήν την πλατφόρμα να λαμβάνει υποστήριξη Matter το 2023.

Επιπλέον, οι έξυπνες οικιακές συσκευές της Google λαμβάνουν υποστήριξη για το Matter, κάτι που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον -έως σήμερα, τουλάχιστον- για τη χώρα μας.

Συνεργασία Google-Samsung για την προσαρμογή του Matter στο Android

Η Google θέλει επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία Multi Admin του Matter, όπως αυτή θα είναι διαθέσιμη φέτος (2023) και συνεργάζεται με τη Samsung και το Samsung SmartThings με στόχο την προσθήκη έξυπνων οικιακών συσκευών στις δύο πλατφόρμες των εταιρειών (Google Home, Samsung SmartThings Matter) χωρίς μακρά διαδικασία εγκατάστασης. Αυτό είναι εξαιρετικό για νοικοκυριά όπου χρησιμοποιούνται διαφορετικές πλατφόρμες.

Για τους developers, η ενεργοποίηση του Matter στο Android και στο Google Home σημαίνει ότι μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τη δημιουργία εφαρμογών και προϊόντων με το Matter API. Η Google υποδεικνύει σε όσους ενδιαφέρονται να στραφούν στο Google Home Developer Center για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορούν να ξεκινήσουν. Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από SDK, τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν λύσεις για επιλογές πολλαπλών διαχειριστών, υποστήριξη Thread και πολλά άλλα. Υπάρχει επίσης ένα δείγμα app για το Matter για έμπνευση.

Εκτός από τη Samsung, μερικές εταιρείες ακόμη χρησιμοποίησαν πιλοτικά την υποστήριξη Matter ως μέρος ενός Προγράμματος Early Access, δίνοντας τη δυνατότητα στην Google να αντιδρά εύστοχα σε ό,τι χρειάζονται οι developers. Μερικά μεγάλα ονόματα είναι ανάμεσά τους, οπότε μπορείτε να περιμένετε την κατάλληλη υποστήριξη για το Matter από αυτούς σύντομα. Οι εν λόγω εταιρείες είναι οι Eve, Meross, Nanoleaf, Philips Hue και Tuya.

Το Matter προ των πυλών

H διάθεση και κυκλοφορία του Matter κινείται αργά μετά την ανακοίνωση του Νοεμβρίου, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει τώρα στη CES. Η υποστήριξη της Google στο πρότυπο και η συνεργασία της με τη Samsung που αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα έξυπνων συσκευών, μπορεί να οδηγήσει στην παρουσίαση πολλών έξυπνων οικιακών gadget που συνεργάζονται μεταξύ τους ελεγχόμενα από συσκευές Android.

Previous Article

Zero Connect: η ασύρματη τεχνολογία της πρώτης τηλεόρασης χωρίς καλώδια πηγών σήματος

Next Article

Χωρίς τηλεοράσεις η Sony στη CES 2023