Best of IFA 2018

Author: Share:
ifa 2018

Tα προϊόντα που ξεχώρισαν και οι σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις από την έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών IFA 2018, Βερολίνο, 31/8-5/9.

 H IFA 2018, την οποία καλύψαμε αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες, είναι μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τεχνολογίας που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη φέτος. Ο χρόνος που διεξάγεται, στις αρχές του φθινοπώρου, ενδείκνυται για το λανσάρισμα προϊόντων που θα είναι διαθέσιμα κατά την εορταστική περίοδο. Πάνω σε αυτή τη βάση κινήθηκε η IFA 2018, καθώς οι σημαντικότερες των τεχνολογικών ανακοινώσεων έχουν γίνει από τις εταιρίες στη CES, είτε κατά τη διάρκεια του έτους.

Έτσι, δεν έγινε στην IFA 2018 κάποια συνταρακτική ανακοίνωση, παρά την πληθώρα gadget που έκαναν ντεμπούτο και των σειρών από συσκευές που ανανεώθηκαν.

Την τιμητική τους στη φετινή IFA είχαν οι φορητοί υπολογιστές. Τα laptop και οι συσκευές 2-σε-1 αποκτούν όλο και περισσότερες δυνατότητες, για να υποστηρίξουν την εργασία και τη διασκέδαση εν κινήσει.

lg 8k oled tv ifa 2018
Η πρώτη σχεδιασμένη για εμπορική διάθεση 8K OLED TV παρουσιάστηκε στην IFA 2018 από την LG. (φωτό: LG)

Επίσημο ντεμπούτο για τις 8Κ TV στην IFA 2018

Εξαίρεση στην κατάσταση απουσίας σημαντικών ανακοινώσεων – τις οποίες χρειάζεται η IFA για να αναβαθμίσει το προφίλ της απέναντι σε άλλες παγκόσμιες εκθέσεις – αποτέλεσαν οι κύριες παρουσιάσεις των LG και Samsung. Και οι δύο κορεατικοί κολοσσοί παρουσίασαν τις πρώτες τηλεοράσεις τους με ανάλυση 8Κ, με δυνατότητα εμπορικής διάθεσης, στις τεχνολογίες OLED 8Κ και QLED, αντίστοιχα.

Samsung Q900R QLED 8K TV
H Samsung ξεκινά την 8Κ εποχή στην απεικόνιση, με την παρουσίαση της σειράς Q900R, QLED 8K TV, στην IFA 2018. (φωτό: Samsung)

Η Samsung μάλιστα είπε ότι τα μοντέλα QLED 8K θα είναι διαθέσιμα από τέλος Σεπτεμβρίου. Το κατά πόσο έχει νόημα να περάσουμε τώρα σε UHD TV με 8Κ πάνελ, τη στιγμή που ακόμη εξελίσσεται η τεχνολογία απεικόνισης 4Κ, ενώ το περιεχόμενο μόλις έχει αρχίσει να εμπλουτίζεται με τίτλους, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αναλύσουμε εδώ. Εξάλλου, πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο όμως δεν αφαιρεί από την τεχνολογική αίγλη των δύο εταιριών που πρωτοστατούν στον τομέα της απεικόνισης, αίγλη που τις καθιστά τις δύο μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες σε μια, κατά τα άλλα, flat – παρά την φανερή ανάγκη για «wow factor»  – IFA 2018.

Στην απεικόνιση, και σε ό,τι αφορά εξελίξεις που αφορούν και την Ελλάδα, ενδιαφέρον έχει η πρόοδος που σημειώνεται στο πεδίο του HDR10+. Εκτιμούμε ότι η Samsung – κυρίως – θα χρησιμοποιήσει τo HDR10+ ως ένα αβαντάζ και στην εποχή 8K, την οποία η ίδια εγκαινιάζει.

aibo
Πρώτος περίπατος για τον Aibo στην IFA. (φωτό: Sony)

 IFA 2018 με AI

Έμφαση δόθηκε από πολλούς κατασκευαστές στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας ΑΙ στην καθημερινότητα του καταναλωτή, μέσω κυρίως των έξυπνων βοηθών της Google και της Amazon. Αυτή είναι μια τεχνολογική τάση που έγινε εμφανής στην IFA 2018, όχι όμως για πρώτη φορά. Το πιο κοντινό στην καθημερινότητα παράδειγμα συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη έδωσε η Sony μέσω της πρώτης παρουσίασης σε IFA του Aibo. Ο ρομποτικός σκύλος κέρδισε τις εντυπώσεις, δείχνοντας ότι η Sony έχει, ενδεχομένως, να προσφέρει ενδιαφέροντα πράγματα στους τομείς της ηλεκτρομηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ό,τι αφορά την ουσία, μάλλον πιο ενδιαφέρον είναι για μια μερίδα, τουλάχιστον, καταναλωτών το wearable ρομπότ LG CLOi. Στο hall της LG, η τεχνολογία υπό το ThinQ brand ήταν κυρίαρχη, στο πνεύμα της εναρκτήριας ομιλίας στην IFA 2018 των CEO και CTO της εταιρίας.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στόχος της Samsung είναι η «διαμόρφωση μίας νέας εποχής «δικτυωμένου» τρόπου ζωής», τομέας που χρόνια τώρα επενδύει και χτίζει σταδιακά η εταιρία.

Πριν αφήσουμε το πεδίο των διαδικτυωμένων έξυπνων συσκευών, μπορούμε να κάνουμε μνεία στην παρουσία της devolo στην IFA 2018, λόγω της συμβολής που μπορεί να έχει η εταιρία στην ανάπτυξη ενός οικιακού δικτύου. H devolo παρουσίασε ένα νέο πακέτο συσκευών Powerline με Mesh-WiFi και ανασχεδιασμένο devolo Home Network App.

sony-xperia-xz3
To Xperia XZ3 είναι το περισσότερο επηρεασμένο από τις κλασικές τεχνολογίες της μητέρας εταιρίας smartphone της Sony Mobile. (φωτό: Sony)

IFA 2018 και smartphones 

Στον τομέα των smartphone, η σημαντικότερη ανακοίνωση με καταναλωτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας έρχεται από τη Sony Mobile, η οποία παρουσίασε το XZ3, με οθόνη QHD+, HDR OLED 6″. Το XZ3 είναι το πιο καλά εξοπλισμένο smartphone της εταιρίας με κλασικές τεχνολογίες εικόνας και ήχου της Sony. Το στοίχημα τώρα για τη Sony Mobile είναι να βρει τον τρόπο τα όποια επιμέρους αξιόλογα spec της νέας της συσκευής να φτάσουν με αποτελεσματικό τρόπο στους νυν και μελλοντικούς υποψήφιους καταναλωτές και να καταξιωθεί ακόμη περισσότερο το Xperia brand στη συνείδησή τους.

kirin 980 dual npu ai
(φωτό: Huawei)

Από τεχνολογική άποψη, η ανακοίνωση από τη Huawei του Kirin 980, με Dual NPU AI και κυκλωματική κλίμακα 7nm, είναι η σημαντικότερη. Ο νέος επεξεργαστής θα χρησιμοποιηθεί στη νέα σειρά Mate 20 που είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 16 Οκτωβρίου 2018.

Αξιόλογη ήταν η παρουσία της TP-Link, η οποία, μέσω του Neffos brand, παρουσίασε το καλύτερο της smartphone, το Neffos P1, το οποίο ενσωματώνει βιντεοπροβολέα laser για προβολή περιεχομένου multimedia.

IFA 2018: Ώθηση στα laptop

Στον τομέα των φορητών συσκευών με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, η Dell παρουσίασε συσκευές για επαγγελματική και προσωπική χρήση. Η εταιρία ανακοίνωσε τη διάθεση των επιτυχημένων XPS laptop με επεξεργαστές Intel i3 8ης γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι τα XPS 13 μπορούν να είναι ισχυρά και προσιτά ταυτόχρονα. Εξάλλου, τα XPS 13 2-in-1 με Intel 8ης γενιάς δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα σε καμία περίπτωση.

Lenovo Yoga C930 IFA 2018
Tο Lenovo Yoaga C930 παρουσιάστηκε στην IFA 2018 και είναι εξοπλισμένο με Dolby Vision, Dolby Atmos και Rotating Sound bar. (φωτό: Lenovo)

Στα laptop, δεν θα μπορούσε να μην ξεχωρίσει η Lenovo. Από τη νέα γκάμα της ξεχωρίσαμε το Yoga C930 με Rotating Sound bar. H Lenovo στην IFA 2018 εστίασε με τη σειρά της, όπως πολλές εταιρίες φέτος, στο Smart Home με τη νέα σειρά συσκευών Smart Home Essentials.

Μπορείτε να διαβάσετε τις παρουσιάσεις των περισσότερο αξιόλογων συσκευών και να πληροφορηθείτε για τις τάσεις με τις οποίες θα πορευθούμε μέχρι την εορταστική περίοδο, στην αναλυτική κάλυψη της IFA 2018.

 

Διαβάστε ακόμη